Στάθης Κουσουρνάς: Δεν παίρνω πολιτική σύνταξη

Την Τρίτη 24 Απριλίου τα Οικολογικά Ροδιακά επισκέφτηκαν τον απερχόμενο Δήμαρχο Ρόδου Στ. Κουσουρνά για μια συζήτηση πάνω σε θέματα σχετικά με το περιβάλλον και τη βιώσιμη ανάπτυξη. Βέβαια η συζήτηση επεκτάθηκε όπως ήταν φυσικό σε πάρα πολλά θέματα και κράτησε πάνω από δύο ώρες. Ήταν μια συζήτηση θα λέγαμε ειλικρινής και από βάθους καρδιάς αφού χωρίς τους προεκλογικούς περιορισμούς ο δήμαρχος απάντησε σε όλα σχεδόν τα θέματα που τέθηκαν.

 

Ο Στάθης Κουσουρνάς θα πάρει μια θέση στο Πάνθεον των Δημάρχων

Δηλώνω ενεργός πολίτης

 

Στάθης Κουσούρνας - Δηλώνει πολιτικά παρών

Η πρώτη ερώτηση είχε να κάνει με την πρόθεση του Στ. Κουσουρνά να αποσυρθεί από την ενεργό πολιτική. Σε αυτή την ερώτηση απάντησε ότι δεν παίρνει πολιτική σύνταξη και ότι είναι ενεργός πολίτης. Σε μια εποχή ρευστότητας όπου πολλοί αρνούνται την πολιτική τους προέλευση και ξεχνούν την πολιτική τους ταυτότητα που χρησιμοποίησαν δεόντως, ο Δήμαρχος δηλώνει παραδοσιακός Πασοκτζής. «Δεν ξεχνώ από πού ξεκίνησα, παραμένω στο χώρο του ΠΑΣΟΚ, δεν αποκλείω τίποτα και δεν επεδίωξα τίποτα,» δηλώνει ευθαρσώς.

Στην ερώτηση αν στα τρία χρόνια της παρουσίας του στο Δήμο είχε τις αναγκαίες πολιτικές στηρίξεις, απαντάει ξεκάθαρα πώς ήθελε πιο δυνατές πολιτικές παρεμβάσεις στα καυτά προβλήματα που αντιμετώπισε ο πρώτος Καλλικρατικός Δήμος στο νησί. Τα κόμματα τονίζει πρέπει να έχουν άποψη, θέση και προτάσεις για τα τοπικά προβλήματα. Υπό την έννοια αυτή ο Δήμος Ρόδου, ένας από τους μεγαλύτερους στην επικράτεια, για να πετύχει χρειαζόταν πολιτική στήριξη αλλά και τη συνεργασία όλων. Για παράδειγμα, θέματα όπως το ΔΗΦΟΔΩ, η Μαρίνα Μανδρακίου και η Ροδιακή Έπαυλη έπρεπε να τύχουν μεγαλύτερης στήριξης.

Οι δύο όψεις των προβλημάτων

Η επόμενη ερώτηση είχε να κάνει με το βαθμό που αυτός νομίζει ότι οι συνεργάτες του έχουν καταλάβει την αξία της προστασίας του περιβάλλοντος, φυσικού και δομημένου, όπως για παράδειγμα στο θέμα των απορριμμάτων. Το θέμα είναι διπλό, λέει. Από τη μια ο Δήμος δεν έχει σύστημα για την αποκομιδή των μπαζών και ογκωδών και βαρέων αντικειμένων καθημερινά, παρόλο που είναι υποχρεωμένος να το κάνει. Από την άλλη όμως δεν υπάρχει βοήθεια από τους πολίτες οι οποίοι πετάνε μπάζα, πλακάκια, έπιπλα κλπ γύρω από αυτούς, πολλές φορές ακόμα και λίγο μετά την αποκομιδή.
«Έχουμε μείνει πίσω στην ενημέρωση» αναγνωρίζει ο δήμαρχος. Ενώ για παράδειγμα έχουμε κανονισμό καθαριότητας, δεν έχουμε φτιάξει το ενημερωτικό φυλλάδιο για τις υποχρεώσεις των κατοίκων και δεν έχουμε τοποθετήσει αυτοκόλλητα στους κάδους των απορριμμάτων με τις «10 εντολές» όπως χαρακτηριστικά λέει. Διαπιστώνει και ο ίδιος λοιπόν τις καθυστερήσεις στην υλοποίηση των αποφάσεων που λαμβάνονται.

