Κυκλάδες, Κρήτη, Δωδεκάνησα στοχοποιούν οι καταιγίδες με ανέμους έως 9 μποφόρ

Κίνδυνος πλημμυρικών φαινομένων στις περιοχές που επηρεάζονται από την 24ωρη  κακοκαιρία εξπρές  – Ισχυρό πέρασμα  με σημαντικές βροχοπτώσεις και αξιόλογες χιονοστρώσεις

Ραγδαία μεταβολή θα παρουσιάσει ο καιρός από αργά το βράδυ της Δευτέρας, με κύριο χαρακτηριστικό – αυτή τη φορά – τους ισχυρούς ανέμους, τις σφοδρές καταιγίδες και τις πυκνές χιονοπτώσεις.

Ο μετεωρολόγος και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Καλλιάνοςμιλώντας σήμερα στο protothema για το επερχόμενο νέο «κύμα» κακοκαιρίας, αναλύει τα καιρικά φαινόμενα των επόμενων ωρών.

Προειδοποιεί λοιπόν, για ένα ισχυρό πέρασμα κακοκαιρίας με σημαντικές βροχοπτώσεις και αξιόλογες χιονοστρώσεις, διάρκειας τουλάχιστον έξι έως οκτώ ωρών, που ενδέχεται να προκαλέσει πλημμυρικά φαινόμενα  σε ορισμένες περιοχές. 

Οι περιοχές που οφείλουν να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή από τον επερχόμενο χιονιά, με ισχυρές καταιγίδες και σφοδρούς ανέμους είναι οι Κυκλάδες, η Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. 

kairos-kakokairiatora-kairostora-kallianos-anemoi

Οι βροχοπτώσεις δεν θα είναι έντονες στο Ιόνιο και στα ηπειρωτικά τμήματα της χώρας. 

Στην Αττική βροχές προβλέπονται από την Τρίτη, λίγο πιο ισχυρές στα ανατολικά και βόρεια του νομού, ενω πρόσκαιρες χιονοπτώσεις  στα βόρεια, πανω από τα 400 μετρα υψόμετρο, όπως Βίλια, Ιπποκράτειο Πολιτεία και Διόνυσο.

Ποιες περιοχές επηρεάζονται από ισχυρές χιονοπτώσεις τις επόμενες ώρες 

Σύμφωνα με τον Γιάννη Καλλιάνο,  από σήμερα το βράδυ υποχωρεί ραγδαία η θερμοκρασία στη βόρεια Ελλάδα και περίπου από τα μεσάνυχτα και μετά, χιονοπτώσεις θα κάνουν την εμφάνισή τους σε πόλεις της δυτικής Μακεδονίας, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές κύριο χαρακτηριστικό του καιρού θα έιναι οι βροχές.

Τα φαινόμενα  πολυ γρήγορα να επεκταθούν στην κεντροανατολική Μακεδονία και Θράκη, περίπου από τα 200 με 300 μέτρα υψόμετρο.

Ουσιαστικά, όπως αναφέρει, πρόκειται για την έναρξη  της κατάβασης αερίων μαζών στην περιοχή μας. 

Μεχρι και το ξημέρωμα της Τρίτης, επηρεάζονται Θεσσαλία, Ήπειρος, κεντρική Στερεά και Πελοπόννησος,  από τα  400 με 450 μέτρα υψόμετρο. Ίσως στην Πελοπόννησο σε λίγο πιο υψηλά υψόμετρα. 

Το κρύο θα είναι εμφανές, ωστόσο από  το μεσημέρι της Τριτης το χιόνια σταματούν στην ηπειρωτική χώρα, ισως επιμείνουν στη Στερεά Ελλάδα, υπογραμμίζει. 

Στη βορεια Ελλάδα δε, τα φαινόμενα θα υποχωρήσουν  από τις προμεσημβρινές ώρες, δηλαδή θα σταματήσουν από πιο νωρίς. 

Βροχές και καταιγίδες, ποιες περιοχές επηρεάζονται σημαντικά 


Ιδιαίτερη προσοχή εφιστάται στο Αιγαίο, καθώς θα προκληθούν ισχυρές βροχές  και συγκεκριμένα οι περιοχές που επηρεάζονται σημαντικά είναι οι Κυκλάδες, η Κρήτη και τα Δεδωκάνησα.

Από το μεσημέρι της Τρίτης αναμένονται καταιγίδες, ακόμα και χαλάζι στις προαναφερθείσες περιοχές, ενώ στην Κρήτη, όπου αναμένονται και τα πιο ισχυρά φαινόμενα, περιμένουμε και πυκνές χιονοπτώσεις από τα 600 μέτρα υψόμετρο και πάνω.

Στις υπόλοιπες περιοχές ο καιρός θα είναι βελτιωμένος. 

Πώς επηρεάζει η κακοκαιρία εξπρές την Αττική

Στην Αττική βροχές προβλέπονται από την Τρίτη, λίγο πιο ισχυρές στα ανατολικά και βόρεια του νομού, ενω πρόσκαιρες χιονοπτώσεις αναμένονται στα βόρεια,  πανω από τα 400 μετρα υψόμετρο, όπως Βίλια, Ιπποκράτειο Πολιτεία και Διόνυσο.  

Στην Αθήνα η θερμοκρασία θα υποχωρήσει την Τρίτη σημαντικά, καθώς από τους 17 βαθμούς σήμερα στο κέντρο της πόλης, την Τρίτη ο υδράργυρος δεν θα ξεπεράσει τους 11 βαθμούς στο κέντρο και τους 6 βαθμούς στα βόρεια προάστια. 

Σφοδροί άνεμοι θα «σαρώσουν» τη χώρα 

SOS εκπέμπει ο  μετεωρολόγος και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Καλλιάνος, μιλώντας σήμερα στο protothema, για τους σφοδρούς ανέμους στο Αιγαίο

Αναφέρεται σε μια  απότομη ενίσχυση των ανέμων σε βοριάδες με υποχώρηση της θερμοκρασίας έως και οκτώ βαθμών Κελσίου.

Σύμφωνα με την πρόβλεψη, αναμένονται άνεμοι 8 έως 9 μποφόρ τόσο στο Ιόνιο όσο και στο Αίγαιο.

Όπως σπεύδει να σχολιάσει, οι ισχυρότατοι άνεμοι σε συνδυασμό με τις ισχυρές καταιγίδες, ίσως προκαλέσουν προβλήματα στις περιοχές που επηρεάζονται, όπως πτώσεις δέντρων, κατολισθήσεις ακόμα και πλημμύρες

Πηγή: protothema.gr

Διαβάστε περισσότερα νέα εδώ

Pin It on Pinterest