“Να καλυφθεί από τους αδιάθετους πόρους του κοινωνικού μερίσματος το χρηματοδοτικό κενό για τη φιλοξενία παιδιών στους παιδικούς σταθμούς”

Επανήλθε στο θέμα που έχει ανακύψει με τη συνέχιση του προγράμματος ‘’Εναρμόνιση Επαγγελματικής και Οικογενειακής Ζωής’’, για την φιλοξενία παιδιών στους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς, ο Βουλευτής Δωδεκανήσου κ.Μάνος Κόνσολας.

Με πρόταση του προς τους Υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Οικονομικών ο κ.Κόνσολας προτείνει να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό που υπάρχει από τους αδιάθετους πόρους του κοινωνικού μερίσματος.

Σε δήλωση του, ο Βουλευτής Δωδεκανήσου αναφέρει:

«Θεωρώ αδιανόητο να υπάρχουν σκέψεις να συνεισφέρουν στη χρηματοδότηση του προγράμματος, έστω και με ένα μικρό ποσό, οι γονείς. Θα ζητήσουμε από ανέργους γονείς ή ανθρώπους 40 και 50 ευρώ το μήνα για να φιλοξενούνται τα παιδιά τους στους παιδικούς σταθμούς ;

Πρότεινα στον κ.Υπουργό να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό που υπάρχει, μέσα από τους αδιάθετους πόρους του κοινωνικού μερίσματος. Ταυτόχρονα εκκρεμεί η επιτάχυνση των διαδικασιών για την απρόσκοπτη  συνέχιση του προγράμματος και την επόμενη επταετία».

Υπενθυμίζεται ότι ο Μάνος Κόνσολας είχε καταθέσει πριν από λίγες μέρες ερώτηση στη Βουλή για τη βιωσιμότητα και την απρόσκοπτη συνέχιση του προγράμματος και τη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020, επισημαίνοντας καθυστερήσεις και ζητώντας να επισπευστούν οι σχετικές διαδικασίες.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης που είχε καταθέσει ο κ.Κόνσολας, έχει ως εξής:

E Ρ Ω Τ Η Σ Η

Προς

Κύριο Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης

ΘΕΜΑ: ”Επιτάχυνση των διαδικασιών για τη μεταφορά και συνέχιση της χρηματοδότησης του προγράμματος φιλοξενίας παιδιών σε παιδικούς σταθμούς, στη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020”

Κύριε Υπουργέ,

Τις τελευταίες ημέρες καλλιεργείται κλίμα ανησυχίας και αβεβαιότητας σχετικά με την απρόσκοπτη συνέχιση του προγράμματος «Εναρμόνιση επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής», που προβλέπει τη φιλοξενία παιδιών οικογενειών, που πληρούν τα εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια, στους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς.

Η αιτία της αβεβαιότητας είναι το γεγονός ότι δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία μεταφοράς και συνέχισης της χρηματοδότησης του προγράμματος στη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020, δηλαδή στο νέο ΕΣΠΑ που θα ονομάζεται Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης.

Σύγχυση υπάρχει ακόμα και με το φορέα που θα έχει την αρμοδιότητα για το πρόγραμμα, η οποία εξακολουθεί και παραμένει στο Υπουργείο Εργασίας, ενώ υπήρχε δέσμευση για την εκχώρηση της συγκεκριμένης αρμοδιότητας στις Περιφέρειες.

Οι 60.000 και πλέον οικογένειες, που αποτελούν τους δικαιούχους αυτού του προγράμματος, ανησυχούν εύλογα.

Επισημαίνω ότι τα χρονικά περιθώρια πιέζουν ασφυκτικά και πρέπει να δοθεί άμεσα λύση ώστε να προχωρήσει η υποβολή και η αξιολόγηση των αιτήσεων για την ένταξη στο πρόγραμμα φιλοξενίας παιδιών στους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς. Ο κίνδυνος να υπάρξει εμπλοκή από αυτή την καθυστέρηση είναι άμεσος.

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

1. Σε ποιό στάδιο βρίσκεται η μεταφορά και η συνέχιση της χρηματοδότησης του προγράμματος από τη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020.

2. Εάν θα εκχωρηθεί η αρμοδιότητα για το πρόγραμμα από το Υπουργείο Εργασίας στις Περιφέρειες. Ποιος είναι ο σχεδιασμός και το χρονοδιάγραμμα.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Pin It on Pinterest

Share This