Καταγγελία του ΠΑΜΕ Ρόδου για ξενοδοχεία που δε δέχονται συνδικαλιστές εργαζόμενους

Η Πανελλαδική Γραμματεία ΠΑΜΕ Επισιτισμού Τουρισμού Ξενοδοχείων καταγγέλλει την προκλητική αξίωση ξενοδοχείου στη Ρόδο οι εργαζόμενοι προκειμένου να προσληφθούν να δηλώνουν ότι δεν είναι μέλη σε κανένα σωματείο.

Η στάση της πολυεθνικής είναι από τα πλέον αποκαλυπτικά παραδείγματα για το πώς εννοούν την ανάπτυξη και ειδικά στον τουρισμό, τον οποίο κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζουν «βασικό πυλώνα της».

Θέλουν τους εργαζόμενους μόνους, ανοργάνωτους, έρμαια στις ορέξεις και την ασυδοσία της εργοδοσίας. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι αυτές οι εξελίξεις έρχονται τη στιγμή που έχει ανοίξει η κουβέντα για αλλαγές στον νόμο για τη συνδικαλιστική δράση και τον περιορισμό των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, που φτάνουν μέχρι και την κατάργηση επί της ουσίας του δικαιώματος στην απεργία, αλλά και η επαναφορά του δικαιώματος των εργοδοτών στην ανταπεργία (lock out).

Η κυβέρνηση και τα κόμματα του ευρωμονόδρομου έχουν ακέραια την ευθύνη για την ασυδοσία της μεγαλοεργοδοσίας στον κλάδο, και όχι μόνο, γιατί είναι ακριβώς αυτοί που έχουν δημιουργήσει τις συνθήκες που επιτρέπουν σε κάθε εργοδότη να παρανομεί κατά βούληση.

Καλούμε όλα τα σωματεία του κλάδου, κάθε τίμιο συνδικαλιστή, κάθε εργαζόμενο να ορθώσουν ανάστημα, να οργανώσουν με ακόμη μεγαλύτερη ορμή την πάλη των εργαζομένων σε κάθε χώρο δουλειάς για να μη περάσουν τα σχέδια της εργοδοσίας να απαλλαγούν από εργαζόμενους με δικαιώματα και ταυτόχρονα να ξεμπερδέψουν με τη συνδικαλιστική δράση.

Η απάντηση του ΠΑΜΕ και των ταξικών σωματείων είναι:

ΤΑΞΙΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ – ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΑΝΤΟΥ

ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΦΟΒΟΣ ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΑΦΕΝΤΙΚΟΥ

Ανοιχτή Επιστολή προς τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ρόδου Κωνσταντίνο Μπούτσικο

Κύριε εισαγγελέα,

Όπως ίσως ήδη θα γνωρίζετε, αυτές τις μέρες είδαν το φως της δημοσιότητας πολύ σοβαρές καταγγελίες για ξενοδοχειακή μονάδα της Ρόδου, μέλος γνωστού ομίλου, μέσω της εφημερίδας «Ριζοσπάστης». Για το ζήτημα ήδη έχει μάλιστα εκδώσει καταγγελία και η Πανελλαδική Γραμματεία Επισιτισμού – Τουρισμού – Ξενοδοχείων του ΠΑΜΕ, φορέας στον οποία συσπειρώνονται δεκάδες σωματεία του κλάδου από όλη τη χώρα.

Συγκεκριμένα οι καταγγελίες αφορούν την απαγόρευση της συνδικαλιστικής οργάνωσης των εργαζομένων, με όρο που περιλαμβάνεται στην ατομική τους σύμβαση, κατά παράβαση της σχετικής νομοθεσίας, την ένταση της δουλειάς σε βαθμό που εργαζόμενοι να έχουν υποστεί σοβαρές βλάβες στην Υγεία τους, την απλήρωτη δουλειά, καθώς και την κατατρομοκράτηση των εργαζομένων με ποικίλους τρόπους.

Δεδομένου, ότι οι ενέργειες αυτές, καταργούν στην πράξη και τα θεμελιώδη δικαιώματα που βρίσκονται ακόμα σε ισχύ, παγιώνοντας έτσι μια κατάσταση, ζούγκλας – τρομοκρατίας μέσα στους χώρους δουλειάς που επιβαλλεται με θράσος από την εργοδοσία, θεωρούμε ότι θα πρέπει άμεσα να διερευνήσετε τις εν λόγω καταγγελίες και να πάρετε μέτρα. Ζητούμε να αποσυρθεί άμεσα α συγκεκριμένος όρος από τις συμβάσεις των εργαζομένων. Αντιπροσωπεία μας πρόκειται άμεσα να σας επισκεφθεί στο γραφείο σας.

