Λίνδος: Πολιτιστική πρωτεύουσα 2014, από τα Οικολογικά Ροδιακά

Η Λίνδος είναι κατά γενική ομολογία ένας από τους ομορφότερους και δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς στην Ευρώπη. Συνδυάζει τον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης, τον παραδοσιακό οικισμό, το εξαιρετικό φυσικό περιβάλλον με μια από τις πιο γνωστές και δημοφιλείς παραλίες της Ευρώπης, τον Άγιο Παύλο. Παλαιότερα φιλοξενούσε πολλούς ποιοτικούς επισκέπτες, μερικοί από τους οποίους τη διάλεγαν για να αποκτήσουν ακόμα και εξοχική κατοικία, όπως το μέλος των θρυλικών Pink Floyd, David Gilmour.

Από τις καλύτερες παραλίες στην Ευρώπη, ο Αγ. Παύλος με εκατοντάδες γάμους ντόπιων και ξένων. Κι όμως ...

Από τις καλύτερες παραλίες στην Ευρώπη, ο Αγ. Παύλος με εκατοντάδες γάμους ντόπιων και ξένων. Κι όμως …

Δεν είναι τυχαίο ότι στις μέρες μας τέτοιου είδους επισκέπτες σταμάτησαν να έρχονται και βέβαια είναι πέρα από κάθε αμφισβήτηση ότι η Λίνδος έχει χάσει μεγάλο μέρος από την αίγλη και γοητεία της. Κι αυτό, για να είμαστε ειλικρινείς, λόγω των παρεμβάσεων των ανθρώπων που ζουν και δραστηριοποιούνται εκεί αλλά και αυτών που τη διοίκησαν και τη διοικούν τα τελευταία χρόνια.

Αγωγός από ξενοδοχείο πάνω στον κεντρικό δρόμο

Αγωγός από ξενοδοχείο πάνω στον κεντρικό δρόμο

Το σήμερα

Η πόρτα του Παραδείσου - Στον κεντρικό δρόμο προς την παραλία Λίνδου

Η πόρτα του Παραδείσου – Στον κεντρικό δρόμο προς την παραλία Λίνδου

Ακόμα και σήμερα όμως λίγοι είναι οι επισκέπτες του νησιού που δεν θα βρεθούν τουλάχιστον μια φορά στη Λίνδο. Πάνω από 2 εκατομμύρια λοιπόν επισκέπτες, εάν συμπεριλάβουμε και τα κρουαζιερόπλοια, επισκέπτονται τη Λίνδο ενώ η Ακρόπολη της αποτελεί ένα παγκόσμιο μνημείο, ο Άγιος Παύλος εξακολουθεί να είναι στις δέκα καλύτερες παραλίες στην Ευρώπη, και χώρος όπου πραγματοποιούνται γάμοι εκατοντάδων ημεδαπών και ξένων. Στη γύρω περιοχή υπάρχουν πολλά πολυτελή ξενοδοχεία και ακριβά καταστήματα. Είναι φυσικό λοιπόν να πρέπει να προστατευτεί και να αναδειχθεί με τον καλύτερο τρόπο. Κάτι τέτοιο όμως δυστυχώς δε συμβαίνει.

Η Αρχαιολογία τι άποψη έχει;

Η Αρχαιολογία τι άποψη έχει;

Γράψαμε σε προηγούμενο αφιέρωμα για το χάλι της αποχέτευσης. Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Όπως θα δείτε και στο σημερινό αφιέρωμά μας τα προβλήματα επεκτείνονται και σε άλλους τομείς και σε τέτοια έκταση που μπορούμε να μιλάμε για βιασμό του περιβάλλοντος. Όμως ο κατήφορος πρέπει να σταματήσει εδώ. Πρέπει να σταματήσουμε να βλέπουμε τα πάντα κοντόφθαλμα και με μόνο γνώμονα τα λίγα ή πολλά ευρώ που μπορούμε γρήγορα να βάλουμε στη τσέπη. Αλλιώς δε θα είμαστε άξιοι για τον τόπο που κληρονομήσαμε.

