‘’Να στηριχθεί η εθελοντική αιμοδοσία’’- Συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας, την Πανελλήνια Ομοσπονδία και τους συλλόγους εθελοντών αιμοδοτών.’’

ΜΑΝΟΣ ΚΟΝΣΟΛΑΣ : ‘’Να στηριχθεί η εθελοντική αιμοδοσία’’- Συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας, την Πανελλήνια Ομοσπονδία και τους συλλόγους εθελοντών αιμοδοτών.’’

Στενή συνεργασία είχε, προηγούμενο χρονικό διάστημα, ο Βουλευτής Δωδεκανήσου κ.Μάνος Κόνσολας με τον Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εθελοντών Αιμοδοτών κ. Χ.Πρωτόπαπα, τον Πρόεδρο του Συλλόγου Αιμοδοτών Ρόδου κ.Φ.Νικολάου και τον Δ/ντή Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Ρόδου κ.Αγγέλου.
Αντικείμενο αυτών των συναντήσεων ήταν η ενίσχυση του κινήματος των εθελοντών αιμοδοτών και η επίλυση προβλημάτων, που σχετίζονται με το σύστημα αιμοδοσίας.
Με πρωτοβουλία του Βουλευτή Δωδεκανήσου, πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας κ.Μάκη Βορίδη, στην οποία παρέστη και ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εθελοντών Αιμοδοτών κ.Πρωτόπαπας.
Στη συνάντηση τέθηκαν επί τάπητος όλα τα σημαντικά προβλήματα που καταγράφονται στο σύστημα αιμοδοσίας της χώρας.
Ο κ.Πρωτόπαπας έθεσε ζητήματα που απασχολούν την Ομοσπονδία αλλά και τους συλλόγους αιμοδοσίας, όπως είναι η αξιοποίηση του εργοστασίου για την κλασματοποίηση του πλάσματος, η χρηματοδότηση των συλλόγων αλλά και τη διοργάνωση της 12ης Λαμπαδηδρομίας των εθελοντών αιμοδοτών.
Από την πλευρά του ο κ.Κόνσολας ζήτησε να στηριχθεί η εθελοντική αιμοδοσία και κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις όπως:
-Η δημιουργία ενός Εθνικού Συστήματος Αιμοδοσίας και ενός Εθνικού Μητρώου Εθελοντών Αιμοδοτών.
-Η οικονομική ενίσχυση των Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών για την προσέλκυση και διατήρηση αιμοδοτών, σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας.
-Ο κ.Κόνσολας αναφέρθηκε επίσης και στην ανάγκη ενίσχυσης του τμήματος αιμοδοσίας του νοσοκομείου Ρόδου με νοσηλευτές και τεχνολόγους ιατρικών εργαστηρίων.
-Επισήμανε επίσης ότι ‘’ είναι απαραίτητη σε ένα μεγάλο νησί, όπως η Ρόδος, μια κινητή μονάδα αιμοδοσίας. Υπάρχουν μεγάλες επιχειρήσεις και ξενοδοχεία που οι εργαζόμενοι θέλουν να οργανώσουν εθελοντική αιμοδοσία αλλά αυτό είναι αδύνατον εξ αιτίας της έλλειψης μιας κινητής μονάδας’’.
Σε δήλωσή του, ο κ.Κόνσολας τονίζει:
‘’Οι εθελοντές αιμοδότες είναι από τα πιο ζωντανά και υγιή κύτταρα της κοινωνίας μας. Έχουν αντίληψη και συναίσθηση της κοινωνικής προσφοράς, προσφέρουν ορατό και διαχρονικό κοινωνικό έργο και ιδιαίτερα στην περιοχή μας, στα Δωδεκάνησα.
Ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών στη Ρόδο και ο Πρόεδρος του κ.Φιλήμων Νικολάου έχουν να επιδείξουν σπουδαίο έργο. Κατάφεραν από 193 μονάδες αίματος το 2009, να φτάσουν στις 1574 μονάδες το 2013.
Αν σε κάποιους αυτό δεν λέει τίποτα, ας συνυπολογίσουν μόνο τα χρήματα που εξοικονομούνται από την εθελοντική αιμοδοσία, αφού η τιμή μιας μονάδας αίματος που εισάγεται από τον Ερυθρό Σταυρό Ελβετίας είναι 168 ευρώ.
Οι σύλλογοι εθελοντών αιμοδοτών πρέπει να στηριχθούν και να ενισχυθούν, είναι οι μοναδικοί που μπορούν να ευαισθητοποιήσουν άμεσα τις τοπικές κοινωνίες, να προσελκύσουν νέους εθελοντές αιμοδότες.
Ταυτόχρονα όμως, το Υπουργείο Υγείας πρέπει να επανασχεδιάσει ένα νέο εθνικό σύστημα αιμοδοσίας, σύγχρονο και λειτουργικό.’’

ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑΣ

Pin It on Pinterest

Shares
Share This