Κρεμαστινός : Αξονική στεφανιογραφία και διαβητικοί ασθενείς

 

Η αξονική στεφανιογραφία υπερτερεί του test κόπωσης στους διαβητικούς καρδιοπαθείς

 

Πάντα ο σακχαρώδης διαβήτης σαν νόσος διαφοροποιείται από όλες τις παθήσεις των διαφόρων οργάνων του σώματος γιατί επηρεάζει όλα τα όργανα και τους προκαλεί δυσλειτουργία. Όσον αφορά την καρδιολογία θεωρείται η 8η καρδιολογική πάθηση υπό την έννοια ότι προκαλεί εμφράγματα και αιφνίδιους θανάτους.

Μία μελέτη που πρόσφατα δημοσιεύθηκε στο επίσημο περιοδικό του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας (JACC) έδωσε ιδιαίτερα ενδιαφέροντα αποτελέσματα για τους διαβητικούς καρδιοπαθείς. Οι διαβητικοί ασθενείς με σταθερή στηθάγχη που υποβλήθηκαν σε αξονική τομογραφία και αντιμετωπίσθηκαν με βάση τα ευρήματα της αξονικής στεφανιογραφίας είχαν καλύτερη εξέλιξη από πλευράς εμφραγμάτων ή καρδιολογικών θανάτων σε σχέση με εκείνους που αντιμετωπίσθηκαν με βάση τα ευρήματα του test κόπωσης.

Ο διαβητικός ασθενής με στεφανιαία νόσο εμφανίζεται συνήθως χωρίς συμπτώματα ή με ελάχιστα συμπτώματα επειδή τα νεύρα της καρδιάς που είναι υπεύθυνα για τον πόνο υφίστανται εκφύλιση λόγω του διαβήτη. Έτσι, τόσο το test κόπωσης από πλευράς ενοχλημάτων όσο και τα συμπτώματα της καθημερινής ζωής είναι ηπιότερα.

Όμως, γενικότερα, το test κόπωσης μπορεί να είναι αρνητικό ακόμα και στους μη διαβητικούς γιατί δεν εκφράζει το αν υπάρχουν σημαντικές στενώσεις στις στεφανιαίες αρτηρίες της καρδιάς αλλά εάν υπάρχει ισχαιμία του μυοκαρδίου η οποία είναι το τελικό αποτέλεσμα των υπαρχουσών στενώσεων πάνω στις αρτηρίες της καρδιάς και της παράπλευρης κυκλοφορίας. Η παράπλευρη κυκλοφορία είναι το δίκτυο που δημιουργούν οι μικρές αρτηρίες της καρδιάς προκειμένου να φέρουν το αίμα στις περιοχές του μυοκαρδίου που δέχονται λιγότερο αίμα λόγω των στενώσεων.

Αντίθετα, η αξονική στεφανιογραφία απεικονίζει τις στενώσεις πάνω στο τοίχωμα των στεφανιαίων αρτηριών διευκολύνοντας έτσι να αρχίσει η σωστή θεραπεία προτού εκδηλωθούν συμπτώματα. Με τις τελευταίες μάλιστα εξελίξεις της τεχνολογίας μπορεί να μετρηθεί ακόμα και η ποσότητα του αίματος που δέχεται κάθε περιοχή του μυοκαρδίου και να τεθεί η διάγνωση της ισχαιμίας η οποία αντιμετωπίζεται φαρμακευτικά η επεμβατικά κατά περίπτωση με βάση τις κατευθυντήριες οδηγίες που είναι διεθνώς αποδεκτές.

Γενικά, ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μια ύπουλη ασθένεια για τον καρδιοπαθή η οποία μπορεί να τον οδηγήσει στο έμφραγμα χωρίς εμφανή συμπτώματα. Για αυτούς άλλωστε τους λόγους ο διαβητικός ασθενής χρήζει ιδιαίτερης φροντίδας.

Pin It on Pinterest