Λέοντες και όχι Σφίγγες οι “φύλακες” του τάφου της Αμφίπολης λέει ο Αρχαιολόγος Βαγγέλης Μπεξής

image.ashx
Ο γνωστός αρχαιολόγος και εκδότης του περιοδικού ΙΧΩΡ Βαγγέλης Μπεξής επισημαινει πως τα στοιχεια απο τον ταφο της Αμφίπολης και οι φωτογραφιες δείχνουν πως οι “φύλακες” είναι Λέοντες και όχι Σφίγγες .

 ΣΤΗΝ ΦΩΤΟ ΑΥΤΗ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΤΟ ΕΝΘΕΤΟ ΤΗΣ ΚΕΦΑΛΗΣ ΤΩΝ ΑΓΑΛΜΑΤΩΝ. ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΡΙΑΣ ΑΞΙΟΝ ΓΙΑΤΙ ΑΜΕΣΑ ΤΑΥΤΙΣΤΗΚΑΝ ΜΕ ΣΦΙΓΓΕΣ,ΕΝΩ ΠΙΘΑΝΟΤΕΡΟΝ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΛΕΟΝΤΕΣ ΜΕ ΧΑΙΤΗ(ΛΕΩΝ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΩΣ).

ΑΝΩΘΕΝ ΔΕ ΤΟΥ ΜΝΗΜΕΙΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΗΔΗ ΩΣ ΟΔΗΓΟΣ Ο ΛΕΩΝ,ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΦΙΓΓΑ,ΤΗΣ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ.Ο ΛΕΩΝ ΗΤΑΝ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΙΕΡΟΤΕΡΑ ΣΥΜΒΟΛΑ ΤΩΝ ΒΑΣΙΛΙΚΩΝ ΟΙΚΩΝ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ,ΠΟΥ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΣΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΡΓΕΑΔΕΣ ΒΑΣΙΛΕΙΣ ΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΗΣΟΥ, ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΑΠΟΓΟΝΟΙ ΤΩΝ ΑΝΑΚΤΙΚΩΝ ΟΙΚΩΝ ΤΩΝ ΜΥΚΗΝΩΝ(ΠΥΛΗ ΛΕΟΝΤΩΝ-ΔΥΟ ΛΕΟΝΤΕΣ ΑΝΤΙΚΡΥΣΤΑ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΜΦΙΠΟΛΗ). Η ΣΦΙΓΓΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΣΧΕΔΟΝ ΚΑΜΜΙΑ ΙΕΡΟΤΗΤΑ,ΓΙ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΤΟ 357Π.Χ ΟΤΑΝ Η ΑΜΦΙΠΟΛΗ ΠΕΡΝΑΕΙ ΟΡΙΣΤΙΚΑ ΣΕ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΕΛΕΓΧΟ,ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΕΜΦΑΝΙΣΕΙΣ ΣΦΙΓΓΑΣ ΣΤΑ ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ ΤΗΣ.ΚΑΝΕΝΑ ΝΟΜΙΣΜΑ ΤΗΣ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ ΔΕΝ ΦΕΡΕΙ ΠΙΑ ΤΗΝ ΣΦΙΓΓΑ.ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΡΙΑΣ ΑΞΙΟΝ ΛΟΙΠΟΝ ΠΩΣ ΘΑ ΕΒΑΖΑΝ ΔΥΟ ΣΦΙΓΓΕΣ ΩΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΤΑΦΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΟΥ ΟΙΚΟΥ.

ΑΠΛΟΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ.

Pin It on Pinterest