Κυκλοφοριακό – στάθμευση. Κάθε πέρυσι και καλύτερα. Γιατί;

Πολύ νωρίς, ακόμα και πριν την έναρξη της τουριστικής περιόδου εμφανίστηκε έντονα, τόσο το πρόβλημα του κυκλοφοριακού, όσο και το συμπαράγωγο της έλλειψης θέσεων στάθμευσης στην πόλη της Ρόδου.

Η εξήγηση απλή, η συνεχής αύξηση του αριθμού των οχημάτων , η έλλειψη χώρων στάθμευσης και η πλημμελής λειτουργία της δημοτικής συγκοινωνίας(ΡΟΔΑ).

Κάθε πρόβλημα για να βελτιωθεί πρέπει κάποιος να ασχοληθεί μαζί του , να διερευνήσει τα αίτια με την συμβολή της επιστημονικής γνώσης, να αναζητήσει λύσεις που πρέπει να δρομολογήσει, λύσεις που οφείλουν να έχουν και τον χρόνο παρέμβασης, άμεσα, βραχυπρόθεσμα, μακροπρόθεσμα.

Δυστυχώς και στα τρία έχουμε στασιμότητα.

Αφού προηγήθηκαν πολλές μελέτες από την δεκαετία του 80, το 2014 με δήμαρχο τον Στάθη Κουσουρνά κατατέθηκε νεά κυκλοφοριακή μελέτη του κέντρου της πόλης και αργότερα προστέθηκε συμπληρωματική για την περιμετρική όδευση της Μεσαιωνικής Πόλης από τον Φώτη Χατζηδιάκο.

Από τότε φυσικά μέχρι σήμερα έχουν αλλάξει οι κυκλοφοριακές συνθήκες κυρίως με την αλματώδη αύξηση των οχημάτων και είναι αναγκαία η εκπόνηση νέας που θα επεκταθεί και εκτός κέντρου πράγμα που εξήγγειλε από τις πρώτες μέρες ο Δήμαρχος, χωρίς μέχρι σήμερα να έχουμε πρόταση !!

Η ανάγκη να προσθέσουμε θέσεις στάθμευσης είναι, προϋπόθεση για βελτίωση του κυκλοφοριακού, το οποίο κινδυνεύει να ανατρέψει ολόκληρη την αναπτυξιακή πορεία του τόπου μας.

Μπορούμε ;;;

Ναι, έχουν κατατεθεί πλήθος προτάσεων όπως :

Tο λιμάνι της Ακαντιάς, με καλύτερη οργάνωση και αξιοπιστία στη δωρεάν μεταφορά με λεωφορεία.

Σε όμορους χώρους υπάρχουν διαθέσιμα οικόπεδα (ιδιωτικά, Εθνικής Τράπεζας, Ισραηλιτικής κοινότητας) γύρω στα 6 στρέμματα, για τα οποία θα μπορούσε να γίνει διαπραγμάτευση για χρήση.

Επίσης ακριβώς απέναντι από τα παλιά σφαγεία το Ελληνικό Δημόσιο διαθέτει οικόπεδο 7 στρεμμάτων και κτίσματα που δεν είναι πλέον χρήσιμα.

Να υπενθυμίσω ότι το 1996 με νομάρχη τον Γιάννη Παρασκευά, το μετέγγραψε στην ιδιοκτησία της νομαρχίας, όμως το ελληνικό Κράτος από τότε, με δικαστικούς αγώνες, το διεκδίκησε το 2008, χρήση σήμερα ασήμαντη.

Στον σημερινό δήμαρχο, από τα μέσα του 2024, κατέθεσα την πρόταση για όλα τα παραπάνω, μαζί με τις θέσεις στάθμευσης που θα προσθέταμε, να γίνει υπεραστικός σταθμός λεωφορείων ΡΟΔΑ και ΚΤΕΛ. Σκέψη που κατέθεσε και έλαβε σχετική απόφαση ο αείμνηστος Φ Χατζηδιάκος αλλά έκτοτε δεν έγινε καμία ενέργεια.

Θα επανάλαβω την πρόταση μου ότι το ΡΟΔΑ πρέπει να εκχωρήσει όλη την υπεραστική συγκοινωνία και να ασχοληθεί μόνο με την πόλη της Ρόδου και να συμβάλει ουσιαστικά στην μείωση της χρήσης του αυτοκινήτου ,φυσικά με αξιοπιστία στην λειτουργία του .

Το κέντρο της πόλης δεν διαθέτει χώρους για στάθμευση.

Εξαίρεση είναι το πανεπιστήμιο Αιγαίου για το οποίο και με τη δική μου προτροπή υπάρχει έτοιμη μελέτη προς δημοπράτηση από τα μέσα του 2024. Γιατί δεν προχωρά; Τι γίνεται με την ελεγχόμενη στάθμευση τουλάχιστο στο κέντρο ;Πως ελέγχονται τα RENT CAR να μην σταθμεύουν πλήθος αυτοκινήτων μπροστά στα καταστήματα τους ;

Το έλλειμα της Δημοτικής αστυνομίας μπορεί να βρει υποκατάστατο ίσως και καλύτερο με την χρήση νέων τεχνολογιών σε συνεργασία με την αναπτυξιακή του Δήμου ΚΟΛΟΣΣΟΣ ΑΕ πράγμα που θα προσθέσει και σημαντικούς πόρους στο Δήμο. !(Υπάρχουν παραδείγματα σε άλλες πόλεις )

Μπορούμε επίσης να προσθέσουμε το γνωστό ακίνητο Πανά πίσω από την Τουριστική Σχολή και τους χώρους του παλιού νοσοκομείου, με τη δυνατότητα να γίνει εκεί και υπόγειο πάρκιγκ λόγω υψομετρικής διαφοράς στην οδό Μεταξά, καθώς επίσης ο χώρος στην αρχή της οδού Εθνικής Αντίστασης λόγω υψομετρικής διαφοράς με την Θεμιστοκλή Σοφούλη.

Μπορούμε να εξετάσουμε και άλλα μικρά ακίνητα ιδιοκτησίας Δημοσίων φορέων .

Όλα τα παραπάνω δίνουν ανάσες και με καλύτερη διαχείριση των μέσων μεταφοράς μπορούν να καλυτερεύσουν τη ζωή μας.

Η λύση στα προβλήματα δεν έρχεται με δηλώσεις και παραπομπές στο παρελθόν αλλά με δράσεις στο σήμερα !

Κλείνοντας να καταθέσω ότι η παραμονή της Ρόδου σε αναπτυξιακή πορεία έχει προϋπόθεση την επάρκεια σε υποδομές ! που ολοένα και περισσότερο όλοι φορείς ιδιωτικοί και δημόσιοι κρούουν το κώδωνα ότι το έλλειμα είναι τεράστιο !!!!!

Η περίοδος ίσως να είναι και προς το τέλος της επάρκειας πόρων είτε ευρωπαϊκών είτε εθνικών, ώρα για δράση με οδηγό την τεκμηρίωση ,την ωρίμανση ,την συνεργασία την διεκδίκηση !

ΙΔΟΥ Η ΡΟΔΟΣ ,μπροστάρης ο Δήμος για να επαληθεύσει την μεταρρύθμιση του Καλλικράτη που τον θέλει κυβερνήτη στο τόπο του !

ΣΑΒΒΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ

Π. Δήμαρχος Νότιας Ρόδου

Pin It on Pinterest