Η τάφρος με τα μπάζα

Η τάφρος με τα μπάζα


Μικτό Κλιμάκιο για έλεγχο

Την περασμένη βδομάδα μικτό κλιμάκιο βρέθηκε στη Λίνδο για έλεγχο στις εγκαταστάσεις του βιολογικού καθαρισμού αλλά και στο σκουπιδότοπο που έχει δημιουργηθεί μπροστά από αυτές. Ευχόμαστε πραγματικά να είδαν όλα αυτά που είδαμε εμείς και να προχωρήσουν στο ξεβρόμισμα της κόπρου του Αυγεία και την απόδοση ευθυνών για αυτό το χάλι. Ελπίζουμε επίσης λόγω και των επερχόμενων εκλογών να μην κουκουλωθεί το θέμα όπως φαίνεται να συμβαίνει τα τελευταία χρόνια με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.

Στην Κράνα μροστά στα ξενοδοχεία

Στην Κράνα μροστά στα ξενοδοχεία

Πολιτισμός είναι πάνω απ’ όλα η καθημερινότητα

Καλά που ο υπεύθυνος αντιδήμαρχος καθαριότητας προέρχεται από τη Δημοτική Ενότητα Λίνδου

Καλά που ο υπεύθυνος αντιδήμαρχος καθαριότητας προέρχεται από τη Δημοτική Ενότητα Λίνδου

Μάλιστα αύριο που υπάρχει συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με θέμα την υποβολή υποψηφιότητας για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2021 και για να βοηθήσουμε τον αρμόδιο αντιδήμαρχο επί του πολιτισμού παραθέτουμε μερικές φωτογραφίες για να συμπληρώσει το φάκελο. Το δείγμα είναι μικρό και αν θέλει βέβαια μπορούμε να του προσφέρουμε επιπλέον φωτογραφίες.

Παράγκες, σκουπίδια και μπάζα και ο βιολογικός που δε δουλεύει ...

Παράγκες, σκουπίδια και μπάζα και ο βιολογικός που δε δουλεύει …

Για να σοβαρευτούμε όμως, ευθύνες πρέπει να αποδοθούν στους τοπικούς παράγοντες που ναι μεν δεν μπορούν να τα φτιάξουν όλα, όμως δεν είναι δυνατόν να ανέχονται και να ενθαρρύνουν τέτοιες καταστάσεις. Ας συνειδητοποιήσουμε ότι μαζί με τις εκλογές έρχεται και η τουριστική περίοδος η οποία προμηνύεται να είναι η μαζικότερη όλων των εποχών σε αφίξεις και βέβαια δεν επιτρέπεται να παρουσιάζουμε τέτοια εικόνα.

Παραδοσιακή κεραία σε παραδοσιακό οικισμό, με φόντο την Ακρόπολη

Παραδοσιακή κεραία σε παραδοσιακό οικισμό, με φόντο την Ακρόπολη

Ως Οικολογικά Ροδιακά βάζουμε λοιπόν το θέμα έγκαιρα μήπως και συγκινηθεί κανείς αρμόδιος και σώσουμε τουλάχιστον τα προσχήματα. Με τους ρυθμούς πάντως που κινείται η δημοτική αρχή σε θέματα προστασίας περιβάλλοντος, λίγες ελπίδες υπάρχουν. Ας αναλογιστούμε όμως ότι η κότα δε θα γεννά τα χρυσά της αυγά για πάντα.

Το εστιατόριο απέναντι ονομάζεται ... 'Θέα' !

Το εστιατόριο απέναντι ονομάζεται … ‘Θέα’ !

Καλά τα γαϊδουράκια αλλά από εγκαταστάσεις μηδέν

Καλά τα γαϊδουράκια αλλά από εγκαταστάσεις μηδέν

Οικολογικά Ροδιακά

Pin It on Pinterest