O Κων/νος Μεγαλοοικονόμου, πολιτικός μηχανικός, μιλάει για τις ευκαιρίες στον ερευνητικό τομέα στη Ρόδο

Ο Κωνσταντίνος Μεγαλοοικονόμου, ετών 32 από τη Ρόδο, σπούδασε σε κάποιες από τις καλύτερες σχολές τελειώνοντας το λύκειο και ήταν γεμάτος όνειρα όπως κάθε νέος. ‘Έχοντας αποφοιτήσει ως δομοστατικός Πολιτικός Μηχανικός από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, παρακολούθησε με υποτροφία το μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Σχολείου για τη Μείωση Σεισμικού Κινδύνου ROSE School του Πανεπιστημίου της Παβίας της Ιταλίας. Η έρευνα της μεταπτυχιακής του διατριβής χρηματοδοτήθηκε με υποτροφία Marie Curie από το Πανεπιστήμιο της Ρώμης «Sapienza». Αφού ολοκλήρωσε με άριστα το μεταπτυχιακό του στην Αντισεισμική Μηχανική, υπέγραψε τριετές συμβόλαιο-υποτροφία για έρευνα με το τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου της Ρώμης «Roma Tre» και είχε την ευκαιρία στα πλαίσια αυτής της έρευνας να είναι ερευνητής με υποτροφία στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια Μπερκλεϋ στο Τμήμα των Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος. Εν συνεχεία ξεκίνησε τις διδακτορικές του σπουδές στο Πανεπιστήμιο Κύπρου επίσης με υποτροφία από το Ίδρυμα Ωνάση.

Ο Κωνσταντίνος είναι από τους νέους, που αφιέρωσε πολλά χρόνια στις σπουδές του, με σκοπό κάποια στιγμή να γυρίσει πίσω στον τόπο του και να εργαστεί, υλοποιώντας όλες του τις προσδοκίες, εφόσον τον κέρδισε η έρευνα . Ωστόσο οι οικονομικές συγκυρίες της χώρας μας, σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες, τον κατέστησαν “επιστημονικό μετανάστη”. Με εφόδια τα πτυχία του, εργάστηκε και εργάζεται ως ερευνητής σε χώρες του εξωτερικού, αφού πρώτα προσπάθησε να ορθοποδήσει επαγγελματικά στον τόπο του , στη Ρόδο.

  • Κωνσταντίνε, αφιέρωσες πολλά χρόνια στις σπουδές σου. Μελέτησες στον κλάδο που σε ενδιέφερε να εργαστείς ως πρώτη σου επιλογή;

Η Πολιτική Μηχανική αποτελεί ένα κλάδο σπουδών που αρχικά πριν δώσω πανελλήνιες εξετάσεις δεν ήμουν καθόλου σίγουρος ότι θα με συνεπάρει. Στο πρώτο έτος των σπουδών μου και αφού παρακολούθησα κάποια μαθήματα συνειδητοποίησα πόσο τυχερός ήμουν αφού είχα βρει το κατάλληλο επάγγελμα για μένα. Ο χρόνος μελέτης που έχω αφιερώσει και σκοπεύω να αφιερώσω δεν είναι ποτέ αρκετός και τολμώ να πω ότι με ξεκουράζει. Η επιλογή αυτή των σπουδών μου είχε και έχει προτεραιότητα στην ζωή μου οργανώνοντας πάντα με πολύ προσοχή το επόμενο βήμα.

  • Τελειώνοντας τις σπουδές σου, επιθυμούσες να εργαστείς στο εξωτερικό ή να επιστρέψεις πίσω στη Ρόδο; Προσπάθησες να βρεις δουλειά στον τόπο σου;

Πολύ πριν αποφοιτήσω είχα νιώσει την μεγάλη ανάγκη να διαπιστώσω αν οι γνώσεις που αποκόμισα από το Πολυτεχνείο είχαν διεθνή ισχύ και αναρωτιόμουν τι να διδάσκονται οι φοιτητές στις αντίστοιχες σχολές στο εξωτερικό. Μου είχε δημιουργηθεί η ανάγκη να εμβαθύνω στον τομέα μου αλλά συγχρόνως να γνωρίσω και τον υπόλοιπο κόσμο. Αυτή η ευκαιρία μου δόθηκε με το μεταπτυχιακό πρόγραμμα που παρακολούθησα όπου χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως πρόγραμμα Erasmus Mundus με φοιτητές από διάφορες χώρες του κόσμου. Σε εκείνο το στάδιο της ζωής μου δεν σκεφτόμουν την επιστροφή στον τόπο μου άμεσα – υπήρχαν ερωτήματα στο μυαλό μου που έπρεπε να απαντηθούν στο εξωτερικό. Τώρα, ευκαιρίες στον ερευνητικό τομέα  θα ήταν μεγάλο κίνητρο για μένα και επιθυμία να επιστρέψω στον τόπο μου.

  • Ποιοι πιστεύεις είναι οι σημαντικότεροι λόγοι που στερούν στους νέους , ευκαιρίες εργασίας στον τόπο μας.

