Προς μείωση τα τιμολόγια του ρεύματος

Λαφαζάνης: Το κόστος παραγωγής ενέργειας μπορεί να μειωθεί από 20-40%.

Στο τραπέζι μπαίνει η μείωση των τιμολογίων του ηλεκτρικού ρεύματος, που ωστόσο για να είναι μεγάλη πρέπει πρώτα να μειωθεί η φορολογία, η οποία για την ώρα τουλάχιστον δεν προβλέπεται να «κουρευτεί», σύμφωνα με τα “Νέα”.

Αυτό ήταν το μήνυμα που έστειλε χθες ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης και Ενέργειας, Παναγιώτης Λαφαζάνης, έπειτα από τη συνάντησή του με τον απερχόμενο Πρόεδρο της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, Νίκο Βασιλάκο, σπεύδοντας να προσγειώσει τις αρχικές προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί.

Επικαλούμενος κοστολογική μελέτη που του παρουσίασε η ΡΑΕ, ο υπουργός ανέφερε ότι το κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μπορεί να μειωθεί από 20% έως 40% ανάλογα με τις κινήσεις που θα γίνουν για νοικοκυριά και βιομηχανίες.

Όπως έσπευσε να επισημάνει μόνο ένας μέρος των μειώσεων αυτών θα φτάσει στους καταναλωτές, αφού το υπόλοιπο θα το ροκανίσουν οι φόροι (ΕΦΚ στο ρεύμα, ΦΑ, τέλη) για τους οποίους επανέλαβα ότι προς το παρόν δεν προβλέπεται να μειωθούν.

Σημαντικό μέρος από τις μειώσεις αυτές θα προέλθει από τη μετακύλιση στην κατανάλωση των σημαντικά χαμηλότερων αυτή την περίοδο τιμών του πετρελαίου και φυσικού αερίου που απολαμβάνει η ΔΕΗ. Επιπλέον, ποσά θα εξοικονομηθούν από τη μείωση των αποζημιώσεων που λαμβάνουν όλες οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής αλλά και ενδεχομένως από τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις που επιβαρύνουν τους λογαριασμούς.

Pin It on Pinterest

Share This