Να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για τη μεταφορά στο νέο ΕΣΠΑ της χρηματοδότησης του προγράμματος για τους παιδικούς σταθμούς

ΜΑΝΟΣ ΚΟΝΣΟΛΑΣ: ”Να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για τη μεταφορά στο νέο ΕΣΠΑ της χρηματοδότησης του προγράμματος για τους παιδικούς σταθμούς”

Τον κίνδυνο να υπάρξει εμπλοκή στη χρηματοδότηση του προγράμματος «Εναρμόνιση επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής» για τη φιλοξενία παιδιών σε βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, επισημαίνει με Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας.
Ο Βουλευτής τονίζει ότι πρέπει να επιταχυνθούν και να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για τη μεταφορά της χρηματοδότησης στη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020, προκειμένου να συνεχιστεί το πρόγραμμα και να εξυπηρετηθούν οι 60.000 και πλέον οικογένειες, που θεωρούνται, δυνητικά, δικαιούχοι.
Ο κ. Κόνσολας ζητά, επίσης, να ρυθμιστεί άμεσα και το θέμα της μεταφοράς αρμοδιοτήτων για την υλοποίηση του προγράμματος από το Υπουργείο Εργασίας στις Περιφέρειες, όπως ήταν και η σχετική προγραμματική δέσμευση της κυβέρνησης.
Σε δήλωση του ο κ. Κόνσολας επισημαίνει:
«Δεν μπορεί να είμαστε στο παρά πέντε και να τίθεται σε κίνδυνο η απρόσκοπτη συνέχιση του προγράμματος φιλοξενίας των παιδιών σε βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς. Πρέπει άμεσα να διευθετηθούν δύο ζητήματα, για να μην καλλιεργείται κλίμα αναστάτωσης και αβεβαιότητας:
α) Η μεταφορά της συνέχισης χρηματοδότησης του προγράμματος στη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020 (στο ΣΕΣ ),
β) Η εκχώρηση της αρμοδιότητας υλοποίησης και ελέγχου του προγράμματος από το Υπουργείο Εργασίας στις Περιφέρειες.
Το πλήρες κείμενο της ερώτησης του κ. Κόνσολα έχει ως εξής:

 

E Ρ Ω Τ Η Σ Η

Προς
Κύριο Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης

ΘΕΜΑ: ”Επιτάχυνση των διαδικασιών για τη μεταφορά και συνέχιση της χρηματοδότησης του προγράμματος φιλοξενίας παιδιών σε παιδικούς σταθμούς, στη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020”

Κύριε Υπουργέ,

Τις τελευταίες ημέρες καλλιεργείται κλίμα ανησυχίας και αβεβαιότητας σχετικά με την απρόσκοπτη συνέχιση του προγράμματος «Εναρμόνιση επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής», που προβλέπει τη φιλοξενία παιδιών οικογενειών, που πληρούν τα εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια, στους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς.
Η αιτία της αβεβαιότητας είναι το γεγονός ότι δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία μεταφοράς και συνέχισης της χρηματοδότησης του προγράμματος στη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020, δηλαδή στο νέο ΕΣΠΑ που θα ονομάζεται Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης.
Σύγχυση υπάρχει ακόμα και με το φορέα που θα έχει την αρμοδιότητα για το πρόγραμμα, η οποία εξακολουθεί και παραμένει στο Υπουργείο Εργασίας, ενώ υπήρχε δέσμευση για την εκχώρηση της συγκεκριμένης αρμοδιότητας στις Περιφέρειες.
Οι 60.000 και πλέον οικογένειες, που αποτελούν τους δικαιούχους αυτού του προγράμματος, ανησυχούν εύλογα.
Επισημαίνω ότι τα χρονικά περιθώρια πιέζουν ασφυκτικά και πρέπει να δοθεί άμεσα λύση ώστε να προχωρήσει η υποβολή και η αξιολόγηση των αιτήσεων για την ένταξη στο πρόγραμμα φιλοξενίας παιδιών στους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς. Ο κίνδυνος να υπάρξει εμπλοκή από αυτή την καθυστέρηση είναι άμεσος.
Κατόπιν των ανωτέρω
Ερωτάται ο κ. Υπουργός

1. Σε ποιό στάδιο βρίσκεται η μεταφορά και η συνέχιση της χρηματοδότησης του προγράμματος από τη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020.
2. Εάν θα εκχωρηθεί η αρμοδιότητα για το πρόγραμμα από το Υπουργείο Εργασίας στις Περιφέρειες. Ποιος είναι ο σχεδιασμός και το χρονοδιάγραμμα.

Ο ερωτών Βουλευτής

Pin It on Pinterest