Είμαστε μια χώρα χωρίς «βαριά» βιομηχανία που επιβιώνει κυρίως από τον τουρισμό. Το γεγονός αυτό καθιστά τις πολυτεχνικές ειδικότητες αναγκασμένες να περιοριστούν σε ένα συγκεκριμένο κομμάτι της αγοράς. Υπάρχει έλλειψη δηλαδή επιλογών. Με την οικονομική κρίση και μιλώντας για τον δικό μου τομέα ο κλάδος των κατασκευών τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα αποδυναμώθηκε. Πολλές τεχνικές εταιρείες αδυνατούν να καλύψουν τις ανάγκες μόνιμου τεχνικού προσωπικού αλλά και στο δημόσιο δεν προκηρύσσονται νέες θέσεις εργασίες. Πέραν όμως αυτό έχω παρατηρήσει κατά την διάρκεια των σπουδών μου μια ελλιπή σύνδεση των πανεπιστημίων με την αγορά εργασίας κάτι που αντιθέτως συμβαίνει στο εξωτερικό. Επιπλέον η επίδοση των φοιτητών στην σχολή δεν αποτελεί κριτήριο όπως θα έπρεπε για την κάλυψη των αναγκών της αγοράς. Θα μπορούσα λοιπόν να συνοψίσω την αιτία απουσίας ευκαιριών εργασίας στον τόπο μας πέρα από τα οικονομικά προβλήματα στην έλλειψη αξιοκρατίας. Το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα δεν βοηθά τον νέο μέσα από το σχολείο να βρει το κατάλληλο επάγγελμα με βάση τις δεξιότητες του με το οποίο θα πορευτεί επιτυχημένα στο υπόλοιπο της ζωής του. Πολλές σχολές επίσης δέχονται φοιτητές χωρίς να έχουν ξεκάθαρο αντικείμενο με αποτέλεσμα οι φοιτητές να αποκτούν ένα τίτλο σπουδών χωρίς αντίκρισμα στην αγορά εργασίας.

  • Έχεις ασχοληθεί πολύ στο ερευνητικό κομμάτι του τομέα σου. Θεωρείς ότι η Ρόδος έχει ή10171236_10152142734517308_5641675966714515641_n μπορεί να προσφέρει ερευνητικές ευκαιρίες;

Οι ερευνητικές ευκαιρίες πέραν από τους ερευνητές απαιτούν και ένα ερευνητικό φορέα που θα παρέχει τα απαραίτητα για την διεξαγωγή της έρευνας όπως εργαστήρια, πρόσβαση σε συναφή διεθνή περιοδικά, συνεργασία με άλλα πανεπιστήμια κλπ. Στον τόπο μας αυτός ο φορέας είναι το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Αν και δεν διαθέτει πολυτεχνική σχολή ώστε να μπορέσει να απασχολήσει άτομα της ειδικότητας μου, είμαι σίγουρος ότι προσφέρει ερευνητικές ευκαιρίες για ερευνητές άλλων κλάδων.

  • Με ποια κριτήρια και ποιες προδιαγραφές θα ερχόσουν να εργαστείς στην Ελλάδα και ακόμα καλύτερα στη Ρόδο;

Η Ελλάδα διαθέτει καλούς καθηγητές με διεθνή παρουσία που μπορούν και συγκεντρώνουν ερευνητικά κονδύλια. Η ύπαρξη ενός τέτοιου κονδυλίου σε συνδυασμό με καλή επιστημονική καθοδήγηση σε ένα φορέα που παρέχει τα απαραίτητα στο ερευνητικό του προσωπικό αποτελούν τα απαραίτητα κριτήρια για την εξέλιξη ενός ερευνητή. Η προκήρυξη επίσης μακροβιότερων θέσεων από τα Ελληνικά Πανεπιστήμια που προσφέρουν την δυνατότητα αποφυγής της συχνής εναλλαγής τόπου διεξαγωγής της έρευνας είναι ακόμα ένα σημαντικό κριτήριο.

  • Μετά από τις σπουδές στο εξωτερικό και την προσπάθεια που έχεις καταβάλλει, θα δεχόσουν να δουλέψεις σύμφωνα με τα ελληνικά στάνταρ της εποχής μας; Χαμηλό μισθό, απαιτητικό ωράριο κλπ;

Ό μοναδικός λόγος να δεχτείς μια θέση με χαμηλό μισθό και απαιτητικό ωράριο στην Ελλάδα είναι να θες να ζήσεις στον τόπο σου και συγχρόνως να μην έχεις άλλες ελκυστικότερες προτάσεις στο εξωτερικό. Η δουλεία του ερευνητή είναι από μόνη της μοναχική αλλά στο εξωτερικό αυτή η μοναξιά ενισχύεται λόγω της απουσίας σταθερού κοινωνικού κύκλου ο οποίος απαιτεί χρόνο για να δημιουργηθεί. Στην ερώτησή σας δεν υπάρχει έτοιμη απάντηση εξαρτάται από τις προτάσεις που έχει κανείς στα χέρια του. Το σίγουρο είναι ότι θα προτιμήσω μια θέση εργασίας όπου ανταμείβονται οι κόποι μου έως τώρα.

Ο Κωνσταντίνος είναι ένα ακόμα τρανταχτό παράδειγμα των χιλιάδων νέων ταλέντων που η Ελλάδα διώχνει μακριά, μη μπορώντας να τους απορροφήσει στον τομέα εργασίας τους. Άτομα με προσόντα, έχοντας περάσει από το εκπαιδευτικό ψυχοφθόρο σύστημα της χώρας μας με άριστα, έχοντας σπουδάσει , δεν έχουν την ευκαιρία να εργαστούν στον τόπο που μεγάλωσαν και αγαπάνε. Η Ευρώπη όμως και όχι μόνο, θέλει και μπορεί να προσθέσει αυτά τα άτομα στο επιστημονικό προσωπικό της, εκτιμώντας την κατάρτιση τους.

Κωνσταντίνος Μεγαλοικονόμου – bigeconomy.gr

Pin It on Pinterest