Αναβλήθηκε η δικαστική υπόθεση του Χαράλαμπου Κόκκινου

Αναβολή ζήτησε και πήρε από το Εφετείο Αιγαίου. Τον Απρίλιο του 2015 θα εκδικαστεί η υπόθεση των ψευδών βερβαιώσεων κατ’ εξακολούθηση.

Σε 12 μήνες φυλάκιση με αναστολή, είχε καταδικαστεί τον Μάρτιο του 2013 από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Σύρου, ο πρώην Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, Χαράλαμπος Κόκκινος, καθώς ακόμη και ένας πρώην υπάλληλος. Τα δύο αυτά πρόσωπα είχαν παραπεφθεί σε δίκη με το κατηγορητήριο για ψευδείς βεβαιώσεις κατά εξακολούθηση. Να σημειωθεί ότι είναι η δεύτερη καταδικαστική απόφαση κατά του κ. Κόκκινου. Η πρώτη αφορούσε την κατηγορία των παράνομων προσλήψεων, όπου είχε καταδικαστεί από το Εφετείο σε 5μηνη φυλάκιση.

Ο πρώην Γενικός Γραμματέας είχε προσφύγει στον Άρειο Πάγο, όπου η Ανώτατη Δικαστική Αρχή έβγαλε αμετάκλητη καταδικαστική απόφαση, με τον Χαράλαμπο Κόκκινο να αθωώνεται με χάρη λίγες ημέρες πριν από τις περιφερειακές εκλογές. Το κατηγορητήριο και το ιστορικό της πρώτης εκδίκασης Σύμφωνα λοιπόν με το περιεχόμενο του κατηγορητηρίου, κατά το χρονικό διάστημα από 11-12-2008 και εντεύθεν και οι δύο κατηγορούμενοι, ενήργησαν περισσότερες από μία πράξεις, οι οποίες συνιστούν εξακολούθηση του ιδίου εγκλήματος και συγκεκριμένα:

– Ο πρώτος κατηγορούμενος, Χαράλαμπος Κόκκινος, όντας υπάλληλος που στα καθήκοντά του ήταν η έκδοση και η σύνταξη ορισμένων δημοσίων εγγράφων, ενεργώντας με πρόθεση, βεβαίωσε ψευδώς παραστατικά που μπορεί να έχουν έννομες συνέπειες. Όπως αναφέρει το κατηγορητήριο, ο κ. Κόκκινος ως Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας, υπέγραψε διαταγές πορείας του υπηρεσιακού οχήματος, με τις οποίες εγκρίθηκαν αντίστοιχες μετακινήσεις στη Σύρο, χωρίς όμως αυτές να πραγματοποιηθούν ποτέ, αφού ο ίδιος ο οποίος φέρεται ως μοναδικός επιβάτης του, απουσίαζε εκτός του νησιού, συχνά συνοδευόμενος από τον δεύτερο κατηγορούμενο. Αποτέλεσμα αυτών των ενεργειών, επισημαίνεται ότι ήταν να ζημιωθεί η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ο προϋπολογισμός της οποίας επιβαρύνθηκε με αντίστοιχα ποσά για προμήθεια καυσίμων, μέσω της έκδοσης αντίστοιχων χρηματικών ενταλμάτων.

