Κορονοϊός: Πόσες μέρες μετά την επαφή με κρούσμα πρέπει να κάνουμε τεστ

Εν μέσω έκρηξης των κρουσμάτων, με τα ρεκόρ να σπάνε το ένα μετά το άλλο και πάνω από 35.000 μολύνσεις να ανακοινώνονται χθες, η ανησυχία εν όψει του ρεβεγιόν για την Πρωτοχρονιά μεγαλώνει.

Πολύς κόσμος σπεύδει για rapid και μοριακά τεστ για να ελαχιστοποιήσει τις πιθανότητες μετάδοσης αλλά ποια είναι η καταλληλότερη στιγμή για να κάνεις κανείς τεστ αν έρθει σε επαφή με κρούσμα κορονοϊού.

Σύμφωνα με τις νέες οδηγίες, οι πλήρως εμβολιασμένοι που ήρθαν σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα του θα πρέπει να φορούν μάσκα προστασίας, να προσέχουν τις επαφές τους -ιδιαιτέρως με τα άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες- ενώ πρέπει να υποβληθούν σε εργαστηριακό έλεγχο την 5η μέρα μετά την επαφή τους με το κρούσμα.

Όσον αφορά στους μη πλήρως εμβολιασμένους που έρχονται σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα, η οδηγία λέει καραντίνα για πέντε ημέρες και στη συνέχεια εργαστηριακό έλεγχο την 5η μέρα μετά την έκθεση. Μόνο εφόσον το τεστ βγει αρνητικό, τότε το άτομο μπορεί να βγει από το σπίτι, με μεγάλη προσοχή και μάσκα υψηλής προστασίας, για τουλάχιστον ακόμα πέντε μέρες.

Διαβάστε περισσότερα νέα εδώ

Pin It on Pinterest