Παραδοσιακοι λουκουμάδες στη Στέγη του Πολιτιστικού και Λαογραφικού Συλλόγου Σορωνής Ρόδου “Το Αμπερνάλλι”.

Το Σάββατο 29 Νοεμβρίου, είναι παραμονή της εορτής του Αγίου Ανδρέα. Πιστοί στο έθιμο και τη λαογραφία, θα ετοιμάσουμε παραδοσιακούς λουκουμάδες μετά τις 18:00, στη Στέγη του Πολιτιστικού και Λαογραφικού Συλλόγου Σορωνής Ρόδου “Το Αμπερνάλλι”.
Όπως μας λέει το έθιμο του Αγίου Ανδρέα, του “Τρυποτηγανά” ή “Τρυποτηγανίτη”, οι νοικοκυρές έφτιαχναν λουκουμάδες ή τηγανίτες. Αλίμονο σε όποιαν αμελούσε να φτιάξει τέτοια μέρα. Ο Άγιος για να την τιμωρήσει, θα της τρυπούσε το τηγάνι. Κι από το ζυμάρι για τις τηγανίτες, έκαναν με το δάχτυλο σταυρό στο αμπάρι του σπιτιού, που αποθήκευαν το σιτάρι της χρονιάς, για να παραμένει τούτο πάντοτε γεμάτο. Εκτός από “Τρυποτηγανάς”, ο Άγιος Αντρέας είναι ο προάγγελος του χειμώνα που ακολουθεί, καθώς αντρειεύει, δυναμώνει δηλαδή, και το κρύο. Για τον λόγο αυτό και ένα γλύκισμα θερμαντικό όπως οι λουκουμάδες, συνδέθηκε άριστα αυτήν την εποχή, όπως μόνο η λαϊκή σοφία ξέρει.
Περισσότερες πληροφορίες για όλες τις δράσεις μας, θα βρείτε στις ιστοσελίδες μας: ampernalli.gr, facebook.com/ampernalli. Βίντεο μπορείτε να βρείτε στο κανάλι μας youtube.com/ampernalli.
Το ΔΣ του Πολιτιστικού και Λαογραφικού Συλλόγου Σορωνής Ρόδου
«Το Αμπερνάλλι»