Κορονοϊός: Στα 24.543 τα ενεργά κρούσματα στην Ελλάδα – Ξεπερνούν τους 1.800 οι νοσηλευόμενοι

Αρκετές εβδομάδες μετά την έναρξη του τέταρτου κύματος, η πανδημία στην Ελλάδα φαίνεται πως «ανεβάζει» ρυθμούς παρότι, καθ’όσα αναφέρουν οι ειδικοί, το καλοκαίρι δεν ευνοεί τον κορονοϊό όσο ο χειμώνας, οπότε και ο κόσμος «κλείνεται» σε εσωτερικούς χώρους.

Αναμφίβολα, στην εξέλιξη αυτή συμβάλλει η μετάλλαξη Delta, η οποία θεωρείται πολύ πιο μεταδοτική σε σχέση με το αρχικό στέλεχος του ιού, αλλά και το γεγονός πως η χώρα απέχει από το ποσοστό εμβολιασμού εκείνο που θα απέτρεπε την επιδείνωση της υγειονομικής κρίσης.

Σύμφωνα με δεδομένα που κοινοποίησε νωρίτερα την Πέμπτη ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος, ο 7ήμερος κυλιόμενος ημερήσιος δείκτης έχει ανέλθει στα 2.942 κρούσματα, ενώ τα ενεργά κρούσματα που έχουν επιβεβαιωθεί ανά την επικράτεια είναι 24.543.

Οι νοσηλευόμενοι στη χώρα είναι 1.807, πρόσθεσε, ενώ οι θάνατοι ανά ημέρα είναι 17 (7ήμερος κυλιόμενος ημερήσιος δείκτης θανάτων).

Ανησυχητικά είναι και τα αποψινά δεδομένα από τον ΕΟΔΥ, ο οποίος σήμερα ανακοίνωσε υψηλότερο αριθμό θανάτων λόγω της Covid-19 από τον παραπάνω μέσο όρο (20) αλλά και αριθμό διασωληνωμένων που κρούει «καμπανάκι» (240). Υπενθυμίζεται πως χθες οι νοσηλευόμενοι στις ΜΕΘ ήταν 226 και στα τέλη του περασμένου μήνα περί τους 100.

Τα νέα κρούσματα για το τελευταίο 24ωρο, πάλι, είναι 3.605, μερικές 100δες λιγότερα, δηλαδή, από το υψηλό της Τρίτης, οπότε και οι μολύνσεις ξεπέρασαν τις 4.000.

Οι περισσότεροι από τους επιδημιολογικούς δείκτες δείχνουν, με άλλα λόγια, πως η πανδημία στη χώρα επιταχύνει, με τη θετικότητα να «δείχνει» πως η νησιωτική χώρα είναι εκείνη που ανησυχεί περισσότερο.

Υπενθυμίζεται πως η Πολιτική Προστασία παρέτεινε το τοπικό lockdown σε Χανιά και Ζάκυνθο, μέχρι και τις 18 Αυγούστου. Σε καθεστώς ειδικών μέτρων βρίσκεται, εδώ και λίγα 24ωρα, και το Ηράκλειο Κρήτης, με την εικόνα του νησιού να βρίσκεται στο μικροσκόπιο των λοιμωξιολόγων.