Το πρόβλημα των παράνομων ξεναγήσεων καταγγέλλει η Πρόεδρος του Σωματείου Διπλ. Ξεναγών Δωδεκανήσου στο Κόκκινο Ρόδου, ζητώντας από τον ΕΟΤ και την Τουριστική Αστυνομία να επιβάλλουν το νόμο και το Δήμο και την Περιφέρεια να πάρουν θέση.
Συνέντευξη στην Πόλυ Χατζημάρκου, Στο Κόκκινο Ρόδου 96.9
«Το πρόβλημα με τις παράνομες ξεναγήσεις υπήρχε πάντοτε αλλά τα τελευταία χρόνια έχει βγει εκτός ελέγχου, ιδιαίτερα με τη μεγάλη άνοδο των αφίξεων από τη ρωσική αγορά» δηλώνει η κα. Κατερίνα Γκόγκου, Πρόεδρος των διπλ. Ξεναγών Δωδεκανήσου. «Κάποια γραφεία που διακινούσαν και διακινούν ρώσους τουρίστες σταμάτησαν κατ’ αρχήν να απασχολούν Έλληνες οδηγούς, φέρνοντας από το εξωτερικό άλλους, που εννοείται ότι πληρώνονταν με ένα κομμάτι ψωμί, δημιουργώντας έτσι, τεράστιο πρόβλημα σε ντόπιους οδηγούς και ιδιοκτήτες που εκβιάζονταν να ρίξουν τις αμοιβές αν ήθελαν να εργαστούν και αυτοί.
Σειρά είχαν οι τα ξενοδοχεία και οι δήθεν μαθητευόμενοι, που παίρνουν τη δουλειά από τους νέους σπουδαστές, χωρίς να γνωρίζουν καν καλά αγγλικά για να συνεννοηθούν στοιχειωδώς με τους τουρίστες. Ακολούθησαν οι ξεναγοί που έχασαν την δουλειά τους, διότι οι εκδρομές πέρασαν στα χέρια των «αρχηγίσκων» με το δικαιολογητικό ότι δεν υπήρχε στο πρόγραμμά τους αρχαιολογικός χώρος.
Εκεί τα πράγματα ξέφυγαν εντελώς και για πολλούς λόγους. Πρώτον, τα άτομα αυτά άρχισαν να λυμαίνονται τη ροδίτικη αγορά, στην πόλη και στα χωριά, απαιτώντας, για παράδειγμα, από το κάθε μαγαζάκι στα Σιάννα που πουλάει σούμες και μέλια, υπέρογκα ποσά –άκουσα για 90 ευρώ το πούλμαν!- σαν προμήθεια για να σταματήσουν τα λεωφορεία τους εκεί. Οι ίδιοι οι καταστηματάρχες άρχισαν να διαμαρτύρονται για τις τακτικές αυτές.
Όλο αυτό επεκτάθηκε και σε άλλα τουριστικά γραφεία του νησιού που διακινούν Άγγλους, Γερμανούς, Σκανδιναβούς κλπ, τα οποία άρχισαν να «βαφτίζουν» εκδρομές για Λίνδο, Χάλκη, Σύμη σαν τράνσφερ, μεταφορά για μπάνιο και άλλα τέτοια φαιδρά. Πείτε μου, είναι τράνσφερ η εκδρομή που περιλαμβάνει επίσκεψη στις Πεταλούδες και στη Χάλκη, όπου επίσης γίνεται επίσκεψη στην εκκλησία του νησιού; Πιστεύει κανείς ότι σε όλη τη διαδρομή από τα ξενοδοχεία ως την Κοιλάδα και στη Χάλκη, ο συνοδεύων αρχηγός (που δεν αφήνει το μικρόφωνο από τα χέρια του) να μην μιλάει για το νησί και τα μέρη που θα επισκεφθεί με το γκρουπ; Και τι λέει τότε, ανέκδοτα; Οι επιβαίνοντες που έχουν πληρώσει για την εκδρομή αυτή δεν αντιδρούν; Δεν απαιτούν ξενάγηση; Γίνεται ξενάγηση λοιπόν, και ο Θεός βοηθός τί λέει ο καθείς ανειδίκευτος για τον τόπο και τη χώρα, ιδιαίτερα σε καιρούς σαν κι αυτούς που η Ελλάδα -η Ρόδος και τα άλλα νησιά μας- έχουν ανάγκη από την καλύτερη δυνατή παρουσίαση και δημοσιότητα. Από πότε δεν είναι αρχαιολογικός χώρος η Μεσαιωνική πόλη της Ρόδου που κηρύχθηκε από το ’88 από την Ουνέσκο μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς;
