Λαμπρή Παρασκευή στη Νίσυρο ! Η Παναγιά Σπηλιανή ευλογεί κάθε σπίτι του νησιού ! Φωτογραφίες

Την Πέμπτη της Διακαινησίμου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κω και Νισύρου μετέφερε το Άγιος Φως στην Νίσυρο από την Κω όπως συνηθίζεται κάθε χρόνο, συνοδευόμενος από τον βουλευτή Δωδεκανήσου Μάνο Κόνσολα.  Το Άγιο Φως υποδέχθηκε με κάθε μεγαλοπρέπεια η Νίσυρος με άγημα στρατού και στη συνέχεια ακολούθησε ο αναστάσιμος εσπερινός.

Την επομένη, Παρασκευή της Διακαινησίμου ή Λαμπρή Παρασεκυή,  εδώ και χρόνια η Παναγιά η Σπηλιανή γυρνάει με πομπή όλα τα σπίτια του νησιού συνοδευόμενη από τον Μητροπολίτη διατηρώντας ένας έθιμο που χάνεται στο χρόνο. Στις 7.30 το πρωί ξεκινάει η λιτανεία από την εκκλησία και με πομπή από λεωφορείο, μηχανάκια και αυτοκίνητα  κατευθύνονται στον  Επορειό όπου τελείται δέηση στην εκκλησία και η εικόνα γυρνάει σε όλα τα σπίτια.. Στη συνέχεια η πομπή κατευθύνεται στα Νικιά της Νισύρου όπου επίσης τελείται δέηση και η Παναγία περνάει απ’ όλα τα σπίτια. Της πομπής προπορεύονται τα μηχανάκια, ακολουθεί το λεωφορείο με την εικόνα της Παναγίας και τα αυτοκίνητα.

Τέλος, η Εικόνα της Παναγιάς της Σπηλιανής επιστρέφει στο Μαντράκι όπου ευλογεί κάθε σπίτι και μετά ο Δεσπότης διαβάζει την ευχή. Την ώρα που διαβάζεται η ευχή και η Εικόνα ετοιμάζεται να επιτρέψει στο μοναστήρι, ο ουρανός φωταγωγείται με πυροτεχνήματα. Το έθιμο κλείνει με  κέρασμα μακαρονάδας για όλο τον κόσμο.

Η Λαμπρή Παρασκευή για τους Νισύριους είναι πολύ σημαντική ημέρα και άνθρωποι κάθε ηλικίας, ειδικά οι νέοι λιτανεύουν την Εικόνα της Παναγιάς της Σπηλιανής. Για την ξεχωριστή αυτή ημέρα πραγματοποίησε εκδρομή στη Νίσυρο ο Σύλλογος Νισυρίων Ρόδου “Πορφυρίς” .

rodosreport.gr

Pin It on Pinterest