Παρέμβαση Κόνσολα στον Υπουργό Οικονομικών για τη χάραξη του αιγιαλού στα Δωδεκάνησα

‘’Παρέμβαση του Μάνου Κόνσολα στον Υπουργό Οικονομικών, κ. Χαρδούβελη, για τη χάραξη του αιγιαλού στα Δωδεκάνησα’’

Την πρότασή του για τη δημιουργία ειδικής επιτροπής στα Δωδεκάνησα για να αντιμετωπίσει ζητήματα που σχετίζονται με τη χάραξη του αιγιαλού, επαναφέρει ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, με επιστολή του προς τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Γκίκα Χαρδούβελη.
Η σύσταση αυτής της επιτροπής, που θα αποτελείται από μέλη της Κτηματικής Υπηρεσίας και του ΤΕΕ, είναι επιβεβλημένη, όπως τονίζει ο κ. Κόνσολας, λόγω των ιδιαιτεροτήτων που υπάρχουν στα Δωδεκάνησα και συνδέονται με την Ιταλική Κατοχή και το ιδιαίτερο κτηματολογικό καθεστώς.
Το πλήρες κείμενο της παρέμβασης-πρότασης του κ. Κόνσολα προς τον Υπουργό Οικονομικών, έχει ως εξής:
Κύριε Υπουργέ,
Το νέο θεσμικό πλαίσιο για τη χάραξη του αιγιαλού ήταν μια επιβεβλημένη κίνηση αν σκεφθεί κανείς ότι το ποσοστό χάραξης του αιγιαλού στην Ελλάδα, είναι κάτω από το 10% και όλο το υπόλοιπο ποσοστό του αιγιαλού βρίσκεται στο έλεος της αυθαιρεσίας.
Σύμφωνα με το νόμο, το εργαλείο για τη χάραξη του αιγιαλού θα είναι το ερευνητικό πρόγραμμα της Κτηματολόγιο Α.Ε, με το οποίο έγινε η προκαταρκτική χάραξη και με βάση αυτούς τους χάρτες, οι οποίοι θα εξεταστούν και θα εγκριθούν από τις κατά τόπους κτηματικές υπηρεσίες, θα γίνει η χάραξη.
Δυστυχώς, όμως, οι συγκεκριμένοι χάρτες δεν αντιμετωπίζουν την ιδιαιτερότητα ορισμένων περιπτώσεων, όπως αυτή της Δωδεκανήσου.
Σε μία τέτοια περίπτωση είναι βέβαιο ότι δεν θα βελτιωθεί το πλαίσιο χάραξης του αιγιαλού.
Τα Δωδεκάνησα, που ενσωματώθηκαν τελευταία στον εθνικό κορμό, χαρακτηρίζονται από μεγάλες ιδιαιτερότητες σε ό, τι αφορά στο κτηματολογικό καθεστώς.
Είναι δεδομένο ότι οι χάρτες της Κτηματολόγιο Α.Ε, όπως αποτυπώθηκαν από το συγκεκριμένο ερευνητικό πρόγραμμα, δεν αντιμετωπίζουν αυτές τις ιδιαιτερότητες.
Το κτηματολογικό καθεστώς στα Δωδεκάνησα, λόγω της ιταλικής κατοχής, είναι ιδιαίτερο. Το 1948, με την προσάρτηση των Δωδεκανήσων διατηρήθηκε ο κτηματολογικός κανονισμός. Με τη σύσταση της κτηματικής υπηρεσίας, τη δεκαετία του ’60 καταγράφηκαν τα ακίνητα και από το 1978 άρχισε η τακτοποίησή τους σε ό,τι αφορά στο ιδιοκτησιακό τους καθεστώς, με βάση τις κτηματολογικές μερίδες, που είχαν δημιουργηθεί την Ιταλική κατοχή.
Εδώ, όμως, υπάρχει μία από τις πολλές ιδιαιτερότητες.
Και αυτή έγκειται στο ότι οι Ιταλοί, για στρατιωτικούς ή πολιτικούς λόγους και λόγω του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου δεν ενέγραψαν στις κτηματολογικές μερίδες, ακίνητα που ανήκαν σε φυσικά πρόσωπα. Κάποια από αυτά είναι σε ακτίνα μικρότερη των 150 μέτρων από την ακτή.
Θεωρώ απαραίτητο να διευκρινίσω ότι τα κτίσματα αυτά προϋπήρχαν, δεν είναι αυθαίρετα ούτε δημιουργήθηκαν μεταγενέστερα.
Όλα αυτά και πολλά άλλα που σχετίζονται με το ιδιαίτερο κτηματολογικό καθεστώς της Δωδεκανήσου, δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν στη χάραξη του αιγιαλού με τη χρήση των ορθοφωτοχαρτών της Κτηματολόγιο Α.Ε.
Η δική μου πρόταση, την οποία σας κατέθεσα στη Βουλή στις 5 Αυγούστου, κατά τη διάρκεια της ομιλίας μου στο πολυνομοσχέδιο, και την οποία δεσμευτήκατε να εξετάσετε, είναι να συσταθεί, παράλληλα, μια ειδική επιτροπή στα Δωδεκάνησα, με τη συμμετοχή της κτηματικής υπηρεσίας του νομού και του ΤΕΕ. Η Επιτροπή αυτή θα αντιμετωπίσει αυτές τις ιδιαίτερες περιπτώσεις ως προς τη χάραξη του αιγιαλού.
Είμαι βέβαιος ότι εξετάζοντας το θέμα σε βάθος και με τη δέουσα πληροφόρηση, θα αντιληφθείτε την αναγκαιότητα υλοποίησης αυτής της πρότασης.

Με εκτίμηση
Μάνος Κόνσολας
Βουλευτής Δωδεκανήσου

Pin It on Pinterest