Ομιλίες στη Ρόδο απο τον σπουδαίο Έλληνα αστροφυσικο της NASA Σταμάτιο Κριμιζή

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΑΙ ΟΜΙΛΙΕΣ ΣΤΗ ΡΟΔΟ ΤΟΥ

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΏΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ

ΠΑΝ/ΜΙΟΥ JOHNS HOPKINS ΚΑΙ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΥ

ΚΑΘ. ΣΤΑΜΑΤΙΟΥ ΚΡΙΜΙΖΗ

Η Ομάδα Εργασίας της Ένωσης Φυσικών Επιστημών Δωδεκανήσου, σε συνεργασία με το ΕΚΦΕ Ρόδου – Νοτίου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου και το Σχολικό Σύμβουλο ΠΕ04 Δωδεκανήσου, διοργανώνουν  δύο σημαντικές εκδηλώσεις στις 19-20 Φεβρουαρίου 2016, με προσκεκλημένο τον Καθηγητή και Ακαδημαϊκό Κο Σταμάτιο Κριμιζή, Ομότιμο Διευθυντή Διαστημικών Προγραμμάτων του Πανεπιστημίου Johns Hopkins των ΗΠΑ και Ακαδημαϊκό, Διευθυντή της Έδρας Επιστήμης του Διαστήματος της Ακαδημίας Αθηνών.

Ο Καθ. Στ. Κριμιζής, ο οποίος διετέλεσε επικεφαλής ερευνητής πολλών διαστημικών αποστολών της NASA, συμπεριλαμβανομένων των Voyagers 1 και 2 και CassiniHuygens, αποτελεί πολύτιμο και σημαντικό κεφάλαιο για την Ελλάδα. Η επίσκεψή του στο νησί μας έχει ιδιαίτερη βαρύτητα και αναμένεται να δώσει περαιτέρω ώθηση σε πολλές σημαντικές προσπάθειες που ήδη διοργανώνονται από επιστήμονες-καθηγητές σε διάφορους τομείς των Φυσικών Επιστημών. Οι δύο εκδηλώσεις:

 

•    19 Φεβρουαρίου 11πμ στο Δημοτικό Θέατρο εκπαιδευτική ομιλία σε μαθητές Γ᾽ Γυμνασίου και Α᾽Λυκείου από σχολεία της Ρόδου, με τίτλο:

“Από τη Γη στον Γαλαξία: το 38-χρονο ταξίδι των Voyagers στο διάστημα”

 

•    20 Φεβρουαρίου 7μμ στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του Κτηρίου Κλεόβουλος του Πανεπιστημίου Αιγαίου ομιλία ανοιχτή στο κοινό με τίτλο:

“Εξερεύνηση των πλανητών-από τον Ερμή στον Πλούτωνα σε  50  χρόνια: Μία προσωπική Οδύσσεια”

Μετά την ομιλία για το κοινό θα ακολουθήσει αστροπαρατήρηση του νυχτερινού ουρανού με τα τηλεσκόπια του ερασιτεχνικού αστεροσκοπείου ¨Εύδημος¨.

 

Ευχαριστούμε το Δήμο Ρόδου για την παραχώρηση του Δημοτικού Θεάτρου,  το Παν/μιο Αιγαίου για την παραχώρηση της αίθουσας πολλαπλών χρήσεων του κτιρίου Κλεόβουλος, την Α᾽ ΕΛΜΕ Δωδεκανήσου για την έμπρακτη στήριξη και χορηγία και το Ίδρυμα Εμμανουήλ και Μαρίας Σταματίου για τη χορηγία της φιλοξενίας του Καθ. Στ. Κριμιζή. Χορηγοί επικοινωνίας: Ραδιόφωνο Λυχνάρι, Εφημερίδα Ροδιακή.

Πληροφορίες: τηλ. 6972235681 email: elthchatz@gmail.com

 

19 Φεβρουαρίου 11πμ, εκπαιδευτική ομιλία σε μαθητές Β᾽θμιας

 

Από τη Γη στον Γαλαξία:

το 38-χρονο ταξίδι των Voyagers στο διάστημα

Σταμάτιος Μ. Κριμιζής

Ομότιμος διευθυντής Διαστημικών Προγραμμάτων Πανεπιστημίου Johns Hopkins, ΗΠΑ & Ακαδημαϊκός, Έδρα Επιστήμης του Διαστήματος, Ακαδημία Αθηνών, Ελλάς

 

Τα διαστημόπλοια Voyager 1 και 2 εκτοξεύθηκαν το 1977 για να εξερευνήσουν τους πλανήτες Δία, Κρόνο, Ουρανό και Ποσειδώνα. Όχι μόνο εκπλήρωσαν την αποστολή τους μέχρι το 1989, αλλά το Voyager 1 ξεπέρασε πρόσφατα το σύνορο του ηλιακού μας συστήματος με το Γαλαξία, και έγινε το πρώτο ανθρώπινο κατασκεύασμα που εξήλθε από την ατμόσφαιρα του Ήλιου. Σήμερα το Voyager 1 βρίσκεται στη φανταστική απόσταση των 20,3 δισεκατομμυρίων χιλιομέτρων από τη Γη (18,5 ώρες φωτός) και συνεχίζει να στέλνει πληροφορίες καθημερινώς. Ο ομιλητής είναι επικεφαλής ερευνητής σε ένα από τα τέσσερα πειράματα που εκτελούν τις μετρήσεις τα τελευταία 38 χρόνια και θα περιγράψει τις ανακαλύψεις αυτής της σύγχρονης Οδύσσειας της διαστημικής εποχής.

————-

20 Φεβρουαρίου 7μμ, ομιλία ανοιχτή στο κοινό

 

Εξερεύνηση των πλανητώναπό τον Ερμή στον Πλούτωνα σε 50 χρόνια: Μία προσωπική Οδύσσεια

Σταμάτιος Μ. Κριμιζής

Ομότιμος διευθυντής Διαστημικών Προγραμμάτων Πανεπιστημίου Johns Hopkins, ΗΠΑ & Ακαδημαϊκός, Έδρα Επιστήμης του Διαστήματος, Ακαδημία Αθηνών, Ελλάς

Τον περασμένο Ιούλιο το διαστημόπλοιο New Horizons  πέρασε από τον Πλούτωνα, συμπληρώνοντας  την επί τόπου εξερεύνηση των πλανητών του ηλιακού μας συστήματος πού άρχισε με το Mariner 4 στον Άρη τον Ιούλιο 1965. Ακολούθησαν αποστολές στην Αφροδίτη (Mariner 5), στους Δία, Κρόνο, Ουρανό, Ποσειδώνα (Pioneer 10, 11; Voyager 1, 2) και στον Ερμή (Mariner 10, MESSENGER). Η εξερεύνηση έχει ως αποτέλεσμα την δραστική αλλαγή στην αντίληψή μας για το χώρο του σύμπαντος που κατοικούμε. Η ύπαρξη ενεργών ηφαιστείων στο φεγγάρι του Δία Ιώ, ωκεανών νερού στο υπέδαφος της Ευρώπης (ένα άλλο φεγγάρι του Δία), καθώς και στο φεγγάρι του Κρόνου Εγκέλαδο, και λίμνες από μεθάνιο στον Τιτάνα είναι ανακαλύψεις που ποτέ κανείς δεν είχε φαντασθεί. Η παρουσίαση θα περιγράψει την συμμετοχή του ομιλητή με όργανά του στις παραπάνω αποστολές της NASA τα τελευταία 50 χρόνια.

Pin It on Pinterest