Κορονοϊός: Τέλος στις μάσκες στους εξωτερικούς χώρους μετά την Καθαρά Δευτέρα

Άλλο ένα βήμα προς την κανονικότητα αναμένεται να γίνει σήμερα καθώς συνεδριάζει η επιτροπή των ειδικών προκειμένου να αποφασίσει να άρει ένα μέτρο που μπήκε στην ζωή μας ξαφνικά μέσα στην πανδημία και έμεινε για καιρό. Τις μάσκες. Οι ειδικοί, θα εξετάσουν τα επιδημιολογικά στοιχεία και θα δώσουν την έγκρισή τους να βγουν οι μάσκες αλλά μόνο στους εξωτερικούς χώρους.

Το μέτρο αναμένεται να τεθεί σε ισχύ μετά το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας, από την Τρίτη 8 Μαρτίου καθώς τόσο το τελευταίο Σαββατοκύριακο της Αποκριάς όσο και την Καθαρά Δευτέρα ο συνωστισμός και στους εξωτερικούς χώρους είναι μεγάλος.

Η Ελλάδα, όπως και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ακολουθούν κάθε φορά τις συστάσεις των αμερικανικών CDC (Centers for Disease Control and Prevention).

Ήδη, πριν από λίγες ημέρες εκδόθηκε μια νέα σειρά συστάσεων μεταξύ αυτών και για τη μάσκα, με σκοπό να βοηθήσει τους πολίτες να ζήσουν με τον κορονοϊό, επιστρέφοντας σταδιακά στην κανονική ζωή.

Οι νέες συστάσεις υποδεικνύουν ότι 70% των Αμερικανών μπορούν πλέον να διακόψουν τη χρήση μάσκας, ενώ δεν χρειάζεται να τηρούν κοινωνικές αποστάσεις ή να αποφεύγουν τους πολυσύχναστους εσωτερικούς χώρους. Οι νέες οδηγίες δεν βασίζονται πλέον μόνο στον απόλυτο αριθμό κρουσμάτων σε μια κοινότητα.

Οι επιστήμονες θα μπορούν να αισθάνονται ασφαλείς έτσι ώστε να δίνουν το πράσινο φως για την άρση των μέτρων με βάση τρεις παραμέτρους:

1) τις νέες εισαγωγές σε νοσοκομεία που σχετίζονται με COVID-19 την προηγούμενη εβδομάδα,

2) το ποσοστό νοσοκομειακών κλινών που καταλαμβάνονται από ασθενείς με COVID-19,

3) τα νέα κρούσματα κορονοϊού ανά 100.000 άτομα την προηγούμενη εβδομάδα.

Με βάση τις 3 αυτές παραμέτρους, μπορεί να υπολογιστεί εάν ο κίνδυνος για τους κατοίκους μιας περιοχής είναι χαμηλός, μέτριος ή υψηλός. Σύμφωνα με το CDC μόνο οι περιοχές υψηλού κινδύνου θα πρέπει να απαιτούν από όλους να φορούν μάσκα. Ο ίδιος οργανισμός είχε εγκρίνει την καθολική χρήση μάσκας στα σχολεία από τον Ιούλιο ανεξαρτήτως από τα επίπεδα του ιού στην κοινότητα, αλλά οι νέες κατευθυντήριες οδηγίες συνιστούν μάσκα σε σχολεία μόνο υψηλού κινδύνου.

Πηγή: newsbeast.gr

Διαβάστε περισσότερα νέα εδώ

Pin It on Pinterest

Share This