Κρύο ντους για καρδιά, κατάθλιψη και αδυνάτισμα

To κρύο ντους το πρωί, κάνει καλό στην καρδιά, τα νεύρα αλλά και στο αδυνάτισμα. Μάλιστα , έρευνα που διεξήχθη στην Ολλανδία έδειξε ότι οι εργαζόμενοι που επιλέγουν κρύο ντους αντί για ζεστό λείπουν λιγότερο από την εργασία τους λόγω ασθενείας.

Οι εργαζόμενοι που συμμετείχαν στην έρευνα και έκαναν ψυχρό ντους για 30 έως 90 δευτερόλεπτα καθημερινά είχαν 29% λιγότερες ημέρες ασθενείας στην εργασία τους. Η διάρκεια του κρύου ντους δεν επηρέασε το αποτέλεσμα.

Όπως αναφέρει άρθρο, που δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση The Conversation, επισημαίνει ότι δεν είναι ακόμη σαφές τι είναι αυτό στο κρύο ντους το οποίο μοιάζει να ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα.

Οφέλη κρύου ντους

Το κρύο νερό ευνοεί το κυκλοφορικό σύστημα του οργανισμού. Όσο εκτίθεται στο κρύο νερό, το σώμα μας ελαττώνει τη ροή του αίματος στο δέρμα. Μόλις όμως σταματήσει το ψυχρό νερό, ο οργανισμός αναγκάζεται να αναθερμάνει το σώμα, στέλνοντας αυξημένες ποσότητες αίματος προς το δέρμα.

Υπάρχουν ακόμη μελέτες ότι το κρύο ντους μπορεί να βοηθήσει στο αδυνάτισμα, καθώς αυξάνει τον μεταβολισμό κατά 350%.

Ψυχολογικά οφέλη

Το κρύο ντούζ, βελτιώνει επίσης τη νοητική επαγρύπνηση λόγω της τόνωσης πάλι του συμπαθητικού νευρικού συστήματος. Σε πιο ηλικιωμένους ανθρώπους έχει εντοπιστεί ότι η εφαρμογή κρύου νερού στο πρόσωπο και τον λαιμό ενισχύει τη λειτουργία του εγκεφάλου.

Επίσης  ένα κρύο ντους μπορεί να βοηθήσει να ξεπεραστούν συμπτώματα κατάθλιψης, λόγω της υψηλής πυκνότητας των αισθητήρων του κρύου στο δέρμα μας, κάτι που μπορεί να έχει ευεργετικές συνέπειες κατά της κατάθλιψης.

Σημειώνεται πάντως, από τους ειδικούς, ότι ένα ξαφνικό κρύο ντους μόνο καλό δεν κάνει σε άτομα με καρδιακά προβλήματα, διότι προκαλεί σοκ στον οργανισμό και μπορεί να προκαλέσει αρρυθμίες ή και καρδιακή προσβολή.

Πηγή: theconversation / https://healthstories.gr/