Μειώνουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου από έμφραγμα ή άλλη αιτία
Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Βάντερμπιλτ του Τενεσί, με επικεφαλής την κινεζικής καταγωγής καθηγήτρια Σιάο Ου Σου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «JAMA Internal Medicine», ανέλυσαν στοιχεία για περίπου 205.000 άτομα στις ΗΠΑ και στην Κίνα, στη διάρκεια μιας περιόδου περίπου έξι ετών.
Το αμερικανικό σκέλος της μελέτης κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπήρχε μειωμένος κίνδυνος θανάτου από οποιαδήποτε αιτία, της τάξης του 21% κατά μέσο όρο, για όσους έτρωγαν τα περισσότερα φιστίκια (γύρω στα 18 γραμμάρια την ημέρα). Το κινεζικό σκέλος της έρευνας διαπίστωσε μια σχεδόν ανάλογη μείωση του κινδύνου θανάτου κατά 17% για όσους έτρωγαν τους περισσότερους ξηρούς καρπούς.
Παράλληλα, διαπιστώθηκε και στις δύο χώρες μια σχέση ανάμεσα στην αυξημένη κατανάλωση ξηρών καρπών και στην μείωση του κινδύνου για ισχαιμική καρδιοπάθεια και για θάνατο από έμφραγμα. Η προστατευτική δράση ισχύει τόσο για τους άνδρες, όσο και για τις γυναίκες, ανεξάρτητα από το αν κανείς καπνίζει, πίνει αλκοόλ ή πόσο βάρος έχει.
Οι ερευνητές ανέφεραν πως οι ξηροί καρποί συνιστούν ένα διατροφικό μέσο για τη βελτίωση της καρδιαγγειακής υγείας, εφόσον όμως κάποιος δεν έχει αλλεργία σε αυτούς. Οι καρποί, εκτός του ότι είναι πλούσιοι σε θρεπτικά συστατικά, έχουν αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, που προστατεύουν τις στεφανιαίες αρτηρίες, κάτι το οποίο έχει δειχτεί και σε προηγούμενες επιδημιολογικές μελέτες. Αντίθετα, δεν διαπιστώθηκε κάποια προστατευτική δράση των ξηρών καρπών, όσον αφορά τον καρκίνο και τον διαβήτη.