Μ. Κόνσολας : «ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ – 7 Αλήθειες και 7 ψέματα για την επόμενη μέρα»

7 Αλήθειες και 7 ψέματα για την επόμενη μέρα».

Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ Η ΣΧΕΣΗ ΤΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Η αλήθεια είναι η χώρα δεν μπορεί να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες έξω από το ευρωπαϊκό πλαίσιο. Χρειαζόμαστε τη σταθερότητα και την ασφάλεια που μας παρέχει η συμμετοχή μας στην Ε.Ε και στο ευρώ. Είμαστε σε μια περιοχή με ασύμμετρες απειλές, χρειαζόμαστε τις στρατηγικές συμμαχίες και επιλογές που κάναμε ως χώρα
Είναι ψέμα ότι μπορεί να υπάρξει προοπτική έξω από την Ε.Ε και το ευρώ. Οι τριτοκοσμικές επιλογές και τα πρότυπα της Αργεντινής και της Βενεζουέλας δεν αφορούν την Ελλάδα και τους Έλληνες. Η χώρα δεν διεκδικεί με εκβιασμούς και μονομερείς ενέργειες, οι διεθνείς σχέσεις δεν λειτουργούν έτσι.

ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ
Η αλήθεια είναι ότι μέσα στο 2015 πρέπει να πληρώσουμε 16 δις για δόσεις δανείων και τόκους ενώ λήγουν ομόλογα εντόκων γραμματίων του δημοσίου, ύψους 15 δις. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να κλείσουμε την αξιολόγηση για να κλείσει το μνημόνιο και στη συνέχεια να ολοκληρώσουμε τη συμφωνία για την προληπτική πιστωτική γραμμή για να βγούμε με ασφάλεια στις αγορές.
Είναι ψέμα ότι μπορεί να μην πληρώσουμε, μονομερώς, ομόλογα και δόσεις δανείων και να μην προκληθεί πιστωτικό γεγονός. Είναι εκτός πραγματικότητας ότι μπορούμε να βρούμε χρήματα από την έκδοση εντόκων ομολόγων του δημοσίου, γιατί πολύ απλά αν δεν τα αγοράσει η ΕΚΤ δεν θα μπορέσουν να καλυφθούν οι συνολικές υποχρεώσεις της χώρας.
ΓΙΑΤΙ ΛΕΜΕ ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΚΑΙ ΣΤΟ ΕΥΡΩ
Η αλήθεια είναι ότι το σταθερό και ισχυρό ευρώ μας παρέχει ασφάλεια. Η Ευρώπη είναι αυτή που μας διαθέτει τους αναπτυξιακούς πόρους που χρειαζόμαστε για την επόμενη μέρα, για την Ελλάδα της Ανάπτυξης. Τα 6 επόμενα χρόνια πάνω από 50 δις θα είναι διαθέσιμα για τη χώρα μας από το νέο ΕΣΠΑ, την Κοινή Αγροτική Πολιτική και το Ευρωπαϊκό Επενδυτικό Ταμείο.
Είναι ψέμα ότι μπορούμε να μείνουμε στο ευρώ χωρίς να σεβόμαστε τους κανόνες που ισχύουν για όλες τις χώρες. Αν πάμε σε ρήξη με τους εταίρους μας δεν θα έχουμε πρόσβαση στους ευρωπαϊκούς πόρους, δεν θα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα 11,5 δις του ΤΧΣ, δεν θα υπάρχουν τα 22 δις της προληπτικής πιστωτικής γραμμής για να βγούμε ξανά στις αγορές.

