Οι Κούρδοι πήραν τα όπλα και καταλαμβάνουν πόλεις στην Τουρκία – Πυρπόλησαν άγαλμα του Κεμάλ (φωτο)

Οι Κούρδοι βάζουν «φωτιά» στην Τουρκία και αρχίζουν με τα όπλα στα χέρια να «κατακτούν» την μία πόλη μετά την άλλη βάζοντας φωτιά ακόμη και στο άγαλμα του Κεμάλ Ατατούρκ στην πόλη Βαν. Η κυβέρνηση της Τουρκίας ενισχύσει τις δυνάμεις της και κατεβάζει ακόμη και το Στρατό στους δρόμους προκειμένου να καταστείλει τις διαδηλώσεις που έχουν πάρει ανεξέλεγκτη πλέον μορφή.

Οι τελευταίες πληροφορίες κάνουν λόγο για αναβάθμιση του Κουρδικού αγώνα εντός της Τουρκίας μετά τις σφαγές άοπλων διαδηλωτών από την τουρκική αστυνομία. Ο αριθμός των νεκρών από τα πυρά των Τούρκων έχει φτάσει τους 14 ή και τους 15 σύμφωνα με άλλες πηγές.

Στο Ντιγιάρμπακιρ αυτή τη στιγμή διεξάγονται ένοπλες συγκρούσεις μεταξύ Κούρδων και τουρκικών δυνάμεων, ενώ σε όλες τις πόλεις οι Κούρδοι σπάνε τα γραφεία του κυβερνόντος κόμματος του Ταγίπ Ερντογάν, τον οποίο και θεωρούν υπέυθυνο για την πτώση της πόλης Κομπάνι στα σύνορα με τη Συρία από τους τζιχαντιστές.

Ακόμη και στην πόλη Σιίρτ, την πόλη του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν η κατάσταση είναι έκρυθμη με σοβαρά επεισόδια να βρίσκονται σε εξέλιξη.

Με την οργή των Κούρδων να φουντώνει, οι τουρκικές αρχές επέβαλαν απαγόρευση κυκλοφορίας τουλάχιστον σε έξι επαρχίεςανάμεσά τους, το Ντιγιαρμπακίρ, το Βαν και το Μπατμάν- με κουρδικό κυρίως πληθυσμό.

Σύμφωνα με επίσημες πηγές στόχος εμπρηστικών επιθέσεων έγιναν 343 κτίρια, τα περισσότερα δημόσια, και πυρπολήθηκαν περίπου 40 οχήματα. Σε επιφυλακή βρίσκεται η τουρκική αστυνομία, η ηγεσία της οποίας ανακάλεσε όλες τις άδειες.

Οι Kούρδοι της Τουρκίας είναι εξοργισμένοι καθώς παρά το πράσινο φως από την Εθνοσυνέλευση για την έναρξη στρατιωτικών επιχειρήσεων κατά των τζιχαντιστών η τουρκική κυβέρνηση έχει μέχρι στιγμής αρνηθεί να επέμβει και να σώσει το Κομπάνι. Οι Κούρδοι έχουν προειδοποιήσει ότι η πτώση του Κομπάνι θα τερματίσει τις ειρηνευτικές συνομιλίες της Αγκυρας με τους αντάρτες του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν με τις οποίες σταμάτησε μια εμπόλεμη αντιπαράθεση η οποία είχε αφαιρέσει 40.000 ζωές από το 1984.

Δείτε πώς έχει η κατάσταση σε αρκετές πόλεις της Τουρκίας:

Διχοτόμηση της Τουρκίας: Οι Κούρδοι ελευθερώνουν μία – μία τις πόλεις

Νίσιβη

Οι αστυνομικοί εκδιώχθηκαν και ελέγχουν πλήρως την πόλη. Ανέβασαν μάλιστα φωτογραφίες οπλισμένων Κούρδων πάνω σε άλογα να περιπολούν αντί των αστυνομικών δυνάμεων

View image on TwitterView image on Twitter

Ντιγιάρμπακιρ (η άτυπη πρωτεύουσα του Κουρδιστάν)

Όλη την ημέρα καίγονται δημόσια κτίρια και τράπεζες. Την πόλη την έλεγχαν πάντα οι Κούρδοι, ωστόσο είναι ενδεικτικό ότι απέδρασε από την πόλη με την γυναίκα του και όλη την οικογένειά του ο Galip Ensarioğlu, ο βουλευτής του AKP που είναι και επικεφαλής του κόμματος στο Ντιγιάρμπακιρ. Μάλιστα οι διαδηλωτές έβαλαν φωτιά στο κτίριο του κόμματος

Βαν

Στην πόλη έχει επιβληθεί απαγόρευση κυκλοφορίας, όμως αυτή μένει στα χαρτιά. οι διαδηλωτές είναι στους δρόμους και ελέγχουν την πόλη. Εδώ οι Κούρδοι προχώρησαν σε μια πρωτοφανή κίνηση για τα δεδομένα της Τουρκίας. Έκαψαν το άγαλμα του Κεμάλ Ατατούρκ. Το αντίστοιχό του σε συμβολικό και ουσιαστικό επίπεδο είναι να βγουν τα τανκς στους δρόμους.

View image on Twitter
View image on Twitter
View image on Twitter

 Κιζίλτεπε

Οι εξεγερμένοι Κούρδοι έχουν πάρει τα όπλα. Η πόλη αν δεν ελέγχεται ήδη από τους Κούρδους είναι θέμα ωρών.

View image on Twitter

Καγιαπινάρ

Εδώ οι διαδηλωτές έκαψαν το δημαρχείο και τώρα ελέγχουν την πόλη. Και εδώ οι διαδηλωτές έκαψαν τα κεντρικά κτίρια του κόμματος του Ερντογάν.

Σιίρτ

Στα χέρια των Κούρδων είναι και η πόλη – σύμβολο του Ερντογάν. Στην πόλη αυτή απήγγειλε το ποίημα και φυλακίστηκε, εξελέγη το 2003 και έγινε Πρωθυπουργός. Απο την πόλη αυτή πιθανόν να τελειώσει και η καριέρα του.

Η Τουρκία πλέον αρχίζει και βγάζει το Στρατό στους δρόμους προκειμένου να αντιμετωπίσει τους Κούρδους, ενώ έχει επιβάλει και απαγόρευση κυκλοφορίας.

defencenet.gr

Ρίξτε μία Ματιά

Pin It on Pinterest