Οι Κούρδοι βάζουν “φωτιά” στην Τουρκία και απειλούν με πόλεμο μέσα στην Κωνσταντινούπολη

Οι Κούρδοι βάζουν «φωτιά» στην Τουρκία και απειλούν πώς ο πόλεμος θα φτάσει μέχρι και την Κωνσταντινούπολη. Με τον τρόπο αυτό προειδοποιούν την Άγκυρα να σταματήσει τα παιχνίδια που παίζει με τους τζιχαντιστές τους οποίους εξόπλισε για να φτάσουν τώρα στα προάστια της πόλης Κομπάνι. Είχε προηγηθεί το μήνυμα του Οτσαλάν μέσα από τις φυλακές, το οποίο όμως μάλλον αγνόησε η τουρκική κυβέρνηση.

Αργά χθες τη νύχτα και με αφορμή την προέλαση των τζιχαντιστών του ISIS, οι οποίοι ύψωσαν σημαία στα προάστια του Κομπάνι και σκότωσαν αρκετούς Κούρδους, το PKK έστειλε τελεσίγραφο στην τουρκική κυβέρνηση αναφέροντας πώς αν πέσει η πόλη τότε θα ξεσπάσει πόλεμος μέσα στην Τουρκία.

Το μήνυμα, το οποίο συγκεκριμένα ανέφερε πώς «αν πέσει η Κομπάνι τότε θα ξεσπάσει πόλεμος μέσα στην Τουρκία, που πολύ γρήγορα θα φτάσει στην Κωνσταντινούπολη» μεταφέρθηκε αστραπιαία μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. 

Δεκάδες χιλιάδες Κούρδοι βγήκαν στους δόμους όλων των μεγαλύτερων πόλεων της Τουρκίας και διαδηλώνουν κατά του Ισλαμικού Κράτους και της κυβέρνησης Ερντογάν για τη στάση που τήρησε στην πολιορκία της Κομπάνι.

Την ώρα που η πόλη στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία έπεσε σε μεγάλο ποσοστό στα χέρια των τζιχαντιστών, ξεκίνησαν τα επεισόδια σε όλες τις μεγάλες πόλεις. Σημαντικά επεισόδια έχουν σημειωθεί στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης, της Άγκυρας και του Ντιγιάρμπακιρ.

Το twitter έχει πλημμυρίσει με φωτογραφίες από τις διαδηλώσεις και τις συγκρούσεις με ισχυρότατες δυνάμεις της τουρκικής αστυνομίας που έχουν βγει στους δρόμους και έχουν πνίξει στα δακρυγόνα τα οδοφράγματα των Κούρδων διαδηλωτών ρίχνοντας μάλιστα και πλαστικές σφαίρες.

Κατάσταση την οποία αποκρύπτουν τα τουρκικά ΜΜΕ με μικρές έως μηδενικές αναφορές στα επεισόδια που ξυπνούν μνήμες του πάρκου Γκεζί. Κάποιοι μάλιστα Κούρδοι προειδοποιούν πώς οι ημέρες Γκεζί δεν θα είναι τίποτα μπροστά σε αυτά που θα συμβούν στο μέλλον και όσο η Τουρκία στηρίζει τους τζιχαντιστές.

«Ξεκινάμε πόλεμο με την Τουρκία στο τέλος Σεπτεμβρίου» είχε δηλώσει σε συνέντευξή του στην δημοσιογράφο Αμπερίν Ζαμάν, ο στρατιωτικός διοικητής του PKK, Τζεμίλ Μπαγίκ στις 29 Σεπτεμβρίου. Η συνέντευξη είχε δημοσιευθεί στο κορυφαίο site με θέματα της Μέσης Ανατολής, Al Monitor.

Ακολούθησε το τελεσίγραφο που είχε στείλει ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν στην Τουρκία μέσα από τις φυλακές. Είχε προειδοποιήσει πως αν πέσει η Κομπάνι στα χέρια του Ισλαμικού Κράτους και δεν προστατευθούν οι Κούρδοι κάτοικοί της θα σταματήσει η εκεχειρία του PKK με την Τουρκία.

Η Άγκυρα αγνόησε όμως τις προειδοποιήσεις και τώρα φαίνεται πώς ο πόλεμος Κούρδων και Τουρκίας έχει ξεκινήσει…

Pin It on Pinterest