ΠΟΙΟΣ ΕΓΓΥΑΤΑΙ ΤΙΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ
Η αλήθεια είναι ότι οι καταθέσεις των Ελλήνων πολιτών είναι εγγυημένες όσο η χώρα παραμένει στο ευρώ. Όσο υπάρχει η στήριξη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και ο μηχανισμός παροχής ρευστότητας στις τράπεζες μας. Τις καταθέσεις των πολιτών τις εγγυάται η συμμετοχή της χώρας στην ευρωζώνη και η ΕΚΤ. Καθαρές κουβέντες.
Είναι ψέμα ότι ο κ.Τσίπρας ή οποιοσδήποτε άλλος μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια των καταθέσεων, παραβαίνοντας τους κανόνες του ευρωπαϊκού πλαισίου και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Η ενοποίηση του τραπεζικού συστήματος στην Ε.Ε σημαίνει ασφάλεια των καταθέσεων αλλά και ενιαίους κανόνες για όλους. Και φυσικά δεν μπορεί μια χώρα να τυπώσει χρήμα…

ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ. ΠΟΤΕ, ΠΩΣ ΚΑΙ ΜΕ ΠΟΙΟΥΣ ΟΡΟΥΣ
Η αλήθεια είναι ότι υπάρχει υπερφορολόγηση. Τώρα όμως που καταφέραμε να έχουμε ισοσκελισμένους και πλεονασματικούς προϋπολογισμούς μπορούμε να μειώσουμε τους φορολογικούς συντελεστές στο 15% για τις επιχειρήσεις και σε ανώτατο συντελεστή 33% για τα φυσικά πρόσωπα. Αυτό θα γίνεται σταδιακά από φέτος και κάθε χρόνο, με μείωση 2-3% των συντελεστών σε ετήσια βάση.
Είναι ψέμα ότι μπορούν να υπάρξουν παροχές πάνω από τα όρια αντοχής της οικονομίας. Το πρόγραμμα παροχών του Σύριζα, που φτάνει μέχρι και σε δωρεάν παροχή ρεύματος, στηρίζεται σε λεφτά που ΔΕΝ υπάρχουν. Οδηγεί στη δημιουργία νέων ελλειμμάτων σε ένα εξάμηνο, για να βρουν λεφτά για αυξήσεις, θα πρέπει να πάνε τους φορολογικούς συντελεστές στο 60%.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΓΙΑ ΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ.
Η αλήθεια είναι ότι πρέπει να υπάρξει αποκλιμάκωση της φορολογίας και των επιβαρύνσεων στα ακίνητα. Να ισχύσουν νέες αντικειμενικές αξίες, να μειωθεί κατά 10% ο ΕΝΦΙΑ, να υπάρξει διαχωρισμός στη φορολογία που αφορά την κατοχή ακινήτου από την εμπορική εκμετάλλευση. Η φορολογία των ακινήτων στην Ελλάδα δεν μπορεί να υπερβαίνει το 1% του ΑΕΠ
Είναι ψέμα ότι υπάρχουν μαγικές λύσεις στη φορολογία των ακινήτων. Αυτοί που προσπαθούν να πουλήσουν αυτές τις εύκολες και μαγικές λύσεις στους πολίτες, αποφεύγουν επιμελώς να πουν πως ορίζουν τη μεγάλη ακίνητη περιουσία, σε ποιο όριο. Κινδυνεύουν με υπέρογκες χρεώσεις όσοι τυγχάνει εκτός από ένα σπίτι να διαθέτουν και δεύτερο ακίνητο. Οι ‘’εύκολες’’ λύσεις έχουν τραγικά αποτελέσματα.

Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΜΑΣ
Η αλήθεια είναι ότι η δυναμική του ελληνικού τουρισμού είναι υπαρκτή, όπως υπαρκτές είναι και οι επενδύσεις σε νέες υποδομές. Υπάρχουν δύο αδιαπραγμάτευτα ζητήματα για τον τουρισμό μας. Η διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ για τα νησιά μας και η διατήρηση του ΦΠΑ στο 6,5 %. Μαζί με την αλλαγή του μοντέλου του all inclusive προκειμένου να συμπεριλάβει και τις άλλες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό.
Είναι ψέμα ότι μπορεί να υπάρξει πολιτική και οικονομική αποσταθεροποίηση χωρίς να υπάρξουν αρνητικές επιπτώσεις στις κρατήσεις. Η δαιμονοποίηση της επιχειρηματικότητας, οι απειλές στους επενδυτές είναι κούφια λόγια, προκαλούν όμως ζημιά. Δεν υπάρχει κρατικοδίαιτος τουρισμός, η χώρα δεν μπορεί να γυρίσει 40 χρόνια πίσω.