Κοροναϊός : Δυσοίωνες προβλέψεις για 500–2.000 κρούσματα την ημέρα στην Ελλάδα

Τη δυσοίωνη πρόβλεψη πως ο αριθμός των κρουσμάτων θα συνεχίσει να αυξάνεται καταλήγουν οι περισσότεροι ειδικοί εξαιτίας της χαλάρωσης που παρατηρείται τους τελευταίους μήνες όσον αφορά τα μέτρα προστασίας.

Από την πορεία της πανδημίας θα κριθεί τόσο η επιβολή τοπικών lockdown σε επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές, όσο και η ακριβής ημερομηνία του αγιασμού για τη φετινή σχολική χρονιά.

Ο καθηγητής Γκίγκας Μαγιορκίνης διευκρίνισε πως δεν αποκλείεται να φτάσουμε τα 500 κρούσματα ημερησίως και τόνισε ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο εφησυχασμού καθώς η πορεία της επιδημίας μπορεί να επιδεινωθεί δραματικά.

Ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ υπενθύμισε την εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων στις αρχές Αυγούστου καθώς από 10 κρούσματα την ημέρα φτάσαμε πολύ σύντομα τα 200.

«Είδαμε αρχή Αυγούστου μια εκρηκτική αύξηση να το πω έτσι, μια εκθετική αύξηση, η οποία προς το παρόν φαίνεται ότι έχει ανασχεθεί. Αυτό δε σημαίνει ότι τις επόμενες ημέρες δεν θα δούμε 500 κρούσματα. Είναι πιθανό. Είδατε, από εκεί που ήμασταν στα 10 φτάσαμε στα 200», τόνισε ο κ. Μαγιορκίνης.

Σχετικά με το αρνητικό ρεκόρ των κρουσμάτων χθες (293)  Τετάρτη, ο καθηγητής τόνισε ότι οι επιστήμονες αναμένουν να δουν πως θα κινηθεί η σημερινή και η αυριανή ημέρα για να βγάλουν ένα ασφαλές συμπέρασμα και εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία ότι «θα μείνουμε στα κρούσματα που είμαστε».

Ο κ. Μαγιορκίνης τόνισε ότι η επιδημία του κοροναϊού ήρθε για να μείνει για πολύ καιρό και σίγουρα όλο τον χειμώνα και έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου καθώς πλησιάζει το φθινόπωρο για τους κλειστούς χώρους, καθώς σε εκεί η μεταδοτικότητα είναι πολύ μεγαλύτερη.

Έναρξη σχολείων: Η 7η Σεπτεμβρίου η πιο πιθανή ημερομηνία

Για τα σχολεία, εξήγησε ότι η 7η Σεπτεμβρίου παραμένει η πιο πιθανή ημερομηνία για το άνοιγμά τους. «Περιμένουμε να δούμε τις επόμενες δύο ημέρες», τόνισε και δεν θέλησε να αναφερθεί σε συγκεκριμένο αριθμό κρουσμάτων που θα καθορίσει τις αποφάσεις εξηγώντας ότι η επιτροπή εξετάζει τα ποιοτικά χαρακτηριστικά.

ΑΠΘ: Αναμένεται αύξηση των κρουσμάτων κοροναϊού- Συσκευή απολυμαίνει τον αέρα από τον ιό

Για σημαντική αύξηση των κρουσμάτων στο προσεχές διάστημα κάνει λόγο έρευνα του ΑΠΘ, στην οποία αναφέρθηκε μιλώντας στο MEGA ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης..

Σύμφωνα με την έρευνα, τα ημερήσια κρούσματα τον Οκτώβριο θα κυμαίνονται μεταξύ 200-260, τον Νοέμβριο θα αυξηθούν στα 410, ενώ τον Δεκέμβριο θα είναι 2000.

Όπως εξήγησε ο καθηγητής μιλώντας στην «Κοινωνία Ώρα MEGA», οι αριθμοί της έρευνας προκύπτουν με βάσει τα υπάρχοντα περιοριστικά μέτρα.

Ως εκ τούτου, συνέχισε, τα δεδομένα της έρευνας μπορούν να μεταβληθούν, εφόσον ληφθούν νέα μέτρα και υπάρξει κατάλληλη προετοιμασία.

Τόνισε πως τα βασικά μέτρα για την ανάσχεση του κοροναϊού είναι η χρήση μάσκας, η κοινωνική απόσταση και η τήρηση της υγιεινής, λέγοντας πως φρένο στον ιό βάζουν και μέτρα όπως η τηλεργασία, που πρέπει να ενταθεί.

Ακόμα, ο καθηγητής, μίλησε για μία συσκευή που έχουν κατασκευάσει στο πανεπιστήμιο, η οποία δύναται να βοηθήσει στον περιορισμό της διασποράς του κοροναϊού.

