Κοροναϊός: Σε πλήρη επιφυλακή η Ελλάδα για επικείμενο κρούσμα

Στη σύσταση διατομεακής επιτροπής για τον συντονισμό όλων των αρμόδιων φορέων (ΕΟΔΥ-ΥΠΕ-ΕΚΑΒ) σχετικά μ τον κίνδυνο του κοροναϊού, προχωρά το Υπουργείο Υγείας σύμφωνα με τις δηλώσεις του Υπουργού Υγείας κ Βασίλης Κικίλιας, κατά το τέλος της συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου Δημόσιας Υγείας. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση θα επισπεύσει τις προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτών και παραϊατρικού προσωπικού για τη στελέχωση εργαστηρίων και νοσοκομείων, κυρίως στις Πύλες εισόδου της χώρας. Ο υπουργός Υγείας συνέστησε στους πολίτες να μη δίνουν σημασία στις φήμες και να ακολουθούν τις οδηγίες των λοιμωξιολόγων του ΕΟΔΥ.

Μετά τη συνεδρίαση που διήρκεσε πάνω από δύο ώρες, έγιναν δηλώσεις από τον Υπουργό Υγείας, τον Πρόεδρο του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιο Εξαδάκτυλο και τον εκπρόσωπο του Υπουργείου Υγείας για το νέο κορονοϊό, καθηγητή Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας Σωτήρη Τσιόδρα.

Β. ΚΙΚΙΛΙΑΣ:

Το Εθνικό Συμβούλιο Δημόσιας Υγείας συνεδρίασε για πάνω από δύο ώρες, μελετώντας ενδελεχώς τα δεδομένα. Έχω να ανακοινώσω, πρώτον, τη σύσταση Διατομεακής Επιτροπής σε επίπεδο Γενικών Γραμματέων και Γενικών Διευθυντών των Υπουργείων, για τον καλύτερο συντονισμό. Δεύτερον, την εξουσιοδότηση στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας έτσι ώστε να προβεί σε αυτές τις άμεσες προσλήψεις που χρειάζονται, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, για να ενισχύσει τα εργαστήρια, τα νοσοκομεία με γιατρούς, ειδικούς επιστήμονες, την task force, τις πύλες εισόδου της χώρας. Και τρίτον, θα ήθελα να ζητήσω για μία ακόμη φορά, να υπάρχει υπεύθυνη ενημέρωση για ένα θέμα Δημόσιας Υγείας, το οποίο είναι ευαίσθητο και αφορά όλη την ελληνική κοινωνία. Θα σας παρακαλούσα πάρα πολύ να ακούμε όλοι τους ειδικούς επιστήμονες, τους καθηγητές Πανεπιστημίου, τους ειδικούς λοιμωξιολόγους και αυτά τα οποία ανακοινώνουν που είναι τα βασικά πράγματα που έχουν να κάνουν πάντα με τους κανόνες υγιεινής, με τον τρόπο με τον οποίο επικοινωνούμε με τον γιατρό μας, με τα νοσοκομεία της χώρας και τα νοσοκομεία αναφοράς και με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας.

Από τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Δημόσιας Υγείας

Α. ΕΞΑΔΑΚΤΥΛΟΣ:

Υπάρχει επάρκεια μέτρων για ένα πρόβλημα το οποίο δεν υπάρχει. Δεν έχουμε ασθενή στην Ελλάδα. Και κάνουμε τα πάντα έτσι ώστε αν τυχόν εμφανιστεί ασθενής, να αντιμετωπιστεί όπως πρέπει. Ο κορονοϊός έχει μία πολύ χαμηλή θνητότητα και δεν θα πρέπει να υπάρχει πανικός. Οι πιθανότητες να έχει κανείς μια πολύ άσχημη κατάληξη από αυτόν, είναι πολύ μικρές – κοντά στο 98% με τα μέχρι σήμερα στοιχεία που έχουμε – και πιθανότατα να έχει και καλή κατάληξη. Προτείνουμε στους ανθρώπους που έχουν ανησυχία για κάποιον ιδιαίτερο λόγο, να περιοριστούν στο σπίτι τους και να επικοινωνήσουν άμεσα με το γιατρό. Οι γιατροί όλης της χώρας έχουν λεπτομερείς οδηγίες για το πώς να διαχειριστούν μία τέτοια περίπτωση και προσπάθεια όλων είναι να μην εμφανιστούν σοβαρά προβλήματα στη χώρα μας ή να μην εμφανιστούν και καθόλου προβλήματα.

Σ. ΤΣΙΟΔΡΑΣ:

Είναι ώρα για επιστημονικά δεδομένα και όχι για φόβο και φήμες. Είναι ώρα για αλληλεγγύη και όχι για στίγμα. Δεν έχει έρθει ο ιός ακόμα στη χώρα μας. Η πιθανότητα υπάρχει και ανάλογα με τα διεθνή επιστημονικά δεδομένα τα, υπάρχει επαγρύπνηση και είναι ήδη πάρα πολύ αυξημένη. Αυτό που λέμε αυτές τις μέρες, είναι η επαγρύπνηση, η έγκαιρη αναγνώριση, ο εργαστηριακός έλεγχος και η απομόνωση ενός περιστατικού που θα πληροί τον ορισμό κρούσματος. Είναι πάρα πολύ σημαντικό αυτό. Ο ΕΟΔΥ κάθε μέρα δουλεύει σε αυτό το θέμα, σε συνεργασία με τις κεντρικές υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας. Θεωρούμε την πιθανότητα να έρθει ένα κρούσμα τις επόμενες τρεις εβδομάδες ως υπαρκτή, με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα και για αυτό χρειάζεται επαγρύπνηση. Μέχρι σήμερα έχουμε εξετάσει 28 ψευδο-κρούσματα και ένα πραγματικά ύποπτο κρούσμα. Όλα αρνητικά.