Κρεμαστινός : Χρειάζονται 3 γιατροί για να καταφέρει να λειτουργήσει το αιμοδυναμικό και όχι ένας

Σχετικά με τα θετικά ή αρνητικά σχόλια που κατά καιρούς αναγράφονται στον Τύπο για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί σήμερα στο Καρδιολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου, ο Αντιπρόεδρος της Βουλής βουλευτής Δωδεκανήσου Δημήτρης Κρεμαστινός προέβη στην ακόλουθη διευκρίνιση:

 

«Για να γίνει κατανοητό από όλους, το γιατί χρειάζονται 3 γιατροί εκπαιδευμένοι για τη σωστή λειτουργία του Αιμοδυναμικού θα πρέπει να έχουμε υπόψη τα εξής:

Ο πρώτος και ίσως ο κυριότερος σκοπός του αιμοδυναμικού εργαστηρίου είναι να αποτρέπει το έμφραγμα του μυοκαρδίου όταν αυτό αρχίσει να εκδηλώνεται. Με απλά λόγια, θα πρέπει εντός 3 ωρών από την εκδήλωσή του να έχει γίνει η επέμβαση στο αιμοδυναμικό εργαστήριο. Κατά συνέπεια, θα πρέπει να υπάρχει πάντα τουλάχιστον ένας γιατρός stand-by. Ένας γιατρός μόνος του δεν μπορεί να καλύψει σε 24ωρη βάση αυτόν το σκοπό. Εάν ο γιατρός δεν επέμβει εντός του πρώτου 3ώρου το έμφραγμα εγκαθίσταται και έτσι ο βασικότερος σκοπός του αιμοδυναμικού εργαστηρίου δεν εκπληρώνεται. Οι συνέπειες για τον ασθενή είναι αυτονόητες. Το λιγότερο που μπορεί να του συμβεί είναι να χάσει μέρος της καρδιακής του λειτουργίας. Το χειρότερο, είναι να τεθεί σε κίνδυνο η ζωή του.

Σήμερα, το Αιμοδυναμικό Εργαστήριο του Νοσοκομείου Ρόδου λειτουργεί με έναν αποσπασμένο γιατρό ο οποίος, παρότι είναι από τους καλύτερους που διαθέτει η χώρα στον τομέα του, δεν μπορεί να εργάζεται επί 24ωρου βάσεως και – το σπουδαιότερο είναι – ότι είναι υποχρεωμένος 2 μέρες την εβδομάδα να βρίσκεται στην Αθήνα προκειμένου να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του προς τους προγραμματισμένους αρρώστους του στο Αττικό Νοσοκομείο. Κατά συνέπεια, είναι υποχρέωση των πάντων και πρωτίστως  του Υπουργείου να αντιληφθεί για ποιο λόγο θα πρέπει να τεθούν σε προτεραιότητα οι ελλείψεις του Νοσοκομείου Ρόδου και ιδίως του Αιμοδυναμικού εργαστηρίου. Άλλωστε, φαίνεται ότι επί του θέματος επεμβαίνει και η Δικαιοσύνη.»