Έτσι, όπως εξήγησε, στο ΑΠΘ δημιούργησαν μια συσκευή, η οποία όταν βρίσκεται στους κλειστούς χώρους, απορροφά τον αέρα, τον απολυμαίνει με υπεριώδη ακτίνα εντός της, και στη συνέχεια τον βγάζει, καθαρό χωρίς ιικό φορτίο.

«Πρόκειται για αποδοτικό μέτρο, καθώς έδειξε ότι με τη συσκευή μειώθηκε το ιικό φορτίο κατά 55% στα μέρη που δοκιμάστηκε. Εξάλλου ο κοροναϊός είναι και αερογενώς μεταδιδόμενος» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Τέλος, στο ερώτημα, εάν θα έπρεπε αυτές οι συσκευές να τοποθετηθούν σε όλα τα σχολεία, υποστήριξε, ότι θα ήταν καλό να μπουν όπου δεν μπορούν να τηρηθούν εύκολα οι αποστάσεις.

Βατόπουλος στο MEGA: Η αναλογία των τεστ με τον αριθμό των κρουσμάτων είναι μικρή

Στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» μίλησε και ο καθηγητής μικροβιολογίας του πανεπιστημίου δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος για την πανδημία του κοροναϊού και την αύξηση των κρουσμάτων.

Σύμφωνα με τον κ. Βατόπουλο, η αυξομείωση των κρουσμάτων είναι λογική. Το καλό σε αυτό είναι ότι η αύξηση δεν είναι εκθετική και αυτό οφείλεται στον τρόπο με τον οποίο ο κόσμος αντιμετωπίζει την πανδημία.

Για το γεγονός ότι ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων έχει πέσει, υποστήριξε ότι οφείλεται στο ότι γίνονται πολύ περισσότερες εξετάσεις σε σχέση με κάποιους μήνες πριν και στο ότι οι ομάδες πληθυσμού, όπως οι νέοι και αυτοί που δεν έχουν κάποια προβλήματα υγείας, είναι πιο δύσκολο να προσέχουν όσο οι υπόλοιποι λόγω και των συχνών μετακινήσεων.

Θεωρεί ότι επειδή δεν υπάρχει ταχύτατη αύξηση κρουσμάτων, τα μέτρα αποδίδουν. Η προσπάθεια που γίνεται τώρα, είναι να υπάρχουν όσο το δυνατόν λιγότερα κρούσματα, να είναι ελεγχόμενα και να μην υπάρχουν βαριά περιστατικά.

Ο κόσμος πρέπει να διευκολυνθεί στην καθημερινότητά του ώστε να μπορεί να εφαρμόζει τα μέτρα και να ενημερώνεται συνεχώς, σημείωσε ο καθηγητής.

Στην εργασία, πρέπει να γίνονται συχνά απολυμάνσεις, να υπάρχει ευέλικτο ωράριο, να τηρούνται οι αποστάσεις και να γίνεται χρήση μάσκας.

Στα σχολεία, αφού με ομοφωνία αποφασίστηκε αυτά να ανοίξουν, πρέπει να γίνει μια πάρα πολύ καλή ενημέρωση στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Για τη χρήση της μάσκας, θα βγουν οδηγίες για το ποια παιδιά δε χρειάζεται να τη φοράνε, οι μαθητές γυμνασίου και λυκείου, ωστόσο, θα αντιμετωπίζονται ως ενήλικες. Πρέπει να εξεταστεί ο αριθμός των παιδιών μέσα στην τάξη, τα τμήματα να είναι όσο το δυνατόν πιο αραιά και να υπάρχουν διαλείμματα σε διαφορετικές ώρες.

Γενικότερα, ο κ. Βατόπουλος υποστήριξε πως γίνονται χιλιάδες τεστ καθημερινά και πως η αναλογία με τα θετικά κρούσματα είναι μικρή, ενώ για το εμβόλιο είπε πως καλώς εχόντων των πραγμάτων, θα είναι έτοιμο προς χρήση αρχές της επόμενης χρονιάς.

Η ημερομηνία- κλειδί που θα κρίνει τα νέα μέτρα

Σε κάθε περίπτωση ιδιαίτερα κρίσιμη θεωρείται η 1η Σεπτεμβρίου καθώς αφενός θα έχει περάσει ένα εύλογο χρονικό διάστημα από την επιστροφή του μεγαλύτερου κύματος των εκδρομέων και αφετέρου θα φανούν αν απέδωσαν ή όχι τα σκληρά μέτρα που πάρθηκαν τον Δεκαπενταύγουστο, όπου υπήρξαν περιορισμοί και για την Αττική.

Άλλωστε, με όλα τα στοιχεία πλέον ξεκάθαρα, εκείνη την ημέρα θα ληφθούν και οι τελικές αποφάσεις για την ημέρα που θα ανοίξουν τα σχολεία. Αν θα είναι δηλαδή στις 7 ή στις 14 Σεπτεμβρίου.

Πηγή : mega / tanea

Pin It on Pinterest