Η κωμωδία “Φον Δημητράκης” από τη θεατρική ομάδα του Βενετοκλείου Γυμνασίου

Η Θεατρική Ομάδα του Βενετοκλείου Γυμνασίου, πιστή όπως πάντα στο ραντεβού της με τη θεατρική δημιουργία, ανεβάζει εφέτος ένα ιδιαίτερα επίκαιρο και κλασικό πλέον έργο: την κορυφαία κωμωδία του Δημήτρη Ψαθά «Φον Δημητράκης».

Γραμμένο κατά την περίοδο της Κατοχής, το έργο πρωτοανέβηκε το 1946, την περίοδο του Εμφυλίου, και αποτελεί μια ξεκαρδιστική σάτιρα πάνω σε ένα τραγικό θέμα: το πάθος για εξουσία.

Η υπόθεση εκτυλίσσεται σε ένα αστικό σπίτι της Αθήνας του 1942. Ο Δημήτρης Χαρίτος είναι ένας αποτυχημένος και δειλός πολιτευτής, ο οποίος μέσα στην περίοδο της Κατοχής βρίσκει την ευκαιρία να πραγματοποιήσει το μεγάλο του όνειρο: να γίνει υπουργός, συνεργαζόμενος, δυστυχώς, με τους Γερμανούς. Καταλήγει να γελοιοποιηθεί για χάρη της εξουσίας, προκαλώντας προβλήματα αλλά και αντιδράσεις στην οικογένειά του.

«Τύποι προδοτών υπάρχουν πολλών λογιών», γράφει ο Δημήτρης Ψαθάς για τον ήρωά του. «Ο Φον Δημητράκης δεν είναι ο στυγνός προδότης που τραβά το δρόμο του με πλήρη συνείδηση του έργου του. Είναι ο κωμικοτραγικός Ρωμιός πολιτικάντης που τους ειρηνικούς καιρούς απέτυχε κι όμως τον καίει πάντα ο καημός ν’ ανέβει […] Πολλοί που τους έκαιγε ο καημός της εξουσίας πουλήσανε την ψυχή τους στον διάβολο. Πρόσωπα απίθανα και γελοία χύμηξαν στ’ αξιώματα, την ώρα που ο Ελληνικός λαός αγωνιζότανε τον υπέρτατο αγώνα για τη λευτεριά του…»

Παίζουν κατά σειρά εμφανίσεως οι μαθητές:
Ιουλία: Μαρία Δόσπρα
Μαρία: Μιχαλίτσα Σφουγκαριστού
Άννα: Κατερίνα Στεφανάρου
Φον Δημητράκης: Γιώργος Αχείμαστος
Κατίνα: Μαρίνα Πεζουβάνη
Λεωνίδας: Γιάννης Φαναράκης
Φωφώ: Ζωή Παρασκευά
Ζαρλάς: Ζαχαρίας Ψαρομιχαλάκης
Γιάννης: Αντώνης Χατζηγεωργίου / Λευτέρης Κατσούρης
Σεραφείμ: Μαρία Κοντού
Χωροφύλακας: Γιάννης Καστρουνής
Μουσική Επιμέλεια: Ελπίδα Τερνέζη

Σκηνοθετεί, όπως κάθε χρόνο, η καθηγήτρια Γεωργία Μπακύρτση.

Είσοδος ελεύθερη

Pin It on Pinterest