Πρόσκληση των Κούρδων σε Α.Τσίπρα να παρευρεθεί στην Πρωτοχρονιά του Nevruz!

Για πρωτη φορά στην ιστορία τους οι Κούρδοι προσκαλούν επίσημα ξένους ηγέτες για να παραβρεθούν στους εορτασμούς της κουρδικής πρωτοχρονιάς του Nevruz στο Ντιγιαρμπακίρ της νοτιοανατολικής Τουρκίας και ένας από αυτούς είναι ο Έλληνας πρωθυπουργός Α.Τσίπρας!
Πρόκειται για μια τεράστια γεωπολιτική ευκαιρία και για πρώτη φορά η ελληνική πλευρά έχει την δυνατότητα να  “περικυκλώσει” την Τουρκία εκ δυσμών, ενώ οι Κούρδοι επιδιώκουν να “νομιμοποιήσουν” την επικράτειά τους σαν ξεχωριστή οντότητα από την υπόλοιπη Τουρκία. Μπορούν να ανταποδοθούν άμεσα οι “αθώες” τουρκικές επισκέψεις στην ελληνική Θράκη που σαν στόχο έχουν τη δημιουργία ζητήματος “τουρκικής” μειονότητας και αναθεώρησης της Συνθήκης της Λωζάνης.
Είναι επίσης ευκαιρία για αποκατάσταση των σχέσεων με το αρχαίο κουρδικό έθνος (Καρδούχους τους ονόμαζε ο Ξενοφώντας) οι οποίες είχαν διαρραγεί χάρις τον Θ.Πάγκαλο το 1996 με την υπόθεση Οτσαλάν, που όλοι θυμούνται πως κατέληξε.
H γιορτή του Νevruz είναι αρχαιότατη περσική γιορτή ζωροαστρικής προελεύσεως και δεν έχει σχέση με το σουνιτικό Ισλάμ.
Επίσημη ανοιχτή πρόσκληση στον νεοεκλεγέντα πρωθυπουργό της Ελλάδας, κ Αλέξη Τσίπρα, να παραβρεθεί στις εκδηλώσεις της μεγαλύτερης κουρδικής εορτής, της κουρδικής πρωτοχρονιάς γνωστής σαν Nevruz στο Ντιγιαρμπακίρ της νοτιοανατολικής Τουρκίας, που θεωρείται και σαν η πρωτεύουσα των Κούρδων της Τουρκίας, απηύθυνε ο εκπρόσωπος του «Δημοκρατικού Κοινωνικού Κογκρέσου», Seydi Fırat.
Το Nevruz είναι η μεγαλύτερη γιορτή των Κούρδων, είναι η κουρδική πρωτοχρονιά γι’ αυτό και θεωρείται μεγάλη τιμή η πρόσκληση αυτή προς τον Έλληνα πρωθυπουργό καθώς για πρώτη φορά καλείται ξένος ηγέτης να παραβρεθεί στις εκδηλώσεις αυτές. Στο παρελθόν κατά την διάρκεια των εκδηλώσεων αυτών που είχαν χαρακτήρα υπέρ της αυτονομίας των Κούρδων της Τουρκίας, είχαν σημειωθεί μεγάλες διαδηλώσεις και συγκρούσεις με τις τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας σε πολλές πόλεις- κυρίως στην νοτιοανατολική Τουρκια.
Φέτος οι εκδηλώσεις αυτές, που θα γίνουν στις 21 Μαρτίου, αναμένεται να πάρουν μεγάλη έκταση ενώ πολλοί αναμένουν επί τη ευκαιρία των εκδηλώσεων αυτών την απελευθέρωση του Κούρδου ηγέτη, Αμπντουλάχ Οσταλάν, που κρατείται από το 1999 στην νήσο Ιμραλί στην θάλασσα του Μαρμαρά και ο οποίος πρόσφατα κάλεσε το κουρδικό ΡΚΚ να σταματήσει τις ένοπλες συγκρούσεις και να καταθέσει τα όπλα του.
Σημειωτέον ότι μαζί με τον Α.Τσίπρα οι Κούρδοι καλούν να παραβρεθεί στις εκδηλώσεις τους για το Nevruz και τον πρόεδρο της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, θέλοντας να δώσουν για πρώτη φορά μια τόσο μεγάλη διεθνή διάσταση στις εκδηλώσεις τους.
Εδώ παρουσιάζεται η ευκαιρία για την ελληνική πλευρά να προκαλέσει ισοδύναμο τετελεσμένο εντός του τουρκικού εδάφους. Οι Τούρκοι πολιτικοί παίρνουν άδεια από την ελληνική κυβέρνηση και επισκέπτονται την ελληνική Θράκη, όπου με την βοήθεια του τουρκικού Προξενείου πραγματοποιούν περιοδείες τουρκοποίησης των ελληνικών μουσουλμανικών πληθυσμών. 
Τώρα η Ελλάδα μπορεί να “χτυπήσει” την Τουρκία με τα ίδια της τα όπλα σε μια περιοχή που ποναέι πραγματικά. Ο Α.Τσίπρας μπορεί να ζητήσει την άδεια να επισκεφθεί το τουρκικό Κουρδιστάν και να πραγματοποιήσει και αυτός με την σειρά του μια περιοδεία φιλίας στις κουρδικές πόλεις. Μόνο από την θερμή υποδοχή που θα του επιφυλάξουν οι Κούρδοι, οι Τούρκοι θα λούζονται με “κρύο ιδρώτα”.
Οι Κούρδοι δεν καλούν τυχάια τους δύο ηγέτες. Ξέρουν ότι πολύ δύσκολα η τουρκική κυβέρνηση δε θα δώσει άδεια. Και ξέρουν ότι εάν παραστούν οι δύο ηγέτες, το Ντιγιάρμπαρκιρ θα αποκτήσει ένα είδος νομιμοποίησης.Δηλαδή ότι είναι κατι διαφορετικό, κάτι ξεχωριστό σαν οντότητα από την τουρκική επικράτεια. Εν ολίγοις οι Κούρδοι θέλουν μια πρώτη αναγνώριση ενός μελλοντικού Κουρδιστάν με την επίσκεψη ξένων ηγετών.

Pin It on Pinterest

Shares
Share This