Οι άνθρωποι πάντοτε γοητεύονταν από τον ουρανό και παρατηρώντας μια σειρά από φυσικά φαινόμενα προσπάθησαν να τα εξηγήσουν με διάφορους τρόπους. Ο κάθε λαός δημιούργησε ένα δικό του τρόπο κατανόησης των φυσικών φαινομένων, ανάλογα με την εποχή, τον τόπο και τον πολιτισμό που ανέπτυσσε.
Η Εαρινή Ισημερία, την 20η Μαρτίου, είχε ίσως μεγαλύτερη σημασία για την αρχαιότητα από ότι σήμερα. Έστω κι αν δεν κατανοούμε πλήρως τους πρώτους εκείνους πολιτισμούς, γινόμαστε μάρτυρες της ιδιαίτερης γοητείας που ήδη από την αρχαιότητα ασκούσαν στον άνθρωπο ο χρόνος και το διάστημα, καθώς και της ατέρμονης προσπάθειας του ανθρώπου για την κατανόησή του.
Με αφορμή την πρόσφατη Εαρινή Ισημερία θα μοιραστούμε σκέψεις και γνώσεις για τις κοσμολογικές απόψεις των αρχαίων που συμβάδιζαν με τις φιλοσοφικές και θρησκευτικές αντιλήψεις της εποχής, για την επανάσταση του γεωκεντρικού συστήματος που άνοιξε το δρόμο για τις επιστημονικές ανακαλύψεις της αναγέννησης, φτάνοντας ως την ασύλληπτη διαστημική εποχή που ζούμε.
Η Ελένη Χατζηχρήστου, Δρ. Αστροφυσικής, θα αναπτύξει τις παραπάνω ιδέες σε μια ομιλία για το κοινό. Θα ακολουθήσει από τον Στράτο Κουφό, ερασιτέχνη αστρονόμο, περιγραφή των αστρονομικών ευθυγραμμίσεων αρχαίων μνημείων της Ρόδου κατά την εαρινή ισημερία. Η εκδήλωση θα κλείσει με τηλεσκοπική παρατήρηση του νυχτερινού ουρανού.
Ευχαριστούμε τον Σύλλογο Αρχιτεκτονικής και Πολιτιστικής Κληρονομιάς Ρόδου για την παραχώρηση του Καταλύματος της Γλώσσας της Αγγλίας.
Ημερομηνία: Κυριακή 3 Απριλίου στις 19:00-21:00
Χώρος: Κατάλυμα της Γλώσσας της Αγγλίας, Πλατεία Μουσείου