Ξεκίνησε στην Ιταλία η μεταφορά των χημικών της Συρίας

Ξεκίνησε σήμερα το πρωί, στο λιμάνι Τζόγια Τάουρο της Καλαβρίας, η διαδικασία μεταφοράς των συριακών χημικών όπλων από το εμπορικό πλοίο Ark Futura, υπό σημαία Δανίας, στο αμερικανικό πλοίο Cape Ray.
Η διαδικασία άρχισε στις 08:00 (ώρα Ιταλίας) και τα πρώτα εμπορευματοκιβώτια που μεταφέρθηκαν περιέχουν είκοσι τόνους υπερίτη.

Η μεταφορά 570 τόνων υγροποιημένων τοξικών αερίων πραγματοποιείται υπό την επιτήρηση των επιθεωρητών του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ).
Μέρος του χημικού οπλοστασίου της Συρία, οι ουσίες αυτές πρόκειται να εξουδετερωθούν στο Cape Ray με την μέθοδο της υδρόλυσης.

Η μεταφορά των κιβωτίων από το ένα πλοίο στο άλλο αναμένεται να διαρκέσει περίπου 20 ώρες, με τη χρήση γερανών και με τριάντα ειδικευμένους εργάτες να συμμετέχουν στην εργασία αυτή.
Στην συνέχεια, το αμερικανικό πλοίο θα αποπλεύσει με προορισμό τα διεθνή χωρικά ύδατα, όπου θα ξεκινήσει η καταστροφή των χημικών όπλων. Τα απόβλητα θα μεταφερθούν στο Τέξας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και σε ειδικά κέντρα επεξεργασίας και καταστροφής στην Ευρώπη.

Οι αμερικανικές αρχές – αναφέρει ο ιταλικός Τύπος – παρείχαν διαβεβαιώσεις ότι κατά την διάρκεια της διαδικασίας καταστροφής των συριακών χημικών όπλων δεν πρόκειται να απελευθερωθούν στην ατμόσφαιρα επικίνδυνες ουσίες.

Στην πόλη Τζόγια Τάουρο έχουν ενισχυθεί τα μέτρα ασφαλείας με έντονη αστυνομική παρουσία, ενώ όλοι οι δρόμοι που οδηγούν στο λιμάνι αυτό της Καλαβρίας παραμένουν κλειστοί από χθες το βράδυ.

πηγή: Onalert.gr

Pin It on Pinterest

Shares
Share This