Κορονοϊός: Ποιο είναι το αιφνίδιο σύμπτωμα που μας προειδοποιεί

Τηρώντας όλα τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας ελαχιστοποιούμε τις πιθανότητες να προσβληθούμε από κορονοϊό. Ωστόσο θα πρέπει να είμαστε πάντα σε επαγρύπνηση αν νομίζουμε ότι έχουμε κάποιο σύμπτωμα. Εκτός από τα τυπικά συμπτώματα, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Cincinnati υποστηρίζουν ότι η κατάσταση της μύτης μας μπορεί να αποτελεί στοιχείο διάγνωσης του COVID-19. Μπορεί να είναι μάλιστα ένα από τα συμπτώματα που μας προειδοποιεί ότι νοσήσαμε.

Με ποιο τρόπο; Η απώλεια της όσφρησης συγκαταλέγεται πλέον στις ενδείξεις ύπαρξης του ιού.

Αυτό εξηγεί ο Ahmad Sedaghat, αναπληρωτής καθηγητής Ωτορινολαρυγγολογίας στη σχετική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Laryngoscope Investigative Otolaryngology. «Ο COVID-19 δεν σχετίζεται με συμπτώματα που συνδέονται παραδοσιακά με ένα κρυολόγημα όπως η ρινική συμφόρηση ή η παραγωγή βλέννας. Αυτός ο διαχωρισμός, μάλιστα, καθιστά εύκολη τη διάκριση του συγκεκριμένου ιού από τις εποχικές αλλεργίες. Ο κορωνοϊός σχετίζεται με έναν σχεδόν μοναδικό συνδυασμό ρινικών συμπτωμάτων: ξαφνική απώλεια της αίσθησης της όσφρησης, γνωστής ως ανοσμία χωρίς ρινική απόφραξη. Η εμφάνιση αιφνίδιας ανοσμίας χωρίς ρινική απόφραξη είναι σοβαρός παράγοντας πρόβλεψης του COVID-19 και θα πρέπει να παρακινήσει το άτομο ώστε να τεθεί άμεσα σε καραντίνα».

Τα ευρήματα αυτής της έρευνας βασίζονται στην επανεξέταση 19 μελετών όπου περιγράφονται διαταραχές της ρινικής κοιλότητας που έχουν αναφερθεί σε συνάρτηση με την πανδημία του κορωνοϊού. Έρευνα, μάλιστα των Γάλλων επιστημόνων δείχνει ότι από μια ομάδα 55 ασθενών που παρουσίαζαν ανοσμία χωρίς ρινική απόφραξη, το 94% βρέθηκε θετικό στον κορωνοϊο.

Η απώλεια όσφρησης μπορεί να συμβεί οποιαδήποτε στιγμή μετά τη μόλυνση ενός ατόμου από τον κορονοϊό. Ωστόσο όταν αυτό εμφανίζεται ως αρχικό σύμπτωμα είναι ιδιαίτερα ενδεικτικό της κατάστασης.

«Η ξαφνική απώλεια της όσφρησης δεν θα έκανε κάποιον να σκεφτεί ότι νοσεί από κορωνοϊό. Τα άτομα αυτά θεωρητικά θα συνεχίσουν να πηγαίνουν στη δουλειά τους και να εξαπλώνουν τη νόσο ως φορείς του ιού. Την ίδια στιγμή, οι οδηγίες για το πότε πρέπει κάποιος να κάνει το διαγνωστικό τεστ δεν είναι απόλυτα σαφείς. Αν, όμως, ένα άτομο βιώσει ανοσμία χωρίς ρινική απόφραξη, εκτός από το να τεθεί σε καραντίνα, δε θα ήταν κακό να απευθυνθεί σε κάποιο γιατρό για να ελεγχθεί για τον ιό», συμπληρώνει ο Δρ. Sedaghat.

Pin It on Pinterest