Το θέμα των απορριμμάτων ήταν κεντρικό θέμα της συζήτησης

Η κουβέντα συνεχίστηκε πάνω στα θέματα διαχείρισης απορριμμάτων και ανακύκλωσης. Ο δήμαρχος δήλωσε πως το νέο κύτταρο του ΧΥΤΑ ξεκίνησε τη λειτουργία του πριν από 10 μέρες. Το πρόβλημα είναι η προμήθεια των μηχανημάτων (φορτωτές, φορτηγά κλπ) που δεν έχουν ακόμα αγοραστεί. Εκκρεμεί ακόμα η αποκατάσταση του βιολογικού του ΧΥΤΑ που έχει ήδη καθυστερήσει αφού ο Δήμος περιμένει ακόμα την έγκριση της μελέτης από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Μεγάλο πρόβλημα είναι επίσης η μη καύση του μεθανίου μέχρι την ολοκλήρωση του έργου αξιοποίησης του, έργο το οποίο θα δοθεί σε ιδιώτη για εκμετάλλευση για τα επόμενα 15 χρόνια.

Για το θέμα του Κέντρου Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) δηλώνει ότι παρά τα προβλήματα το έργο προχωράει όμως αργά όπως επισημαίνει. Βέβαια δεν παραλείπει να τονίσει ότι σε σχέση με άλλους δήμους στο Αιγαίο, είμαστε πολύ μπροστά στις βασικές υποδομές τις οποίες θα αφήσουμε ως παρακαταθήκη στη νέα δημοτική αρχή. Κι όλα αυτά παρόλο που «ξεκινήσαμε από το μηδέν», όπως λέει.

Το αγκάθι της ΔΕΥΑΡ

Για τους λογαριασμούς νερού στις τέσσερις Δημοτικές Ενότητες που δεν είχαν ΔΕΥΑ, ο δήμαρχος δηλώνει πως δε θα χαριστεί ούτε ένα ευρώ. Συγκεκριμένα για το Δήμο Ατταβύρου το πρόβλημα ξεπεράστηκε και έχει γίνει τιμολόγηση. Για το Δήμο Καμείρου είπε ότι τώρα οι καταναλωτές πληρώνουν κανονικά στη ΔΕΥΑΡ, υπάρχει όμως εκκρεμότητα με τους παλιούς λογαριασμούς. Για τη Λίνδο όπου δεν υπήρχαν καταμετρήσεις, ανετέθη σε ιδιώτη η εργασία καταμέτρησης ο οποίος όμως παραιτήθηκε. Στη συνέχεια αντικαταστάθηκε και η τιμολόγηση θα γίνει κανονικά. Σε κάθε περίπτωση ο Δήμαρχος αναγνωρίζει ότι πρέπει να αποκατασταθεί η ισότητα στα τέλη ύδρευσης.

Από την άλλη πλευρά ο Στ. Κουσουρνάς δηλώνει ότι αυτή τη στιγμή γίνεται μελέτη για την ανακατασκευή των αντλιοστασίων στην Ιξιά, στο Φαληράκι και την πόλη της Ρόδου όπου ως γνωστόν υπ

Με τη  μελέτη για την ανακατασκευή των αντλιοστασίων ίσως λυθούν τα διάφορα προβλήματα

άρχουν προβλήματα δυσλειτουργίας και δυσοσμίας.

