“LightofAnatolia” – ένα φωτογραφικό οδοιπορικό στον κόσμο των Αλεβιτών της Ανατολίας από τη φωτογράφο EmineÜlkerim

Ο Σύλλογος Αρχιτεκτονικής και Πολιτιστικής Κληρονομιάς Ρόδου σας προσκαλεί την Τρίτη 7 Νοεμβρίου 2023 και ώρα 19:30 στην παρουσίαση του έργου της φωτογράφου EmineÜlkerim, με θέμα: LightofAnatolia.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνδιοργάνωση με την Kasseris Publications, σε συνέχεια της έκθεσης φωτογραφίας “Παρασκευή – Σάββατο – Κυριακή” που παρουσιάστηκε στο Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης του Δήμου Ρόδου φέτος το καλοκαίρι στην οποία συμμετείχε και η Emine Ülkerim: πέντε φωτογράφοι από την Κωνσταντινούπολη (Alberto Modiano, Berge Arabian, Emine Ülkerim, Mıgırdiç Arzivyan και Νικόλαος Μαγγίνας), προερχόμενοι από διαφορετικές θρησκευτικές παραδόσεις, επικοινωνούσαν μέσα από τα έργα τους τον σεβασμό της ετερότητας και τη σημασία της αλληλοκατανόησης. Η έκθεση πρωτοπαρουσιάστηκε στο Σισμανόγλειο Μέγαρο του Γενικού Προξενείου της Ελλάδος στην Κωνσταντινούπολη τον Δεκέμβριο του 2015 και στη συνέχεια ταξίδεψε σε Αθήνα, Βόλο και Θεσσαλονίκη. Η πρωτοβουλία για την πραγματοποίηση της έκθεσης στη Ρόδο ανήκε στον γνωστό ρόδιο φωτογράφο κ. Νίκο Κασέρη, ο οποίος ήταν και ο επιμελητής της, μαζί με τη δεύτερη έκθεση «ECO SOS – Ενέργεια και ρύπανση του περιβάλλοντος» που ταξίδεψε και αυτή από την Κωνσταντινούπολη και παρουσιάστηκε παράλληλα στο κοινό της Ρόδου από τις 5 Ιουνίου έως τις 26 Αυγούστου 2023 στο Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης του Δήμου Ρόδου, σε διοργάνωση του Δήμου Ρόδου και υπό την Αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Ρόδου. Οι εκθέσεις ήταν αφιερωμένες στη μνήμη του εμβληματικού φωτογράφου του Οικουμενικού Πατριαρχείου και δημοσιογράφου, Νίκου Μαγγίνα. Τα μέλη του Συλλόγου μας είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στις δύο παράλληλες αυτές εκθέσεις τον περασμένο Ιούλιο από τον επιμελητή τους κ. Νίκο Κασέρη. Ομοίως, πραγματοποιήθηκαν ξεναγήσεις και στα μέλη των φωτογραφικών ομάδων της Ρόδου.

Η Emine Ülkerim γεννήθηκε το 1966 στην Κωνσταντινούπολη, όπου και συνεχίζει να ζει μέχρι σήμερα. Ασχολείται µε την ερασιτεχνική φωτογραφία από το 2008 και μετά την ολοκλήρωση των σπουδών της στο IFSAK (Istanbul Photography and Cinema Amateurs Association) ξεκίνησε να συμμετέχει σε ομαδικές εκθέσεις και εκθέσεις με ευρύτερη κοινωνική διάσταση. Κέρδισε το πρώτο βραβείο στο διαγωνισμό του φωτομαραθωνίου στο Akşehir και οι φωτογραφίες της δημοσιεύτηκαν στο Φωτογραφικό Ημερολόγιο 2013 της Τουρκικής Ομοσπονδίας Φωτογραφικών Τεχνών (TFSF). Επί τρία χρόνια εργάστηκε πάνω σε φωτογραφικό υλικό που καλύπτει πτυχές της κοινωνικής ζωής των “Αλεβιτών της Ανατολίας”, δημιουργώντας την πρώτη ατομική της έκθεση, με τίτλο “Light of Anatolia”, στην οποία θα έχουμε την ευκαιρία να περιηγηθούμε με οδηγό την ίδια τη φωτογράφο.

Το φωτογραφικό αυτό υλικό έχει εκτεθεί πέντε φορές στην Τουρκία, ενώ παρουσιάστηκε και ως slide show (όπως θα γίνει και το Σάββατο) στην Αρμενία, σε φωτογραφικό event της δημιουργού. Στόχος της έκθεσης είναι να συστήσει στο ευρύ κοινό, εντός κι εκτός Τουρκίας, την κοινότητα των Αλεβιτών της Ανατολίας, τον τρόπο ζωής τους, τις πεποιθήσεις, τις παραδόσεις και τις τελετουργίες τους και να συμβάλει στην αλληλοκατανόηση μεταξύ των διαφορετικών θρησκευτικών παραδόσεων που συνυπάρχουν στην ίδια περιοχή για αιώνες, προωθώντας την Ειρήνη.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Κατάλυμα της Αγγλίας, Πλατεία Μουσείου, στη Μεσαιωνική Πόλη Ρόδου. Λόγω περιορισμένης χωρητικότητας, για την εξασφάλιση θέσης μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή στο email: sarpok.rodou@gmail.com .

Είσοδος: Δωρεάν για τα ενεργά μέλη του Συλλόγου και με συμβολικό αντίτιμο 3€ για τα μη μέλη.

Η παρουσίαση θα γίνει στα Αγγλικά.

Χορηγός φιλοξενίας: In Camera Art Boutique Hotel.

Pin It on Pinterest