Επίκαιρη Ερώτηση Δ. Κρεμαστινού για το Εθνικό Θέατρο Ρόδου

ΠΡΟΣ τον Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Αριστείδη Μπαλτά

 ΘΕΜΑ:  Αποκατάσταση του Εθνικού Θεάτρου Ρόδου

 Το Εθνικό Θέατρο Ρόδου υπήρξε για δεκαετίες, από το 1937 – επί Ιταλικής Κατοχής – που ανεγέρθηκε, ένα από τα ωραιότερα αρχιτεκτονικά κτίσματα της Ευρώπης. Η επί σειρά ετών, από την απελευθέρωση της Δωδεκανήσου, αδυναμία συντήρησής του οδήγησε στην κατάρρευσή του εσωτερικά και εξωτερικά. Η εικόνα στο κέντρο της Ρόδου την οποία δίδει σήμερα το κτήριο είναι τραγική. Μπροστά στην πλατεία του Δημαρχείου και της Νομαρχίας, ο ξένος επισκέπτης βλέπει ουσιαστικά τις αδυναμίες όχι μόνο της Δωδεκανήσου αλλά και ολόκληρου του ελληνικού κράτους το οποίο δεν μπορεί να συντηρήσει ό,τι παρέλαβε έτοιμο από την Ιταλική Κατοχή.

Είναι γνωστό ότι το κτίσμα δεν ανήκει στο Υπουργείο Πολιτισμού. Όμως, διερωτώμαι εάν είναι δυνατόν το Υπουργείο Πολιτισμού να είναι απλός θεατής του φαινομένου και να υποστηρίζει την άποψη ότι η Περιφέρεια ή ο Δήμος είναι υπεύθυνοι για την εικόνα αυτή.

 

Ερωτάται ο Υπουργός Πολιτισμού,

          Εάν προτίθεται να επισκεφθεί και να δει αυτήν την εικόνα ή, επί το ουσιαστικότερο, εάν προτίθεται να συμβάλει στην αποκατάσταση του κτηρίου και της λειτουργίας του Εθνικού Θεάτρου Ρόδου, ζητώντας από το Υπουργείο Οικονομικών την απαραίτητη δαπάνη που να δοθεί στην Περιφέρεια Ν. Αιγαίου ή στο Δήμο Ρόδου;

 

Ο ερωτών βουλευτής

 Δημήτριος Θ. Κρεμαστινός

Pin It on Pinterest

Share This