Εκδρομή-ξενάγηση στην Κυμισάλα και στον Μονόλιθο

ο Σπίτι της Ευρώπης στη Ρόδο, σε συνεργασία με την Ένωση Φίλων Κυμισάλας, διοργανώνει εκδρομή-ξενάγηση στον μοναδικό αρχαιολογικό χώρο της Κυμισάλας, με ξεναγό τον Επίκουρο Καθηγητή του Τμήματος Μεσογειακών Σπουδών, κ. Μανόλη Στεφανάκη, ο οποίος είναι και ο επιστημονικός υπεύθυνος, από πλευράς Πανεπιστημίου Αιγαίου, των ανασκαφών που πραγματοποιούνται εκεί.
Λίγα λόγια για την Κυμισάλα:
Περίπου 70 χιλιόμετρα νότια από τη Ρόδο, σε μια πυκνά δασωμένη και ημιορεινή περιοχή κείτονται τα κατάλοιπα ενός ελάχιστα γνωστού μέχρι σήμερα αρχαίου Δήμου της Ρόδου. Ο Δήμος των Κυμισαλέων, βρισκόταν στη νότια εσχατιά της Καμιρίδος Χώρας και υπαγόταν διοικητικά στην άλλοτε κραταιή Κάμιρο.
Η περιοχή σήμερα, αποκομμένη από το υπόλοιπο νησί από τον επιμήκη και επιβλητικό όγκο του Ακραμίτη, εμπίπτει στα διοικητικά όρια της Δημοτικής Ενότητας Αταβύρου, με τις αρχαιολογικές θέσεις να μοιράζονται στις αγροτικές περιοχές των δημοτικών διαμερισμάτων Σιαννών και Μονολίθου.
Η διατήρηση του τοπωνυμίου Κυμισάλα αποτελεί τρανταχτή απόδειξη της συνέχειας που υπήρξε στην περιοχή από την ελληνική αρχαιότητα μέχρι σήμερα και η εντοπιότητά του επιβεβαιώνεται από τις επιτύμβιες στήλες επιφανών ανδρών που τάφηκαν στη νεκρόπολη και τα ονόματά τους συνοδεύονταν από το εθνικό επίθετο «Κυμισαλεύς».
Ο Δήμος των Κυμισαλέων φαίνεται πως κατοικείτο τουλάχιστον από τον 7ο αι. π.Χ., όπως μαρτυρούν τα ευρήματα από την εκτεταμένη νεκρόπολη, μέχρι και την ύστερη αρχαιότητα (4ος-6ος αι. μ.Χ.), όπως μαρτυρούν τα κατά καιρούς αρχαιολογικά ευρήματα.
Η περιοχή βέβαια δεν έχει μόνο τεράστιο αρχαιολογικό ενδιαφέρον. Βρίσκεται στην καρδιά της περιοχής Ατάβυρος-Ακραμίτης-Αρμενιστής, που έχει ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Νatura 2000, ως Μνημείο της Φύσης, καθώς, πέραν της ιδιαίτερης γεωμορφολογίας, του φυσικού κάλλους και του πυκνού δάσους, συγκεντρώνει μοναδικά οικοσυστήματα κοινού κοινοτικού ενδιαφέροντος.
Ενδεικτικό πρόγραμμα εκδρομής:
– 09:00 Εκκίνηση λεωφορείου από Ρόδο
– 10:30 Ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο της Κυμισάλας
– 13:30 Ελεύθερος χρόνος στη Μονόλιθο (για φαγητό, περίπατο κ.τ.λ.)
– 16:00 Επίσκεψη στο Κάστρο της Μονολίθου
– 18:00 Υποδοχή στον Ι.Ν. Αποστόλου Θωμά από τις κυρίες του χωριού
– 19:30 Αναχώρηση για Ρόδο
Κόστος συμμετοχής: 10,00€ (περιλαμβάνει τη μετακίνηση με το λεωφορείο)
ΠΡΟΣΟΧΗ: Ο αρχαιολογικός χώρος είναι προσβάσιμος μόνο με τα πόδια. Απαραίτητα για την πλήρη ξενάγηση είναι αθλητικά ή, κατά προτίμηση, ορειβατικά παπούτσια.
Εξαιρετικά περιορισμένος αριθμός θέσεων. Για κρατήσεις θέσεων επικοινωνήστε μαζί μας έγκαιρα στο 2241030486 ή στο 2241092580.

Pin It on Pinterest