-Για το δεύτερο κατηγορούμενο, Σ.Φ, πρώην υπάλληλο της Περιφέρειας, ισχύουν περίπου οι ίδιες κατηγορίες. Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι ενεργώντας με πρόθεση εξέδωσε τέτοια δελτία κίνησης, με τα οποία δηλώθηκαν αντίστοιχες μετακινήσεις εντός της Σύρου, χωρίς όμως αυτές να πραγματοποιηθούν ποτέ, αφού ο πρώην Γενικός Γραμματέας απουσίαζε εκτός του νησιού, συνοδευόμενος συχνά από τον Σ.Φ. Αποτέλεσμα των ενεργειών του ήταν να ζημιωθεί η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ο προϋπολογισμός της οποίας επιβαρύνθηκε με τα αντίστοιχα ποσά. Αυτά αναφερόταν στο κατηγορητήριο και με λίγα λόγια, όπως έγινε κατανοητό και από την ακρόαση της υπόθεσης, τις ημέρες που φαινόταν από τα παραστατικά ότι το υπηρεσιακό αυτοκίνητο χρησιμοποιούσε ο κ. Κόκκινος στη Σύρο, ταυτόχρονα με άλλα παραστατικά φαινόταν ότι ήταν κάπου αλλού. Ενδεικτικά αναφέρουμε: Με διαταγή στις 6-2-2009, φαίνεται από το δελτίο κίνησης ότι στις 23 του ίδιου μήνα δηλώθηκαν ότι το υπηρεσιακό αυτοκίνητο έκανε 207 χιλιόμετρα στη Σύρο, ενώ υπάρχουν δηλωμένες μετακινήσεις στην αντίστοιχη ημερομηνία και συγκεκριμένα από τις 3 έως και τις 11-2-2009, Αθήνα-Ρόδο-Κάλυμνο-Αθήνα-Καβάλα-Αθήνα-Ρόδο-Αθήνα.

Φυσικά υπάρχουν στο κατηγορητήριο και άλλες τέτοιες μετακινήσεις, που σημειώνεται και πάλι, ότι ενώ δείχνουν ότι έχουν γίνει μετακινήσεις του υπηρεσιακού αυτοκινήτου στη Σύρο, αντίστοιχα τις ίδιες ημερομηνίες ο κ. Κόκκινος με διάφορα παραστατικά έδειχνε ότι ήταν κάπου αλλού. Οι μάρτυρες Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, ως μάρτυρες υπεράσπισης του πρώην εργαζομένου της Περιφέρειας κατέθεσαν δύο υπάλληλοι. Ανέφεραν ότι η Περιφέρεια είχε στις υπηρεσίες της 5 αυτοκίνητα, τα οποία έπρεπε να κινηθούν από έναν μόνο οδηγό, ο οποίος εξυπηρετούσε όλες τις ανάγκες, όπως την παραλαβή και μετακίνηση υφυπουργών ή κάποιων άλλων σημαντικών προσώπων, την αλληλογραφία, φακέλους, καθώς και τον κ. Κόκκινο.

Σημείωσαν επίσης, ότι ουδέποτε είχε ακουστεί ή φανεί ότι ο Σ.Φ χρησιμοποιούσε τα υπηρεσιακά αυτοκίνητα για δική του χρήση, αλλά και ότι η έκδοση των σχετικών διαταγών πορείας του υπηρεσιακού αυτοκινήτου, γινόταν από τον πρώην Γενικό Γραμματέα. Στη δίκη είχε καταθέσει και η Μαρία Μαυρίκου, προϊσταμένη της ΥΔΕ, η οποία εξακρίβωσε τα παραπάνω, δηλαδή ότι ο κ. Κόκκινος τις ημέρες που δήλωνε ότι μετακινούνταν στη Σύρο, βρισκόταν σε άλλα σημεία της χώρας, ακόμη και στο εξωτερικό.

Καταπέλτης ο Εισαγγελέας Καταπέλτης κατά των δύο κατηγορούμενων, ήταν η τοποθέτηση του Εισαγγελέα, ο οποίος ενώ αναφέρθηκε στον τρόπο σύνταξης των διαταγών πορείας του υπηρεσιακού αυτοκινήτου, αλλά και το γεγονός ότι ο κ. Κόκκινος τις συγκεκριμένες ημερομηνίες βρισκόταν σε άλλα σημεία, όπως Βρυξέλες-Μύκονο-Ρόδο. Ασύλληπτος ο τρόπος της διαχείρισης του δημόσιου χρήματος, σημείωσε χαρακτηριστικά, κλείνοντας την αγόρευσή του.

Άσκησε έφεση

Ο κ. Κόκκινος άσκησε έφεση και χθες το πρωί η υπόθεσή του θα εκδικαζόταν από το Εφετείο Αιγαίου, κάτι που τελικά δεν έγινε, αφού ο δικηγόρος του κατάφερε και πήρε αναβολή. Έτσι η υπόθεση ορίστηκε να εκδικαστεί για τον Απρίλιο του 2015.

Pin It on Pinterest