Την ανάγκη εφαρμογής Εκσυγχρονισμένης Στρατηγικής Βιώσιμης Τουριστικής Ανάπτυξης στα νησιά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου επισήμανε από την Κω την Κυριακή, ο υποψήφιος περιφερειάρχης κ. Μανώλης Γλυνός κατά τον χαιρετισμό του στην εκδήλωση με κεντρικό ομιλητή τον τ. Υφυπουργό Πολιτισμού-Τουρισμού και π. Βουλευτή Δωδεκανήσου κ. Γιώργο Νικητιάδη, με θέμα «Η Τουριστική Ανάπτυξη της Κω. Οι ευθύνες και υποχρεώσεις όλων μας».
Ο κ. Μανώλης Γλυνός, κατά την ομιλία του, παρουσίασε τις προτάσεις της παράταξης «Συμμαχία Νοτίου Αιγαίου» για την ανάπτυξη του τουρισμού της Κω αλλά και των νησιών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, μέσα από ένα πλέγμα δράσεων, παρεμβάσεων και πρωτοβουλιών.
«Ο ιατρικός τουρισμός στην Ελλάδα πρέπει και μπορεί να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης με κεντρικό άξονα την Κω, την πατρίδα του “πατέρα της ιατρικής”, Ιπποκράτη. Η Κως μπορεί και πρέπει να γίνει σημείο αναφοράς του παγκόσμιου ιατρικού τουρισμού και αυτό πρέπει να αποτελέσει το στοιχείο της ξεχωριστής ονομαστικής της ταυτότητας (brand destination name). Αυτή είναι μία προοπτική που ως “Συμμαχία Νοτίου Αιγαίου” και ο ίδιος προσωπικά δεσμεύομαι ότι θα διεκδικήσουμε από το κεντρικό κράτος, σε συνεργασία τόσο με το Δήμο όσο και με το Διεθνές Ιπποκράτειο Ίδρυμα Κω. Αντίστοιχα οι δυνατότητες ανάπτυξης του θαλάσσιου τουρισμού που προσφέρει η μαρίνα της Κω σε συνδυασμό με τη δημιουργία “δικτύου τουριστικών λιμένων” στα γειτονικά νησιά, είναι πολύ μεγάλες. Σημαντική είναι και η προοπτική ανάδειξης και προσέλκυσης τουριστών στους χώρους θρησκευτικής λατρείας του νησιού.
Με αυτούς τους στόχους και άξονες, αξιοποιώντας τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού, επεκτείνοντας την τουριστική περίοδο, μπορούμε να αναπτύξουμε τον πρωτογενή τομέα σε συνδυασμό με την τυποποίηση των προϊόντων. Προϊόντα άριστα όπως τα διεθνώς βραβευμένα κρασιά της Κω αλλά και πολλών άλλων νησιών της Περιφέρειας», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Μ. Γλυνός.
Παραλλήλως ο υποψήφιος περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου αναφέρθηκε στην δημιουργία Τοπικών Οργανισμών Διοίκησης Προορισμού (Destination Management Organization) σε συνεργασία με τους Δήμους, τα Δημοτικά Λιμενικά Ταμεία, τα τοπικά επιχειρηματικά επιμελητήρια και φορείς.
«Περιφέρεια και Δήμοι, με πνεύμα συνεργασίας και συνέργειας χωρίς ανταγωνισμούς, μπορούμε να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες των νησιών μας. Απαιτείται βέβαια η δημιουργία τοπικών δομών και οργανισμών ανά νησί ή και επαρχείο που θα μετέχουν όλοι οι φορείς. Ως Περιφερειακή Αρχή δεσμευόμαστε να υποστηρίξουμε οικονομικά τους οργανισμούς αυτούς ανά νησί ή επαρχείο, οι οποίοι θα αποτελέσουν την πλατφόρμα επιστημονικής παραγωγής και εξειδίκευσης μίας Εκσυγχρονισμένης Στρατηγικής Βιώσιμης Τουριστικής Ανάπτυξης. Μίας Στρατηγικής Τουριστικής Ανάπτυξης που θα μας κατατάξει στους πρώτους προορισμούς όχι μόνο ποσοτικά αλλά και ποιοτικά. Μιας Στρατηγικής Τουριστικής Ανάπτυξης σε βάθος 30 χρόνων και όχι πρόσκαιρης, ανάλογα με τις τρέχουσες εξελίξεις. Εμείς μπορούμε να το πετύχουμε γιατί διαθέτουμε τα κατάλληλα στελέχη, συνδυάζοντας εντατική δουλειά, πίστη και όραμα. Εμείς μπορούμε να το πετύχουμε γιατί όντως πιστεύουμε στις δυνατότητες της Κω και των νησιών όσο και των νησιωτών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Είναι άλλωστε συνταγματική υποχρέωση του κράτους να εφαρμόσει ειδικές αναπτυξιακές πολιτικές στα νησιά και δεν είναι νομικό αλλά αμιγώς πολιτικό θέμα.
Όπως πολιτικό θέμα είναι η διεκδίκηση για την πλήρη και καθολική επαναφορά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε όλα ανεξαιρέτως τα νησιά της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
Με εντατική δουλειά μπορούμε να μετατρέψουμε το Νότιο Αιγαίο σε Περιφέρεια τεσσάρων εποχών και να πάψουμε να είμαστε Περιφέρεια Χειμερίας Νάρκης», επισήμανε ο κ. Μ. Γλυνός κατά την ομιλία του στην Κω καλώντας τους πολίτες σε συμπόρευση για μια νέα παραγωγική, δημιουργική και ελπιδοφόρα αρχή στο Νότιο Αιγαίο.