Με τιμή,

Για τη Γραμματεία Επισιτισμού  – Τουρισμού – Ξενοδοχείων Ρόδου του ΠΑΜΕ:

Κωνσταντίνος Γιαννόπουλος, μέλος του ΔΣ του ΕΚΡ και του Σωματείου Ξενοχοϋπαλλήλων Ρόδου, εργαζόμενος στην Aldemar

Μιχάλης Τσουρούτης, μέλος του ΔΣ της ΠΟΕΕΥΤΕ (ομοσπονδία ξενοδοχοϋπαλλήλων)

Τσαμπίκος Χατζηκωνσταντής, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων, γραμματέας του Σωματείου εργαζομένων του Mira Mare

Μανώλης Μπακάλης, μέλος του ΔΣ του ΕΚΡ, Γραμματέας του Σωματείου Ξεναγών

Δήλωση του Λουκά Κωτσαδάμ μέλους της Κομματικής Επιτροπής Αιγαίου του ΚΚΕ και υποψήφιου Αντιπεριφερειάρχη με τη Λαϊκή Συσπείρωση

Όταν χορεύουν τα βουβάλια την πληρώνουν τα βατράχια. Αυτή η λαϊκή ρύση πάει γάντι με αυτό που εφαρμόζει όμιλος ξενοδοχείων στη Ρόδο. Δεν θέλουν  συνδικαλισμένους εργαζόμενους, και μάλιστα το βάζουν σαν όρο για την επαναπρόσληψή τους φέτος στα ξενοδοχεία τους.

Οι μεγαλοξενοδόχοι έχουν αποθρασυνθεί, έχουν επιβάλλει συνθήκες μεσαίωνα στα ξενοδοχεία. Μειώσεις μισθών, εντατικοποίηση της δουλειάς με αύξηση των ωρών εργασίας, γενικότερες αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις (ατομικές συμβάσεις εργασίας κλπ), απλήρωτη δουλειά. Για να επιβάλλουν αυτή την πολιτική εξαπολύουν το φόβο της απόλυσης. Την τρομοκρατία. Από πού παίρνουν αυτό το θράσος;

Από την πολιτική της ανταγωνιστικότητας (δηλαδή τη μείωση του κόστους εργασίας), που ευαγγελίζεται η Ε.Ε. και τα κόμματα της κυβέρνησης (ΝΔ- ΠΑΣΟΚ), όλα τα υπόλοιπα πολιτικά μορφώματα, αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ που έχει κάνει σημαία την υγιή ανταγωνιστικότητα και τους «καλούς» μεγαλοεπιχειρηματίες που «θέλουν το καλό του τόπου μας».

Από τα νέα μέτρα που ετοιμάζει η κυβέρνηση για τη στήριξη τους . Απελευθέρωση των απολύσεων, μείωση των εισφορών των επιχειρηματιών.  Νομοθετεί τα «λοκ άουτ» των εργοδοτών.

    Οι συμβιβασμένες δυνάμεις στο συνδικαλιστικό κίνημα αποκρύπτουν την αλήθεια, προβάλλοντας σαν αιτία την έλλειψη υπαλλήλων της επιθεώρησης εργασίας και την αθέτηση των δεσμεύσεων των συλλογικών συμβάσεων από την μεριά των μεγαλοξενοδόχων.

Παραμυθιάζουν τους εργαζόμενους. Η πολιτική της ΕΕ των κυβερνήσεων, των κομμάτων του ευρωμονόδρομου είναι πώς θα εξυπηρετήσουν την κερδοφορία των μεγαλοκαπιταλιστών.  Αυτό είναι το αίτιο που  κρύβουν όλοι πλην του ΚΚΕ.

Αυτό το «θαύμα» της τουριστικής ανάπτυξης στο «σχέδιο εθνικής ανάπτυξης» προτάσσει η κυβέρνηση, το «δυναμικό» της ανάπτυξης ευαγγελίζεται και ο ΣΥΡΙΖΑ. Το ΚΚΕ είχε τονίσει: Μετά τις πρόσφατες εκλογές και τα παχιά λόγια για την στήριξη των εργαζομένων θα έρθουν σκληρότερα μέτρα.

Γι’ αυτό ένας δρόμος υπάρχει για τους εργαζόμενους. Να μη φοβηθούν τίποτα. Να γραφτούν στα συνδικάτα , να συσπειρωθούν στο ΠΑΜΕ, να αλλάξουν συσχετισμό δύναμης υπέρ του ταξικού συνδικαλιστικού πόλου. Μόνος δρόμος είναι ο ανειρήνευτος αγώνας των εργαζομένων, η ταξική τους συσπείρωση με τους αυτοαπασχολούμενους, τους επαγγελματοβιοτέχνες, τους φτωχούς αγρότες, τη νεολαία των λαϊκών οικογενειών, τις γυναίκες και τους συνταξιούχους, για να γίνουν αυτοί  αφέντες στον τόπο τους. Να διώξουν τους κηφήνες που τους απομυζούν και να πάρουν στα χέρια τους τον αμύθητο πλούτο που οι ίδιοι βγάζουν, για να ικανοποιήσουν όλες τις σύγχρονες ανάγκες τους.

 

Pin It on Pinterest