Νέα μελέτη ερευνητών στο Πανεπιστήμιο Rutgers στις ΗΠΑ, διαπίστωσε ότι τα γονίδια των φίλων μας στο σχολείο είναι πιθανό να επηρεάσουν μακροπρόθεσμα και τη δική μας υγεία,
Οι φίλοι μας φέρουν γονίδια που μπορεί να τους προδιαθέτουν για προβλήματα ψυχικής υγείας, όπως εθισμούς, άγχος και κατάθλιψη. Η νέα μελέτη δείχνει ότι η γενετική προδιάθεση των συνομηλίκων ενός ατόμου μπορεί να επηρεάσει την ψυχική του υγεία και να έχει μακροπρόθεσμες συνέπειες μέχρι τα πρώτα χρόνια της ενήλικης ζωής του.
Για να αποκαλύψουν αυτές τις συνδέσεις, η Δρ. Τζέσικα Σαλβατόρε, αναπληρώτρια καθηγήτρια στην Ιατρική Σχολή Ρόμπερτ Γουντ Τζόνσον του Rutgers και οι συνεργάτες της, εξέτασαν δεδομένα για περισσότερα από 1,5 εκατομμύριo άτομα που γεννήθηκαν στη Σουηδία μεταξύ 1980 και 1998 και εντόπισαν πού πήγαν σχολείο στην εφηβεία τους.
Στη συνέχεια, εξέτασαν ιατρικά αρχεία, δεδομένα φαρμακείων και ποινικά μητρώα, για να εντοπίσουν τα άτομα που ανέπτυξαν προβλήματα κατάχρησης ουσιών, σοβαρή κατάθλιψη ή αγχώδεις διαταραχές ως ενήλικες. Συγκρίνοντας αυτές τις πληροφορίες με όσα γνώριζαν για τους γενετικούς κινδύνους της ομάδας συνομηλίκων κάθε ατόμου, αποκάλυψαν μερικά εντυπωσιακά μοτίβα.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν σαφή συσχέτιση μεταξύ της γενετικής προδιάθεσης ενός στενού φίλου και της πιθανότητας ενός ατόμου να αναπτύξει εθισμό ή ψυχιατρική διαταραχή, αργότερα στη ζωή του. Η μελέτη έδειξε ότι αυτές οι επιδράσεις ήταν ισχυρότερες μεταξύ των εφήβων ηλικίας 16 έως 19 ετών.
Αυτό δείχνει ότι οι φίλοι που κάνουμε στα τέλη της εφηβείας μας μπορεί να έχουν ισχυρή επιρροή στη μελλοντική μας υγεία. Οι επιπτώσεις ήταν πιο έντονες για τις διαταραχές χρήσης ναρκωτικών και αλκοόλ, σε σύγκριση με την κατάθλιψη και το άγχος.
«Η πιο προφανής εξήγηση είναι ότι η γενετική προδιάθεση των συνομηλίκων μας, επηρεάζει τον φαινότυπο μας ή ότι οι συνομήλικοι επηρεάζονται από τις διαταραχές», δήλωσε.
Η Σαλβατόρε παραδέχεται πάντως, ότι απαιτείται περισσότερη έρευνα για την πλήρη κατανόηση αυτής της συσχέτισης.
Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση American Journal of Psychiatry.
Πηγή: onmed.gr