Μ. Γλυνός: Είμαστε κάθετα αντίθετοι με την χωροθέτηση των ΑΕΕΚ σε απόσταση αναπνοής από Καλυθιές Ψίνθο και Αφάντου

Κάθετα αντίθετη στο περιβαλλοντικό έγκλημα, που πάει να γίνει σε απόσταση αναπνοής, από τις κοινότητες Καλυθιές, Ψίνθο και Αφάντου είναι η παράταξη «Συμμαχία Νοτίου Αιγαίου».

Τους λόγους που δεν μπορεί να δοθεί λευκή επιταγή, σε αυτό που πάει να συντελεστεί, εξήγησε μιλώντας στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου, που πραγματοποιήθηκε, με τηλεδιάσκεψη μέσω της πλατφόρμας zoom ο επικεφαλής της παράταξης κ. Μανώλης Γλυνός.

Η μονάδα αποβλήτων εκσκαφών καταστροφών και κατεδαφίσεων είναι απαραίτητη για τη Ρόδο όπως υπογράμμισε ο επικεφαλής της παράταξης, η χωροθέτηση της όμως, μπορεί να γίνει μόνο με τη συναίνεση των τοπικών κοινωνιών και σε περιοχή που δεν θα οχλεί κανένα.

Επίσης τόνισε πως η συναίνεση των τοπικών κοινωνιών πρέπει να διασφαλιστεί πλέον νομοθετικά, ώστε πριν τη λήψη αποφάσεων για την χωροθέτηση τέτοιων δραστηριοτήτων, να λαμβάνονται υποχρεωτικά υπόψη οι αποφάσεις, του οικείου Δήμου και των τοπικών συμβουλίων.

Στην τοποθέτηση του ο κ. Γλυνός ανέφερε αναλυτικά τα ακόλουθα:

Αρχικά να ξεκαθαρίσω ότι μια μονάδα αποβλήτων εκσκαφών καταστροφών και κατεδαφίσεων, είναι απολύτως απαραίτητη στο νησί της Ρόδου, τόσο για τη διαχείριση των υλικών όσο και για τη νόμιμη λειτουργία οποιουδήποτε οικοδομικού έργου που περιλαμβάνει εκσκαφές και κατεδαφίσεις .

Τ ο μείζον ερώτημα είναι σε ποια τοποθεσία μπορεί να χωροθετηθεί αυτή η δραστηριότητα.

Το ακίνητο που επελέγει για τη συγκεκριμένη δραστηριότητα, βρίσκεται ακριβώς στο όριο προστασίας της άγριας πανίδας και χλωρίδας Natura 2020

Eίναι ακριβώς πάνω στο δρόμο σε κοινή θέα όλων των διερχομένων κατοίκων και επισκεπτών

Σε περιοχή μη βιομηχανική ιδιαίτερου φυσικού κάλους με τον μεγαλύτερο ελαιώνα της Περιφέρειας

Σε απόσταση αναπνοής από μονάδα με εκατοντάδες στρατιώτες.

Θα παράγει υπερβολική ηχορύπανση και τεράστιες ποσότητες σκόνης θα σκεπάσει τα παρακείμενα χωριά. Είναι εύκολα κατανοητό τι θα σημαίνει όλη αυτή η σκόνη για την υγεία των κατοίκων

Τα φορτηγά που θα μεταφέρουν τα μπάζα θα διέρχονται υποχρεωτικά μέσα από τα χωριά, κάτι που θα προκαλέσει επιβάρυνση, φθορά στο οδικό δίκτυο και μεγάλα κυκλοφοριακά θέματα.

Εκτιμώ πως η περιοχή που επελέγη είναι ακατάλληλη για τη χωροθέτηση της μονάδας ΑΕΕΚ.

