Κομισιόν προς Σκόπια: “Βρείτε τι θα κάνετε με το ζήτημα του ονόματος αν θέλετε να ενταχθείτε στην ΕΕ”

Την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια, για έκτη συνεχόμενη χρονιά, εισηγείται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην ετήσια έκθεση προόδου για την πορεία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ αλλά εντούτοις προειδοποιεί τα Σκόπια να καταλάβουν ότι θα πρέπει να βρουν αυτοί τον τρόπο που θα επιλυθεί το ζήτημα αλλιώς θα καταλήξουν και πάλι σε αδιέξοδο.
Η εισήγηση αυτή όμως, συνοδεύεται από επικριτική γλώσσα για την έλλειψη ουσιαστικής προόδου σε μια σειρά από υποχρεώσεις εκ μέρους της κυβέρνησης των Σκοπίων.
Πιο συγκεκριμένα, ο απερχόμενος Επίτροπος για τη Διεύρυνση, Στέφαν Φούλε, παρουσίασε το μεσημέρι στην επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την έκθεση προόδου της Επιτροπής για τη Διεύρυνση.
Ειδικά για τα Σκόπια, ο κ. Φούλε ανέφερε χαρακτηριστικά πως «η διαδικασία έχει φτάσει σε αδιέξοδο». 
«Απασχολεί η επίλυση του ζητήματος της ονομασίας και της διένεξης με την Ελλάδα, μετά από 19 χρόνια διαπραγματεύσεις» σημείωσε και επισήμανε ότι «τα Σκόπια πρέπει να αναλάβουν αποφασιστική δράση για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων ανησυχιών στα ζητήματα δικαιοσύνης και ελευθερίας της έκφρασης, στη δικαιοσύνη και στο ρόλο των πολιτικών κομμάτων».
Ωστόσο, παρά τις επισημάνσεις για «αδιέξοδο» και «οπισθοδρόμηση» στις σχέσεις με τα Σκόπια, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συστήνει και πάλι την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, για έκτη συνεχόμενη χρονιά, με βάση τη «σωρευτική πρόοδο» που έχει πραγματοποιήσει τα Σκόπια στο παρελθόν, η οποία όμως εξακολουθεί να μην είναι επαρκής ως προς τα πολιτικά κριτήρια.
Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, υπογραμμίζεται εκ νέου η ανάγκη επίλυσης του προβλήματος της ονομασίας, που εκκρεμεί ανάμεσα στην Ελλάδα και τα Σκόπια. Κατά τα άλλα, πάντως, οι σχέσεις μεταξύ των δύο πλευρών χαρακτηρίζονται «καλές», με έμφαση στις μεταξύ τους συνηφθείσες οικονομικές και εμπορικές συμφωνίες.
Πηγή : protothema.gr

Pin It on Pinterest