Ωστόσο, όπως πολύ σωστά έγραψε ένας συνάδελφός μας πρόσφατα, πολιτισμός δεν είναι μόνο τα αρχαία ερείπια και τα μεσαιωνικά κτίρια. Πολιτισμός είναι η θρησκεία, οι παραδόσεις, οι γεύσεις, η βλάστηση, όλα όσα κάνουν έναν τόπο και τους ανθρώπους του μοναδικούς. Και μπορεί η κάθε Γερμανίδα, Ρωσίδα, ο κάθε Βρετανός να μιλήσει για αυτά; Όχι, διότι ούτε τις γνώσεις διαθέτει αλλά ούτε την αγάπη για να προκαλέσει σεβασμό, για να καλύψει τα κακώς κείμενα, να δικαιολογήσει τα στραβά –και είναι τόσα!
“Δεν μπορείτε να διανοηθείτε τις προβοκατόρικες ερωτήσεις που δεχόμαστε τώρα με την οικονομική κρίση. Ούτε τις επίσης ειρωνικές ερωτήσεις που έχουν να κάνουν με τις σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία. Ο tour leader θα σιγοντάρει την ειρωνεία, θα γελάσει εις βάρος μας. Εμείς, όχι μόνο θα στηρίξουμε τη χώρα μας αλλά επειδή διαθέτουμε και τη γνώση της ιστορίας των ευρωπαϊκών χωρών θα μπορέσουμε να κάνουμε παραλληλισμούς, να δώσουμε παραδείγματα για να καταλάβουν καλύτερα.
Επειδή ανέφερα την Τουρκία θέλω να σας ότι με την άφιξη των τουριστών στο νησί και κατά τη διαδρομή για τα ξενοδοχεία, οι tour leader μιλάνε συνέχεια για το Μαρμαρίς, αυτό το ξέρουμε από τους οδηγούς που έχουν αγανακτήσει με τη διαφήμιση που γίνεται για την εκδρομή αυτή με το καλωσόρισμα στην Ελλάδα! Με λίγα λόγια φέρνουμε τουρισμό στο νησί της Ρόδου κι αντί να κάνουμε τα πάντα για να τους κρατήσουμε εδώ, να δουλέψουν τα μαγαζιά μας, τα εστιατόρια, όλοι μας, να μείνουν λεφτά στους αρχαιολογικούς χώρους, τους στέλνουμε πακέτο απέναντι”.
Τι πρέπει να γίνει;
Η κα. Γκόγκου δηλώνει: «Από τη στιγμή που απ’ ότι φαίνεται συνείδηση και φιλότιμο – από πολλά γραφεία- δεν υπάρχει, να βγουν ΕΟΤ και Τουριστική Αστυνομία και να επιβάλλουν το Νόμο, να κάνουν τη δουλειά τους, αυτό είναι το καθήκον τους. Ως τότε, όπως θυμώνω όταν ακούω να χαρακτηρίζεται η Ρόδος «Ναυαρχίδα» κάθε φορά που θέλουν να μας κολακέψουν ή να μας καθησυχάζουν οι ιθύνοντες, έτσι δεν θέλω να ξανακούσω να αποκαλούν «πρεσβευτές του τουρισμού» τους ξεναγούς και να μας θυμούνται όλοι μόνον όταν πρέπει να ξεναγήσουμε δωρεάν δημοσιογράφους κι επισήμους. Καλώ Δήμο και Περιφέρεια να πάρουν θέση ειδάλλως όταν έρχονται οι επίσημοι και οι δημοσιογράφοι να αναθέτουν στους tour leaders τη διαφήμιση του τόπου».
πηγή: stokokkino.gr