Κορονοϊός: Αυστραλοί επιστήμονες υποστηρίζουν πως βρήκαν φάρμακο

Φάρμακο για τον νέο κορονοϊό υποστηρίζουν πως βρήκαν Αυστραλοί ερευνητές, εκφράζοντας την ελπίδα να δοκιμαστεί σε ασθενείς σε όλη τη χώρα έως το τέλος του μήνα.

Ο διευθυντής του Κέντρου Κλινικών Ερευνών του Πανεπιστημίου του Κουίνσλαντ καθηγητής Ντέιβιντ Πάτερσον δήλωσε στο news.com.au πως έχουν παρατηρήσει τη δράση δύο φαρμάκων που χρησιμοποιούνται για άλλες ασθένειες να εξαφανίζει τον ιό στους δοκιμαστικούς σωλήνες.

Όπως είπε, ένα από τα φάρμακα, που δόθηκε σε κάποιους από τους πρώτους ασθενείς που βρέθηκαν θετικοί στον Covid-19 στην Αυστραλία, είχε ήδη ως αποτέλεσμα την «εξαφάνιση του ιού» και την πλήρη ανάρρωση από τη λοίμωξη.

Ο Πάτερσον τόνισε πως δεν θέλει να βάλει «ταμπέλα» στα φάρμακα και να τα χαρακτηρίσει «αγωγή» ή «θεραπεία».

«Είναι μία πιθανώς αποτελεσματική αγωγή» είπε, «οι ασθενείς μπορεί τελικά να μην έχουν βιώσιμο κορονοϊό στον οργανισμό τους καθόλου μετά το τέλος της θεραπείας»,

Τα δύο φάρμακα είναι διαθέσιμα στην Αυστραλία.

«Αυτό που θέλουμε να κάνουμε αυτή τη στιγμή είναι να γίνει ευρεία κλινική δοκιμή στην Αυστραλία, σε 50 νοσοκομεία, και αυτό που θα συγκρίνουμε είναι το ένα φάρμακο με το άλλο και στη συνέχεια με τον συνδυασμό τους» εξήγησε ο Πάτερσον.

Ένα από τα δύο φάρμακα χρησιμοποιείται κατά του HIV και ξεπεράστηκε από τη «νεότερη γενιά» φαρμάκων. Το άλλο είναι κατά της ελονοσίας και χρησιμοποιείται σπάνια.

Σύμφωνα με τον Πάτερσον, οι ασθενείς θα κληθούν να συμμετάσχουν στη δοκιμή «μόλις εισαχθούν στο νοσοκομείο» με στόχο να ξεκινήσουν τη θεραπεία στο ξεκίνημα της νόσου.