Υπάρχει όμως περιοχή που είναι κατάλληλη για να φιλοξενήσει τη συγκεκριμένη δραστηριότητα .Συζητώντας με θεσμικούς παράγοντες της περιοχής και κατοίκους διαπίστωσα ότι κανείς δεν έχει αντίρρηση για την χωροθέτηση μιας μονάδα αποβλήτων εκσκαφών καταστροφών και κατεδαφίσεων στην περιοχή « Λούκα» απέναντι από τον ΧΥΤΑ. Πρόκειται για βιομηχανική περιοχή με εγκαταλελειμμένα λατομεία που θα μπορέσει να φιλοξενήσει μια οχλούσα δραστηριότητα σαν και αυτή που προωθείται.

Όταν οι τοπικές κοινωνίες μια περιοχή του νησιού με πληθυσμό 15.000 κατοίκους αντιδρούν και έχουν εκφραστές μέσα στα τρία τοπικά συμβούλια δεν θα πρέπει να αγνοηθούν.

Τα επεισόδια της περασμένης Παρασκευής φανερώνουν πως οι τοπικές κοινωνίες είναι σε αναβρασμό και οι κάτοικοι εξοργισμένοι γιατί θεωρούν πως για ένα τόσο σημαντικό θέμα, που αφορά τη ζωή τους αγνοήθηκαν.

Εμείς τοποθετηθήκαμε δημόσια και πολύ σοβαρά .Τονίσαμε πως καμία απόφαση δεν μπορεί να σταθεί ηθικά και πολιτικά αν δεν έχει εξασφαλίσει, τη συναίνεση των τοπικών κοινωνιών. Αυτός ήταν ο λόγος άλλωστε που ζητήσαμε να γίνει διαβούλευση με τα μέλη των τριών τοπικών συμβουλίων για να εκφραστούν οι γνώμες και οι απόψεις των κατοίκων. Όμως ας δούμε βαθύτερα το θέμα. Η αιτία των κοινωνικών συγκρούσεων για τη χωροθέτηση οχλουσών δραστηριοτήτων είναι η απουσία επιχειρηματικών βιομηχανικών περιοχών ( ΒΕΠΕ) από τη Ρόδο.

Σήμερα έχουμε τη χωροθέτηση μονάδας ΑΕΚΚ, αύριο τη χωροθέτηση ασφαλτομείγματος και μεθαύριο χωροθέτηση εργοστασίου παραγωγής σκυροδέματος και ούτω καθ εξής.

Σε μια σωστά οργανωμένη κοινωνία, θα πρέπει να υπάρχει πρόβλεψη και σχεδιασμός των χώρων λειτουργίας των δραστηριοτήτων που προκαλούν όχληση.

Η ανάγκη πρόβλεψης δημιουργίας και λειτουργίας μιας τέτοιας ΒΕΠΕ είναι το πρώτο πράγμα, που θα πρέπει να θέσουμε σε προτεραιότητα ως αιρετοί.

Η απόφαση για τη χωροθέτηση πρέπει να ληφθεί εγκαίρως προτού οικοδομηθεί άναρχα όλη η Ρόδος. Για το λόγο αυτό πρέπει να μην καθυστερήσουμε άλλο και να ξεκινήσουμε άμεσα το σχεδιασμό μια πλήρως οργανωμένης βιομηχανικής περιοχής στη Ρόδο.

Και για αυτή όμως, θα πρέπει να εξασφαλιστεί η συναίνεση των τοπικών κοινωνιών που εκφράζονται μέσα από τα τοπικά συμβούλια και το δημοτικό συμβούλιο. Αυτό σημαίνει πως πρέπει και νομοθετικά να διασφαλιστούν οι αποφάσεις τους.

Οι λόγοι που σας ανέλυσα με ωθούν να ολοκληρώσω την τοποθέτηση μου υπογραμμίζοντας πως δεν μπορούμε να δώσουμε τη συναίνεση μας σε αυτό που πάει να γίνει σε απόσταση αναπνοής από Καλυθιές Αφάντου, Ψίνθο της Ρόδου και χωρίς τη συναίνεση των τοπικών κοινωνιών.

Δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι είμαστε κατά της συγκεκριμένης χωροθέτησης.