Κορονοϊός: Ποια ενοίκια μειώνονται κατά 40% και για πόσους μήνες

Αλλαγές σε όλα τα επίπεδα της καθημερινότητας αλλά και της επαγγελματικής δραστηριότητας των πολιτών έχει επιφέρει η πανδημία του κορονοϊού.

Στα πλαίσια της αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης, την περασμένη Τετάρτη, 18 Μαρτίου, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας αναφέρθηκε αναλυτικά στο θέμα της δίμηνης μείωσης των μισθωμάτων ορισμένων κατηγοριών μισθώσεων:

«Συγκεκριμένα, για τις επιχειρήσεις που διακόπτουν υποχρεωτικά τη δραστηριότητά τους λόγω της διάδοσης του κορονοϊού, θα προβλεφθεί, νομοθετικά, ότι θα καταβάλλουν το 60% του μισθώματος του επαγγελματικού ακινήτου, σε περίπτωση που το νοικιάζουν, για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο. Το ίδιο ισχύει και για τους εργαζομένους των επιχειρήσεων που διακόπτουν υποχρεωτικά τη δραστηριότητά τους λόγω της διάδοσης του κορονοϊού και αναστέλλεται η σύμβαση εργασίας τους, εφόσον πρόκειται για πρώτη κατοικία».

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) με ανακοίνωση που εξέδωσε, παρείχε διευκρινίσεις για το μέτρο που αφορά τη μείωση των μισθωμάτων (ενοικίων), προς αποφυγή, όπως αναφέρει, «παρερμηνειών που θα οδηγούσαν σε αδικαιολόγητες γενικεύσεις και καταστροφικές συνέπειες στις σχέσεις των πολιτών αλλά και στα δημόσια έσοδα».

Η ΠΟΜΙΔΑ διευκρινίζει σχετικά με το μέτρο για τα ενοίκια:

«Με το ανωτέρω μέτρο δεν θεσπίζεται κανενός είδους γενικευμένη μείωση των μισθωμάτων σε όλες τις μισθώσεις. Το μέτρο είναι ειδικό ως προς τους δικαιουμένους και ως προς το δίμηνο χρόνο ισχύος του, καθόσον αφορά αποκλειστικά:

Τα ενοίκια των επαγγελματικών εγκαταστάσεων (καταστημάτων και γραφείων) των επιχειρήσεων που διακόπτουν υποχρεωτικά τη λειτουργία τους (δείτε την κατάστασή τους στο www.pomida.gr), και όχι όσων κλείνουν με δική τους επιχειρηματική απόφαση, και
Τα ενοίκια της κύριας κατοικίας των εργαζομένων στις συγκεκριμένες αυτές επιχειρήσεις, των οποίων εργαζομένων έχει ρητά ανασταλεί η σύμβαση εργασίας τους λόγω των ανωτέρω μέτρων και εξ αυτού του λόγου δεν μισθοδοτούνται».
Το μέτρο για τα ενοίκια θα εξειδικευθεί με ΠΝΠ και με ΚΥΑ, σύμφωνα πάντα με την ΠΟΜΙΔΑ. Ωστόσο, όπως εξηγείται στην ανακοίνωση, «είναι απόλυτα σαφές και ξεκάθαρο ότι το μέτρο αυτό της μείωσης κατά 40% των μισθωμάτων δεν αφορά τους πάντες, αλλά ειδικά όσους παραπάνω αναφέρονται».

Επιπλέον, αναφέρεται, «ειδικότερα σε ό,τι αφορά τα μισθώματα κατοικιών είναι σαφές ότι δεν αφορά τους υπόλοιπους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, τους επιχειρηματίες, τους εμπόρους, τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους υπαλλήλους του δημόσιου τομέα γενικά, τους συνταξιούχους, τους εισοδηματίες και κάθε άλλη κατηγορία ενοικιαστών κύριας κατοικίας. Ομοίως δεν αφορά μισθώματα δευτερεύουσας κατοικίας, εξοχικής, προσωρινής διαμονής και μισθώσεων για κάθε άλλο είδος χρήσης πλην της κύριας κατοικίας εργαζόμενου του οποίου η σύμβαση εργασίας έχει ανασταλεί λόγω της αναγκαστικής διακοπής της λειτουργίας της επιχειρήσεως στην οποία εργάζεται».