Κρήτη και Πάτμος στο επίκεντρο του ξένου τύπου

Αυστρία και Μ. Βρετανία εξυμνούν την ελληνική, νησιώτικη ομορφιά εν όψει καλοκαιριού…
«Στα βορειανατολικά της Κρήτης πέρα από την ξεκούραση μπορεί κανείς να ανακαλύψει ιστορία, γαστρονομία, πολλή, πολλή φύση, και αξίζει κάνοντας διακοπές στη βόρεια ακτή της Κρήτης να εγκαταλείψει την αμμώδη παραλία για να απολαύσει αυθεντικό πολιτισμό, από τη «Μονή της αντίστασης», το Αρκάδι, το νησί των λεπρών στον κόλπο της Ελούντα, μέχρι τη ζύμη που ετοιμάζεται από τον παππού Γιώργο για το φύλλο του μπακλαβά στην παλιά πόλη του Ρεθύμνου, εισπνέοντας Ελλάδα», γράφει εισαγωγικά στο αφιέρωμα της για την Κρήτη με τίτλο «Μινωικός πολιτισμός, αιωνόβια δένδρα και πολλή, πολλή φύση», η αυστριακή εφημερίδα «Ομπερεστεράιχισε Νάχριχτεν».

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, η Κρήτη δεν απέχει περισσότερο από δυό ώρες πτήσης, προσκαλώντας ήδη πριν την έναρξη της σεζόν σε διαφορετικού είδους διακοπές στην Ελλάδα, στον πανάρχαιο μινωικό πολιτισμό, βραχώδη τοπία με ατέλειωτους ελαιώνες και άριστα διαμορφωμένα ξενοδοχεία που σχεδόν θυμίζουν αρχαίους ναούς, συνδυάζοντας την ξεκούραση με βιώματα και άθληση.

Στη συνέχεια περιγράφεται μια εκδρομή στον κόλπο της Ελούντας και στο νησί Σπιναλόγκα με το κάστρο που αρχικά υπήρξε φρούριο άμυνας και αργότερα σταθμός καραντίνας για ασθενείς από λέπρα και που στο εσωτερικό του διατηρούνται ακόμη ερείπια του χωριού, όπου μέχρι το 1957 υπήρχαν ασθενείς, ενώ γίνεται αναφορά σε ιστορίες που διηγούνται οι ξεναγοί στους τουρίστες.

Παρατίθεται επίσης η «εντυπωσιακή» ιστορία της Μονής Αρκαδίου, όπου σήμερα ζουν μόνον πέντε μοναχοί με τον 93χρονο ηγούμενο και όπου κανείς δεν ξέρει τι να πρωτοθαυμάσει, τις πανέμορφες εικόνες της εκκλησίας της Μονής ή τα θραύσματα του βλήματος του κανονιού που είναι μέχρι σήμερα ορατά στον κορμό ενός παμπάλαιου κυπαρισσιού. Σημειώνεται επίσης πως γύρω από τη Μονή υπάρχουν ελαιόδεντρα που μπορούν να έχουν ηλικία μέχρι και 2.000 χρόνια, ενώ γίνεται αναφορά στα προιόντα της περιοχής και στην ενασχόληση των κατοίκων με την γεωργία και κτηνοτροφία.

Δεν είναι μόνο η Κρήτη μου εκθειάζεται απο τον ξένο τύπο, καθώς και η Πάτμος έχει την τιμητική της.

Δύο σελίδες αφιερωμένες στη μυσταγωγική, σπάνια ομορφιά της Πάτμου με οδηγό τη διεθνούς φήμης Ελληνίδα σχεδιάστρια Ιλεάνα Μακρή αφιερώνει η βρετανική Vogue στο τεύχος Ιουλίου. Μοναδικό στυλ, λεπτή αισθητική και η ατμόσφαιρα της Πάτμου κυριαρχούν κάνοντας το νησί ακόμη πιο ελκυστικό προορισμό για το καλοκαίρι.

Βέβαια έχει ενδιαφέρον ο τρόπος με τον οποίο το νησί συνδέεται με ένα πρόσωπο που γίνεται ξεναγός. Ένα πρόσωπο που στις μητροπόλεις της μόδας έχει ήδη μια ιδιαίτερη ξεχωριστή θέση χάρη στα κοσμήματα που σχεδιάζει. Πρόκειται για την Ιλεάνα Μακρή – η Μαγεία της στην Αθήνα αποτελεί εδώ και χρόνια προπύργιο του στυλ- που ξεναγεί την συντάκτρια του περιοδικού Sarah Harris στο σπίτι της στην Πάτμο.

Το σπίτι κατασκευάστηκε το 1789, η Ιλεάνα Μακρή το αγόρασε το 2006 και προχώρησε σε εργασίες αποκατάστασης εξηγώντας πόσο γοητευτική ήταν η διαδικασία στο περιοδικό. Προτείνει επίσης αγαπημένα εστιατόρια στο νησί, τις αγαπημένες της διαδρομές και φυσικά τις παραλίες που ξεχωρίζει. Ο τίτλος του άρθρου ήταν Ελληνική Αναβίωση.

Σε μια περίοδο που ο ελληνικός τουρισμός μας έχει ανάγκη πιο πολύ από ποτέ, είναι ευλογία να ακούγονται τόσο καλά λόγια και να κυκλοφορούν τόσο όμορφες εικόνες για τον προορισμό απαράμιλλου κάλλους αυτό, που δεν είναι άλλος από την Ελλάδα. Πόσω μάλλον όταν κάτι τέτοιο συμβαίνει και έξω από τα σύνορα της χώρας μας…

Πηγή : greekreporter

Pin It on Pinterest

Share This