 

Για το θέμα της επέκτασης του Βιολογικού Καθαρισμού στο Βόδι και τη σύνδεση Αρχαγγέλου και Αφάντου με το σταθμό αυτό, ο δήμαρχος υψώνει το τόνο της φωνής και χαρακτηρίζει ημιμαθείς όσους θέλουν να μη γίνει το έργο και να γίνουν ξεχωριστοί βιολογικοί σταθμοί σε Αρχάγγελο και Αφάντου. Τα έργα αυτά θα ενταχθούν στο νέο Πλαίσιο Στήριξης ώστε να μπορέσουν επιτέλους να ολοκληρωθούν.

Το Φράγμα Γαδουρά

Φράγμα Γαδουρά 12-02-2011

Ξεκίνησαν οι δοκιμές στα διυλιστήρια στην περιοχή Χαρακίου όμως υπάρχει διαδικαστικό κενό αφού δεν είχε προβλεφθεί ποιος θα πληρώνει το ρεύμα κατά τη δοκιμαστική περίοδο. Δυστυχώς αυτό δεν ξέρουμε πόσο θα διαρκέσει, όπως επίσης δεν ξέρουμε πότε θα εκδοθούν οι δικαστικές αποφάσεις προσδιορισμού των τιμών για τις απαλλοτριώσεις στα Κολύμπια, αποφάσεις που εκκρεμούν από τον Οκτώβρη . Όλα αυτά σημαίνουν πρακτικά ότι ενώ το έργο, η ευθύνη του οποίου έχει περάσει στην Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί εδώ και αρκετούς μήνες, για ακόμα μια φορά τίθεται εν αμφιβόλω η λειτουργία του για το 2014.

Ο Δήμαρχος απαριθμεί τα σημαντικότερα επιτεύγματα της θητείας του

Τι πετύχαμε στα τρία χρόνια

Ποια όμως είναι κατά την άποψη του Δημάρχου τα πέντε πιο σημαντικά επιτεύγματα της θητείας του;
1. Η εξυγίανση των οικονομικών του Δήμου και η μείωση του χρέους κατά 50% δηλαδή από €120 εκ. σε €60 εκ.
2. Η ένταξη δεκάδων έργων αξίας €70 εκ. με εξασφαλισμένες πιστώσεις όταν υπήρχε ένα μόνο ενταγμένο έργο στην αρχή της θητείας του.
3. Δεν έγινε καμία έκπτωση στην κοινωνική πολιτική του Δήμου Ρόδου. Αντίθετα αυξήθηκαν οι κοινωνικές δομές παρά την οικονομική κρίση.
4. Η ενοποίηση των νομικών προσώπων του Δήμου
5. Η αύξηση της εμπιστοσύνης του εμπορικού κόσμου και της κοινωνίας προς το Δήμο.

Πού υστερήσαμε

 

Αναγνωρίζει τις αποτυχίες της δημοτικής αρχής ο Δήμαρχος


Υπήρξαν όμως όπως αναγνωρίζει ευθαρσώς αστοχίες και αποτυχίες. Οι πιο σημαντικές είναι οι καθυστερήσεις στην υλοποίηση έργων και ενεργειών. Η υστέρηση στα θέματα της καθημερινότητας, η καθυστερημένη πολλές φορές αντίδραση στα προβλήματα, η μη είσπραξη χρεών προς το Δήμο και η μη αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δήμου.

 

Την επόμενη βδομάδα τα Οικολογικά Ροδιακά θα συνεχίσουν με το δεύτερο μέρος της συνέντευξης που αναφέρεται στα προβλήματα της πόλης, Μεσαιωνικής και νέας, το πρόβλημα των κατσικιών, τις εσωτερικές δυσλειτουργίες του Δήμου και άλλα ενδιαφέροντα.

Πηγή : Οικολογικά Ροδιακά

Pin It on Pinterest