Μάνος Κόνσολας: “Το Καρακόνερο δεν μπορεί να είναι άβατο, γκέτο και γκρίζα ζώνη”

Παρέμβαση-Πρόταση του Βουλευτή Δωδεκανήσου κ. Μάνου Κόνσολα

Για πολλά χρόνια αποφεύγαμε σε αυτό τον τόπο να αγγίζουμε προβλήματα που έχουν κόστος, με έναν αυθαίρετο και διασταλτικό τρόπο ερμηνείας του κόστους.

Γιατί το κοινωνικό κόστος είναι απείρως μεγαλύτερο από την αδράνεια και την ακινησία που προκαλεί ο φόβος του πολιτικού κόστους.

Η κατάληψη δημόσιου χώρου στη λιμενική ζώνη στο Καρνάγιο και η δημιουργία  παράνομου καταυλισμού στο Καρακόνερο, αποτελούν ανοιχτή πληγή για τη Ρόδο. Η περιοχή έχει υποβαθμιστεί, μετατρέπεται σε γκέτο και άβατο. Οι πολίτες που ζουν εκεί, έχουν συγκατοίκους το φόβο και την ανασφάλεια από την αύξηση των κλοπών, από τη σταδιακή μετάλλαξη και υποβάθμιση της γειτονιάς τους.

Είναι βέβαιο ότι γύρω από τον καταυλισμό και μέσα σε αυτόν, έχουν υπεισέλθει παραβατικά στοιχεία. Ουσιαστικά, τον χρησιμοποιούν ως κάλυψη.

Είναι καιρός να κλείσουμε αυτή την ανοιχτή πληγή. Να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας.

– Η έκδοση πρωτοκόλλου κατεδάφισης αυθαίρετων κατασκευών σε δημόσιο χώρο ανήκει στην Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου, η οποία οφείλει να κάνει το καθήκον της.

– Η εκτέλεση της απόφασης κατεδάφισης είναι αρμοδιότητα της Γενικής Γραμματείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, που και αυτή πρέπει να κάνει το καθήκον της.

– Η χωροθέτηση της περιοχής για την μετεγκατάσταση των ρομά είναι ευθύνη και αρμοδιότητα του δημοτικού συμβουλίου.

–  Η αστυνόμευση και ο έλεγχος των «δραστηριοτήτων» που αναπτύσσονται στην περιοχή είναι ευθύνη των αρμόδιων οργάνων της Πολιτείας. Γύρω από το Καρακόνερο δεν υπάρχει μόνο η διακίνηση ναρκωτικών και οι κλοπές. Υπάρχει και η παραοικονομία, η μεγάλη «μπίζνα» της παραεμπορίας χαλκού μέσα από την καύση των καλωδίων.

Αυτά τα τέσσερα σημεία είναι η βάση εκκίνησης για να τερματιστεί αυτή η απαράδεκτη κατάσταση. Στη Ρόδο του πολιτισμού και της τουριστικής ανάπτυξης δεν μπορεί να υπάρχει και να γιγαντώνεται ένα γκέτο.

Όπως δεν μπορεί να υπάρχει και αδιαφορία για τις συνθήκες διαβίωσης και τα δικαιώματα των ρομά. Η Εθνική Στρατηγική 2012-2020  για τους ρομά, που έχει υποβληθεί στην Κομισιόν καθυστερεί, σε ό, τι αφορά στην υλοποίησή της.

Είναι βέβαιο ότι έχουν κατασπαταληθεί πολύτιμοι πόροι κατά το παρελθόν, δεν υπήρχε η αναγκαία βούληση αλλά και ο σχεδιασμός.

Υπάρχουν, όμως, προγράμματα σε ισχύ για την στεγαστική αποκατάσταση των ρομά σε δημόσιο ή δημοτικό χώρο που θα χωροθετήσει το δημοτικό συμβούλιο. Στέγαση όχι στη λογική μεταφοράς του καταυλισμού αλλά της κατασκευής οικισμού με τις ανάλογες υποδομές. Παράλληλα, με την υλοποίηση προγραμμάτων εκπαίδευσης, κοινωνικής ένταξης και απασχόλησης

Σέβομαι τις έρευνες που διεξάγουν η αστυνομία και η πυροσβεστική για την πρόσφατη πυρκαγιά στο Καρακόνερο που κατέστρεψε ολοσχερώς μια επιχείρηση και έθεσε σε κίνδυνο ζωές και περιουσίες πολιτών. Δεν στοχοποιούμε κανένα χωρίς στοιχεία.

Πρέπει, όμως, να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα τώρα. Το Καρακόνερο δεν μπορεί και δεν πρέπει να γίνει άβατο, γκέτο και «γκρίζα ζώνη». Η μετάθεση της επίλυσης αυτού του προβλήματος στο μέλλον, το γιγαντώνει.

Θεωρώ ότι πρέπει να παρθούν αποφάσεις σε τοπικό επίπεδο. Θα ζητήσω από το Δήμο και την Περιφέρεια τη διαμόρφωση κοινής στάσης αλλά και την ανάληψη κοινής δράσης.

Σε ό, τι με αφορά, είμαι παρών.

Αναδεικνύω το θέμα σε κοινοβουλευτικό επίπεδο για να αναλάβουν τις ευθύνες τους η ΚΕΔ, η Γενική Γραμματεία Αποκεντρωμένης Διοίκησης και τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας.

Pin It on Pinterest