Κουρεμένα ενοίκια: Ποιοι απαλλάσσονται πλήρως για τον Ιούνιο, ποιοι θα πληρώσουν το 60% του μισθώματος

Τις εκκρεμότητες με τους ιδιοκτήτες ακινήτων που εισπράττουν «κουρεμένα» ενοίκια επιχειρούν να κλείσουν υπουργείο Οικονομικών και ΑΑΔΕ.

Ηδη κατατέθηκε στη Βουλή η διάταξη για την επέκταση του μέτρου των μηδενικών ενοικίων και τον Ιούνιο και στη συνέχεια θα εκδοθεί η απόφαση με τους ΚΑΔ των μηδενικών και των μειωμένων κατά 40% ενοικίων. Τα μηδενικά ενοίκια διατηρούνται τον Ιούνιο για τις επιχειρήσεις των κλάδων της εστίασης, του τουρισμού, του αθλητισμού, του πολιτισμού, των μεταφορών και τα γυμναστήρια.

Για τις επιχειρήσεις του λιανεμπορίου, οι οποίες έχουν επιστρέψει στην κανονικότητα το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε κούρεμα κατά 40% του ενοικίου για τον μήνα Ιούνιο. Μειωμένο κατά 40% ενοίκιο θα πληρώσουν και αυτό το μήνα οι εργαζόμενοι που έχουν τεθεί σε αναστολή εργασίας για την κύρια κατοικία καθώς και για τη φοιτητική κατοικία των εξαρτώμενων παιδιών τους.

Κουρεμένα ενοίκια: Έρχονται πληρωμές και λύση για τις υπεκμισθώσεις

Επίσης:

  • Εντός των ημερών θα εκδοθεί νέα απόφαση με την οποία θα ξεκαθαρίζονται οι «γκρίζες ζώνες» στο χάρτη των μειωμένων ενοικίων και θα δίνονται λύσεις σε ειδικές περιπτώσεις μισθώσεων ακινήτων όπως τις υπεκμισθώσεις για τις οποίες πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων παρά το γεγονός ότι λαμβάνουν μειωμένα ή μηδενικά ενοίκια και έχουν υποβάλλει δηλώσεις Covid, δεν έχουν λάβει ούτε μίσθωμα, ούτε την ανάλογη αποζημίωση εδώ και πολλούς μήνες. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων έχουν ζητήσει από την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών είτε να αποζημιωθούν πλήρως οι ιδιοκτήτες ακινήτων για τα κουρεμένα ή μηδενικά ενοίκια είτε να κληθούν οι ενοικιαστές να αποδώσουν κανονικά τα ενοίκια που οφείλουν. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα δοθεί οριζόντια λύση στο επίμαχο ζήτημα αποζημίωσης των ιδιοκτητών στις περιπτώσεις όταν μετά την αρχική μίσθωση, έχει ακολουθήσει μισθωτήριο που έχει υποβληθεί από τον μισθωτή, για υπεκμίσθωση του ακινήτου προς τρίτο πρόσωπο (υπομισθωτή).
  • Μέχρι το τέλος του μήνα θα καταβληθούν προκαταβολικά στους ιδιοκτήτες ακινήτων οι αποζημιώσεις για τα «κουρεμένα» ενοίκια του Μαΐου. Οι φορολογούμενοι για να μπορέσουν να εισπράξουν τα χρήματα από το κράτος θα πρέπει μέχρι και την Τρίτη 15 Ιουνίου να υποβάλλουν στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ τη δήλωση Covid για τα μειωμένα έως 100% ενοίκια του Απριλίου. Με βάση τις δηλώσεις αυτές θα αποζημιωθούν οι δικαιούχοι και με την προϋπόθεση ότι πληρούνται οι εξής προϋποθέσεις:

α) Οι μισθώσεις να φαίνονται ενεργές στο σύστημα Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης της ΑΑΔΕ.

β) Ο εκμισθωτής-νομικό πρόσωπο να μην έχει δηλώσει διακοπή εργασιών στην ΑΑΔΕ.

γ) Ο μισθωτής-επιχείρηση να μην έχει δηλώσει διακοπή εργασιών στην ΑΑΔΕ.

δ) Ο μισθωτής-εργαζόμενος να τελεί σε αναστολή σύμβασης εργασίας για τον Απρίλιο.

Οι ιδιοκτήτες-φυσικά πρόσωπα που δεν έχουν λάβει καθόλου ενοίκιο θα αποζημιωθούν στο 80% του αρχικού μισθώματος, ενώ τα νομικά πρόσωπα που εκμισθώνουν ακίνητα θα αποζημιωθούν στο 60% του συμφωνημένου μισθώματος. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν λάβει το 60% του ενοικίου θα αποζημιωθούν για το 50% της ζημιάς.


Διαβάστε περισσότερα νέα εδώ

Pin It on Pinterest

Share This