Τα κουκούτσια του σταφυλιού, ‘όπλο’ κατά των καρκινικών κυττάρων

Ουσία που βρίσκεται στα κουκούτσια του σταφυλιού μπορεί να εξουδετερώνει καρκινικά κύτταρα, σύμφωνα με νέα αμερικανική έρευνα.

Σε πειράματα που έγιναν στο εργαστήριο, επιστήμονες ανακάλυψαν ότι η ουσία οδηγούσε τα κύτταρα λευχαιμίας στην αυτοκτονία.

Σε διάστημα 24 ωρών, ποσοστό 76% των κυττάρων λευχαιμίας που εκτέθηκαν στην ουσία εξουδετερώθηκαν, ενώ τα υγιή δεν βλάφτηκαν, αναφέρει το περιοδικό ‘Clinical Cancer Research’.

Η έρευνα αυξάνει την πιθανότητα ανάπτυξης νέων αντικαρκινικών αγωγών, αλλά οι ερευνητές δηλώνουν ότι είναι πολύ νωρίς να συστήσουν να τρώνε οι άνθρωποι σταφύλια για να αποφύγουν τον καρκίνο.

Τα κουκούτσια του σταφυλιού περιέχουν αντιοξειδωτικά, όπως τη ρεσβερατρόλη, που είναι γνωστή για τις αντικαρκινικές της ιδιότητες, καθώς και για τη θετική της επίδραση στην καρδιά.

Προηγούμενες έρευνες έδειξαν ότι οι ουσίες των κουκουτσιών επηρέαζαν καρκινικά κύτταρα στο δέρμα, το μαστό, το έντερο, τον πνεύμονα, το στομάχι και τον προστάτη, στο εργαστήριο. Παράλληλα, μπορεί να μειώσει το μέγεθος όγκων του μαστού σε αρουραίους και στο δέρμα ποντικών.

Ωστόσο, η νέα έρευνα του Πανεπιστημίου του Κεντάκι, είναι η πρώτη που εξετάζει την επίδρασή τους σε καρκίνο του αίματος. Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Xianglin Shi, εξέθεσαν κύτταρα λευχαιμίας στις ουσίες των κουκουτσιών σε διάφορες δόσεις.

Μια από τις υψηλότερες δόσεις παρήγαγε αξιοσημείωτο αποτέλεσμα, οδηγώντας μεγάλο αριθμό κυττάρων να αυτοκτονήσουν, με μια διαδικασία που είναι γνωστή ως απόπτωση. Η απόπτωση είναι φυσική μέθοδος να απαλλαγεί ο οργανισμός από κύτταρα που έχουν βλάβη και είναι δυνητικά επικίνδυνα.

Όταν ο μηχανισμός πίσω από την απόπτωση καταρρέει, τα καρκινικά κύτταρα μπορούν να επιζήσουν και να πολλαπλασιαστούν.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα κουκούτσια του σταφυλιού ενεργοποιούν την πρωτεΐνη JNK που βοηθά στη ρύθμιση της απόπτωσης. Όταν εξέθεσαν τα κύτταρα λευχαιμίας σε ουσία που αναστέλλει την πρωτεΐνη, η επίδραση των ουσιών του κουκουτσιού ακυρώθηκε.

Η αναστολή του γονιδίου που παράγει τη JNK, επίσης μπλοκάρισε την ικανότητα των ουσιών του κουκουτσιού να εξουδετερώνουν τα καρκινικά κύτταρα.

Πηγές: ‘Clinical Cancer Research’.

Pin It on Pinterest