“Βόλτα” έξω απο τη Ρόδο έκανε Τουρκική κορβέτα – Προκαλούν συνέχεια οι Τούρκοι

Δυο νύχτες στο Αιγαίο έπλεε η τουρκική κορβέτα “Βuyucada”,η οποία πριν από λίγο όπως λένε οι πληροφορίες μπήκε στο Αξάζ. Είναι η μεγαλύτερη χρονικά πρόκληση των Τούρκων στη θάλασσα του Αιγαίου. Αλλά και η πιο σοβαρή σ΄ ότι αφορά στην έντασή της. Η τουρκική κορβέτα βρισκόταν για μεγάλα χρονικά διαστήματα όλες αυτές τις ώρες εντός ελληνικών υδατών .

Σ΄ όλη τη διάρκεια αυτού του άκρως προκλητικού πλου η τουρκική κορβέτα παρακολουθείτο από τη φρεγάτα ΕΛΛΗ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ που μετά από 24 ώρες έβγαλε δεύτερη ανακοίνωση στις 07.55 σήμερα το πρωί:

Ανακοινώνεται ότι, η τουρκική κορβέτα “Βuyukada”, εξήλθε των εθνικών χωρικών υδάτων την 05:30, Βόρεια Βορειοανατολικά ν.Ρόδου.

Κατά τη διάρκεια της διέλευσής της κινήθηκε εντός ΕΧΥ επτά (7) φορές.

Πλοία και μέσα του Πολεμικού Ναυτικού παρακολούθησαν το τουρκικό σκάφος, καθόλη τη διάρκεια του πλου του.

Στο ΓΕΕΘΑ οι επιτελείς τουλάχιστον αξιολογούν ως ιδιαίτερα σοβαρή την πρόκληση και αναμένουν τις επόμενες. Η Άγκυρα “τρώγεται” για κρίση στο Αιγαίο και δεν το κρύβει. Η Αθήνα δεν θέλει να “συρθεί” σε μια κλιμάκωση που δεν θα την “ελέγχει” η ίδια αλλά αυτό δεν είναι απολύτως στο χέρι της.

Οι εκτιμήσεις σε ΥΠΕΘΑ και ΥΠΕΞ χωρίζονται σε δύο στρατόπεδα. Οι πιο “αισιόδοξες” επιμένουν ότι η Άγκυρα παρά την νευρικότητα που δείχνει να έχει γνωρίζει ότι δεν την εξυπηρετεί να ανοίξει μέτωπο και στο Αιγαίο. Υπάρχουν όμως και πολλοί που εμφανίζονται πιο ανήσυχοι και λένε ότι το ερώτημα δεν είναι αν θα κλιμακωθεί η ένταση αλλά πόσο γρήγορα θα γίνει.

Πηγή : onalert

Pin It on Pinterest