Συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας είχε ο Δ. Κρεμαστινός

 

Συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας κ. Steinmeier με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων, καθηγητή Δ. Κρεμαστινό

Στη συνάντηση που είχε σήμερα ο καθηγητής Δημήτρης Κρεμαστινός, με την ιδιότητα του Προέδρου της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, με τον Υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας κ. FrankWalterSteinmeier, του τόνισε ιδιαιτέρως τα εξής:

«Η Ελλάδα σήμερα βρίσκεται στο χειρότερο στάδιο από πλευράς του βιοτικού επιπέδου του πληθυσμού της, από τον 2ο παγκόσμιο και πόλεμο και μετά. Και το δυστύχημα είναι ότι προσωπικά δεν βλέπω άμεση βελτίωση της οικονομικής κατάστασης της χώρας.

Άκουσα με προσοχή τα όσα είπατε και συμφωνώ μαζί σας. Ότι δηλαδή μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων θα υπάρξουν αναπτυξιακά δάνεια για να κινηθούν οι μικρομεσαίες ή μεγάλες επιχειρήσεις της χώρας. Όμως φοβούμαι ότι αυτό δεν αρκεί. Θέλω να σας ρωτήσω εάν μπορείτε να υποστηρίξετε την άποψη που διατύπωσε το SPD (Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα Γερμανίας) στην προεκλογική περίοδο, όσον αφορά την ανάπτυξη της χώρας μας. Τότε ο αρχηγός του κόμματός σας κ. Στάινμπρουκ είχε πει ότι αν δεν υπάρξει ένα μεγάλο αναπτυξιακό δάνειο, τύπου Μάρσαλ, το οποίο θα αρχίσει να αποπληρώνεται μόλις αρχίσει να αποδίδει, η Ελλάδα δεν θα σωθεί. Επικαλέστηκε μάλιστα τη χώρα σας, τη Γερμανία, λέγοντας ότι αν δεν είχε πάρει το σχέδιο Μάρσαλ μετά τον 2ο παγκόσμιο πόλεμο, δεν θα είχε αναπτυχθεί όπως αναπτύχθηκε και είναι σήμερα η πρώτη οικονομική δύναμη της Ευρώπης.

Οικονομικά η χώρα μας σήμερα στο ίδιο στάδιο καταστροφής που βρισκόταν η Γερμανία αμέσως μετά τον 2ο παγκόσμιο πόλεμο. Εάν περιμένουμε να εξυγιανθεί πλήρως η χώρα μας δημοσιονομικά και μετά να αρχίσει η ανάπτυξη, φοβούμαι ότι θα υπάρξει κοινωνική αντίδραση από τον εξαθλιωμένο φτωχό κόσμο. Και οι συνέπειες δεν θα είναι αρνητικές μόνο για τη χώρα μας αλλά για ολόκληρη την Ευρώπη.

Γνωρίζω ότι η Καγκελάριος κ. Μέρκελ δεν συμμερίζεται τις απόψεις αυτές. Επειδή οι απόψεις μου είναι ίδιες με τις απόψεις που υποστήριξε το κόμμα σας, σας ερωτώ εάν μπορείτε να επηρεάσετε – επειδή συμμετέχετε στην κυβέρνηση – τις τελικές αποφάσεις της Γερμανίας σχετικά με την οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας. Έχετε αναγνωρίσει προσωπικά τις τεράστιες προσπάθειες που έχει κάνει η κυβέρνηση η δική μας για να εξυγιάνει την οικονομία μας και να εξαλείψει το έλλειμμα της χώρας. Όμως αυτό δεν αρκεί.

Θα σας φέρω ένα απλοϊκό παράδειγμα για να το καταλάβετε. Αν μπορούσατε να βοηθήσετε να αποκτήσουν όλα τα νησιά μας μαρίνες και λιμάνια, θα μπορούσε να τριπλασιασθεί άμεσα ο τουρισμός των νησιών του Αιγαίου και του Ιονίου με προφανή θετικά αποτελέσματα για την οικονομία της χώρας. Η Ελλάδα έχει το καλύτερο κλίμα και τις καθαρότερες θάλασσες από όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες. Δεν δικαιούται να είναι πρώτη σε τουριστική ανάπτυξη, αντί να είναι ουραγός στην Ευρώπη; Προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει, πιστεύω, να αναζητήσουμε τη λύση του προβλήματος.»

Ο κ. Steinmeier απάντησε ότι θα κινηθεί άμεσα για τη χορήγηση δανείων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ενώ παράλληλα υποσχέθηκε ότι θα διαβιβάσει το σύνολο των απόψεών μας στη γερμανική κυβέρνηση.

Pin It on Pinterest