Κοινές ασκήσεις Ελληνικού- Αυστραλιανού Πολεμικού Ναυτικού στο Αιγαίο

Κοινές ναυτικές ασκήσεις με πλοία του Πολεμικού Ναυτικού της Ελλάδας θα πραγματοποιήσουν κατά τη διάρκεια του τρέχοντος μηνός και του Μαΐου, δύο πλοία του Βασιλικού Πολεμικού Ναυτικού της Αυστραλίας, στο πλαίσιο τελετών μνήμης για την εκατονταετία του Anzac (Εκστρατευτικό Σώμα Αυστραλών και Νεοζηλανδών).

Ειδικότερα, τα αυστραλιανά πολεμικά πλοία «HMAS Success» και «HMAS Anzac» θα πραγματοποιήσουν κοινές ασκήσεις με τη φρεγάτα «Κουντουριώτης» (Elli Class). Μεθαύριο, Δευτέρα 20 Απριλίου, τμήμα του πληρώματος του «HMAS Anzac» θα παρακολουθήσει ασκήσεις που θα πραγματοποιηθούν στη βάση της Σούδας στην Κρήτη, ενώ το ίδιο πλοίο θα συμμετάσχει σε άλλη άσκηση, στις 5 Μαΐου, στο νοτιοδυτικό Αιγαίο.

Φέτος, συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη συμμετοχή των Anzac στην εκστρατεία της Καλλίπολης, η οποία ξεκίνησε τον Απρίλιο του 1915. Η Ημέρα του Anzac γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 25 Απριλίου και αποτελεί ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός για τους Αυστραλούς.

Ο μεγάλος αριθμός απωλειών των Anzac στην Καλλίπολη, αλλά και στα υπόλοιπα πολεμικά θέατρα κατά τη διάρκεια του A΄Παγκοσμίου Πολέμου, είχε βαθύ αντίκτυπο στην κοινωνία της Αυστραλίας. Την ημέρα του Anzac, οι Αυστραλοί αποτίνουν φόρο τιμής σε όσους έδωσαν τη ζωή τους εν καιρώ πολέμου.

Προκειμένου να σηματοδοτήσει την εκατονταετία του Anzac και τον ειδικό ρόλο, που διαδραμάτισε η Λήμνος κατά τη διάρκεια της Εκστρατείας της Καλλίπολης, το «HMAS Success» λαμβάνει μέρος στις τελετές μνήμης στη Λήμνο και την Αθήνα.

Το αυστραλιανό πλοίο έχει πλήρωμα 235 ναύτες και από τον Δεκέμβριο του 2014 συμμετέχει σε επιχειρησιακή αποστολή στη Μέση Ανατολή. Το πλοίο θα είναι ανοικτό για το κοινό στις 24 Απριλίου (από τις 10 το πρωί μέχρι τις 3 το απόγευμα).

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr